Техно дом

Хай-тек (от high technology – висока технология) е термин с широка употреба през последните десетилетия. Съвсем закономерно – развитието на технологиите, което засегна всички сфери на живота, не подмина и естетиката. Хай-тек стилът в архитектурата и дизайна от края на XX и началото на XXI в. е комбинация от минимализъм, функционалност и лукс.

Съвършени в своята простота геометрични форми и прави линии, скъпи модерни материали и високи технологии са характерни за този динамичен и футуристичен стил, предпочитан от младите. Основните материали са пластмаса, метал, стъкло, бетон, хромирани елементи, огледални повърхности. Цветовете са сдържани и неутрални – бяло, сиво, черно, сребристо, допускащи някой и друг ярък акцент. От особена важност е осветлението – децентрализирано и функционално, отразяващо се в гладките повърхности.

Стените

За стените в хай-тек стил са подходящи светли неутрални нюанси, както и небоядисан бетон. Основното условие е да се спазва монохромност. Допустимо е една от стените да бъде в по-тъмен цвят за акцент. Широко се използват огледала върху големи площи, от пода до тавана – плътни или под формата на мозайка.

Интересно и безспорно високотехнологично решение е да боядисате стените с термохромна боя, която променя цвета си при промяна на температурата.

Подът

Гланцираните подови настилки идеално се вписват в царството на хрома, пластмасата и стъклото. Може да избирате между керамика, гранитогрес, винилови плочи или ламинат. Отлично решение са саморазливните подове, които може да отразяват светлината и визуално да увеличат пространството. Отново се придържайте към монохромността, без щампи и орнаменти. Допълнете с килим за акцент. Имайте предвид, че подовете, покрити с гранитогрес или плочки, са ледени, така че помислете за подово отопление.

Осветлението

Основните изисквания за хай-тек осветителни тела са прост дизайн, чисти линии, правилна геометрична форма. Лампите от метал и стъкло (прозрачно, матово или цветно) са добре дошли. Тъй като гъвкавостта и мобилността са ключови за този стил, осветителните тела трябва да могат да променят позицията си и да осветяват зоната, необходима в момента. Широко използвани са LED осветлението, насочените лампи и такива на релси.

Мебелите

При мебелите се търси простота, строгост, лекота и функционалност на конструкцията. При това те са в минимално количество, за да има повече свободно пространство. Добра идея са мебели, които лесно се трансформират и се движат свободно – маса на колела, разтегателен диван, легло, което се превръща в гардероб или маса, масичка за кафе, която се трансформира в маса за хранене. Подходящи са стъклени или метални рафтове, столове от хромирани тръби и естествена или екокожа, стъклени или пластмасови маси.

За меката мебел са характерни прости геометрични форми, плътни тапицерии и някоя и друга ярка възглавница за акцент.

Хай-тек интериор на практика

Дневната

Забравете за всички елементи на традиционната дневна. Тук фокусът трябва да е върху съвременните технологии. Съчетайте едноцветни стени в неутрален цвят с лъскав под и семпло осветление. Килим, кресло или диван в ярък цвят може да изиграят ролята на акцент, но е важно да запомните, че този цвят трябва да остане единичен щрих и да не се повтаря в други детайли. Ключов елемент са системите за озвучаване и домашно кино, но не е задължително да са на показ – може да са скрити зад плъзгащи се панели например.

Що се отнася до мебелите, избирайте такива, които са мултифункционални и лесно се трансформират в други. Това ще ви позволи да освободите максимум пространство и да не претрупвате с вещи. Ако помещението е много голямо, може да го преградите визуално с прозрачни паравани. И за да не е съвсем студено и бездушно, едно-две едри растения ще внесат живец.

Кухнята

В хай-тек кухнята мебелите може да играят ролята на цветен акцент. На фона на бели или светлосиви стени едни ярки шкафове в червено, синьо, жълто или зелено придават особена експресивност и динамичност на интериора. Плотовете са от гранитогрес, стъкло или метал, а подът – от керамика, ламинат или винил. Колкото повече метал и стъкло включите, толкова по-добре.

Тук е царството на електроуредите – печка, хладилник, микровълнова, кафемашина, тостер… Освен утилитарни функции те изпълняват и декоративни, така че не подценявайте и този критерий при покупка. Осветлението трябва да бъде зонирано – шкафове, работен плот, място за хранене се осветяват поотделно.

Банята

Има много начини да внесете хай-тек звучене в банята. Лъскавите и огледалните повърхности увеличават визуално и най-малките помещения. Добавете стъклени рафтове, хромирани кранове, нагревател за хавлии, закачалка за аксесоари и банята ви ще изглежда ефектна и модерна. Допълнете с метални или стъклени дозатори за течен сапун, поставки за четки за зъби и сапунерка. Мивката също може да бъде изработена от метал или стъкло.

За пода и стените изберете едноцветни гладки плочки в бяло, сиво, черно или сребристо, за да изпъкнат по-добре хромираните детайли. Една ултратехнологична душ-кабина ще бъде съвсем на място, но в краен случай може просто да отделите душа с преграда от матово стъкло.

Спалнята

Хай-тек спалня не е по вкуса на всеки. Все пак това е стая за отдих и не бива да се превръща в технологична зона, така че там пипайте най-внимателно. Няколко характерни детайла ще бъдат достатъчни, за да създадете желаната атмосфера – хромирани лампи, минималистичен огледален шкаф, стъклена преграда, отделяща дрешника, легло без декоративни елементи, но оборудвано с LED лента или насочено осветление. За смекчаване на строгата атмосфера на помощ ви идва текстилът под формата на меки възглавници, одеяла и завеси. Не забравяйте мекия монохромен килим – приятно усещане за босите ви крака.

Детската стая

Високите технологии не са подходящи за детска стая. Но за един тийнейджър те са сбъдната мечта. Стилни минималистични мебели, работна маса, изработена от черно стъкло и допълнена с метални елементи, лампи с необичайна форма, модерни джаджи и други високотехнологични устройства няма да оставят безразличен никого между 13 и 19 години, независимо от пола.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Дона Делова
Нежната сила на цветните есенции
Възможно ли е есенциите от цветята да ни помогнат срещу стрес, психическо...
Read More
0 replies on “Техно дом”