Философски за успеха и провала

На пазара вече е новата книга от поредицата „Философски закуски“ на издателство „Точица“. Този път темата е „Успехът и провалът“ – тема, която засяга не само децата, а и нас, техните родители. Днес успехът се приема като мерило за личните качества и всеки провал е неизбежно болезнен.

Слаб „2“! Последен по успех в класа! Децата ни са бомбардирани с послания, че в нещо са се провалили. Ако не е училищният успех, то ще е социалният им живот. Или външният вид? Друго? Дори родителят да се опитва да е по-спокоен, цялото общество сякаш нахъсва детето: мисли му, ако се провалиш!
Нищо чудно, че отношенията ни с успеха и провала остават трудни цял живот. Понякога дори жертваме всичко за успеха, а той… не ни се услажда. Представяте ли си?

Книгата на Мишел Пюеш и Брижит Лабе задава нужните въпроси още в началото на този път. Има ли всъщност недостатъци успехът? Може ли провалът да ни бъде приятел? Да ни научи на нещо ценно? Защо понякога се чувстваме зле, въпреки че според другите сме успели? И какво значи да се състезаваме със себе си? 

„Успехът и провалът“ е седмата книга от поредица „Философски закуски“, издадена в България; по-рано тази година излезе и „Същност и външност“.  Типични за поредицата са кратките, забавни истории, чрез които авторите обръщат внимание върху различните страни на въпроса. В „Успехът и провалът“ ще видим смешните претенции на една певица, доволната усмивка на последния колоездач от „Тур дьо Франс“, един загорял сладкиш, едно прохождащо момиченце… всички уловени смешно в чудесните рисунки на Жак Азам.

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Люксембургският принц вдига втора сватба

Животът на кралските особи не е това, което беше. Люксембургският принц Луи...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ