Гледаме документалния филм на HBO „Тина“ от днес

„Интимен портрет на една легенда“ – така е представен новия документален филм за живота на Тина Търнър.

Пълнометражният документален филм на HBO „Тина“ е дело на носителите на „Оскар“ режисьори Дан Линдзи, Т.Дж. Мартин и продуцентската компания Lightbox. В близо два часа филмът обрисува откровен и интимен портрет за живота и кариерата на музикалната икона Тина Търнър от първите дни на славата й, през личните и професионалните перипетии, до превръщането й в глобален феномен през 80-те.

„Тина“ включва интервюта с Тина Търнър, проведени в дома на певицата в Цюрих, Швейцария, както и с най-близките й хора. Включени са непоказвани досега снимки, видео и аудиозаписи, които дават по-ясна представа за драматичната история на кралицата на рокендрола. През есента на 1981-ва, борейки се да запази кариерата си, Тина Търнър дава интервю на Карл Арингтън, музикален редактор на People Magazine. Пет години по-рано тя подава молба за развод с Айк Търнър, нейн съпруг и музикален партньор над 16 години. Заедно те изкачват класациите и създават история в музиката с хитовете си “A Fool in Love”, “River Deep – Mountain High” и “Proud Mary”. Извън сцената изглежда, че имат здрав брак и щастлив семеен живот. Историята, която Тина възнамерява да разкаже на Карл обаче е честен и мъчителен разказ за насилието и изтезанията, които е търпяла по време на брака си и смелото бягство, което предприема след години емоционално и физическо травмиране. Този материал бележи началото на първия от многото такива, които ще затвърдят имиджа на Тина Търнър като човек, спрявил се след домашно насилие, помагайки за нейното изключително и невероятно завръщане на сцената.

След като при развода Тина Търнър губи всичко, освен името си, тя прекарва няколко години в Лас Вегас, участвайки в кабаретни програми на живо и в телевизионни вариетета. През 1983-та, на четиридесет и четири години, тя записва албума “Private Dancer”. Само за две седмици той се превръща в сензация. Сингълът „What’s Love Got To Do With It“ става първият й и единствен хит номер едно в класациите на Billboard 100.

„Private Dancer“ породава над 12 милиона копия по целия свят и утвърждава Тина Търнър като истинска суперзвезда. Тя участва с Мик Джагър в LiveAid, печели куп награди „Грами“ и пише една от най-продаваната автобиография – „Аз, Тина“.

През 1988-ма в Бразилия Тина Търнър изнася концерт пред рекордна публика от 180 000 души. А през 1993-та е заснет игрален филм за нейния живот, като в образа на Тина влиза актрисата Анджела Басет. С нарастването на славата й, нараства и нейната идентичност като културен символ, превръщайки я в пример на сила и устойчивост за нейните фенове. В личния си живот тя се бори с травмите от тормоза и продължава да се опитва да се освободи и помири с миналото си.

В допълнение към зашеметяващо количество архивни кадри, обхващащи 60 години, документалният филм „Тина“ включва интервюта с Анджела Басет, Опра Уинфри, журналистът Кърт Лодер, който е и съавтор на „Аз, Тина“. Виждаме също драматурга Катори Хол, автор на „Тина – мюзикълът Тина Търнър“, както и настоящия й съпруг Ервин Бах.

Филмът достига до емоционалната изненадваща поява на Тина Търнър на финала на мюзикъла, посветен на живота й на премиерата му на Бродуей през 2019 година. Точно в стила на тази изключително талантлива изпълнителка, която имаше смелостта да даде гласност на темата за домашното насилие в години, в които за това се премъчаваше. „Тина“ е празник на огромния талант на Тина Търнър, невероятното пътешествие към световната звезда и собствената й прегръдка на статута си на обичан и уважаван човек и е с премиера днес 17 май в HBO Мах в България.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Harry’s House – най-дългоочакваната премиера за годината
Добре дошли в къщата на Хари Стайлс – Harry’s House. Третият самостоятелен...
Read More
0 replies on “Гледаме документалния филм на HBO „Тина“ от днес”