Нарисуваната целувка

Книгата разказва житейската история на жената от шедьовъра на Густав Климт „Целувката”

Преди година за първи път на български език издателство „Кръг” представи книгата „Нарисуваната целувка”. Авторката Елизабет Хики разказва увлекателно историята, скрита зад най-известната картина на виенския художник Густав Климт „Целувката”. Разкрива страстната любовна история между него и вечната му муза – Емилие Фльоге.

Книгата пожъна изключителен успех и бързо стана една от любимите на читателите. Това е и причината от „Кръг” да реагират на големия интерес с ново луксозно издание на „Нарисуваната целувка” с твърди корици. Този път дизайнът е дело на Стоян Атанасов. Майсторският превод на текста отново е на Маргарита Терзиева.

През 1944-та Емилие Фльоге живее с племенницата си в малка къща в провинцията, след като е избягала от Виена заради нацистите. Портретите на Густав Климт на жени, които той познава, обича и рисува, а често и трите едновременно, са единственото, което е успяла да запази от предишния си живот. Те освобождават спомени от миналото…

През 1886 г. Виена е град на бохемски кафенета, големи оперни театри и процъфтяваща артистична общност. Тук 12-годишната Емилие среща за първи път противоречивия либертарианец – художника Густав Климт, нает от баща й да й дава уроци по рисуване. Климт разкрива пред нея свят на разпуснати художници, безразсъдни модели и декадентско висше общество. Свят, който едновременно я ужасява и я вдъхновява.

„Нарисуваната целувка” проследява как Емилие израства и разцъфтява от наивно младо момиче до един от най-търсените модели в Европа, която Густав Климт прави своя любовница и рисува непрекъснато. Провокативната любовна история оживява културните среди на Виена и дава живот на „Нарисуваната целувка”.

Елизабет Хики, родена през 1971-ва в Луисвил, Кентъки, завършила Columbia university, живееща със семейството си в Портланд, извайва образ от плът и кръв въпреки малкото факти, с които разполага за живота на Емилие Фльоге. Бохемската атмосфера на Сецесиона е предадена автентично и живо . 

Spread the love
More from divamagazine.bg
Цели или половинки? PALMERS SS 2021 Beachwear collection е тук
Синя шир, палмови клони и бял пясък PALMERS ни отвежда в най-прекрасното...
Read More
0 replies on “Нарисуваната целувка”