Игра на тренчове

Комбинации от старо и ново пренасят нестандартния шлифер в новия сезон

Текст Галина Друмева

Tренчкотът с неочаквани детайли, асиметрия или контрастни материи вече не е нищо ново на подиума. И все пак за сезон есен-зима 2022 връхната дреха, хибрид между класика и модернизъм, намира свежа форма на съществуване. Защото яхва нова тренд вълна – тази на екологичната мода. Дизайнерите на модни къщи като Burberry, Christian Dior, Sacai и The Row прекрояват шлифера така, че да изглежда ъпциклиран – сякаш изработен от нещо вече съществуващо. Така класическите елементи на връхната дреха – като дъждобранни плохи и двуредно закопчаване, прескачат върху рокли с А-образен силует и голи рамене, както и върху скъсени якета. Прорези, метални елементи и дори корсети разнообразяват обичайната визия, а материите вече не се ограничават до историческия водоустойчив габардин. Трендът на ъпциклирания тренч се пренася и към колекции resort 2023, с което обещава да се превърне в дълготрайна инвестиция.

Тренч с плисе

Съвсем естествено английската модна къща Burberry – създател на шлифера в класическия му вид от 1879-а, чертае и съвременните тенденции на съществуването му. Така за сезон есен-зима 2022 брандът представя все по-иновативни версии на изобретението си, но с поглед към миналото. Възможно най-базовият винтидж модел, одобрен и носен многократно от покойната легендарна кралица Елизабет II, възкръсва за пореден път и през тази година – обсипан с метални пиърсинги по всички подгъви. Типичното британско гръндж излъчване се допълва от шотландски килт и кожени ботуши. В друга визия плисетата прескачат от полата към самата връхна дреха, набрана не само в долната си част, но и по ръкавите и плохите. Всичко това е завършено с топла материя с английско каре. Класически бежов модел, но също с плисе, се представя и във ваканционната колекция за 2023-та на Coperni. Освен това за resort 2023 брандът смело премахва цялата долна част на връхната дреха, превръщайки я в късо яке. Иновативният тренч присъства и в есенно-зимните предложения на модната къща, където си присвоява летния тренд на прорезите. Така показаните иначе класически двуредни шлифери се представят с липсваща средна част.

Тренч рокля

„Три означава тренд!” Популярната максима е преизпълнена, когато трите модни къщи, представящи една и съща идея на подиума, са всъщност обичайните най-популярни тренд създатели. Става въпрос отново за Burberry, както и за Christian Dior и Sacai, които за сезон есен-зима 2022 включват в колекциите си елегантен хибрид между класически тренчкот и рокля с иконичния New Look силует – пристегната в кръста и силно разкроена. Креативният директор на английския бранд Рикардо Тиши си играе с кодове и архиви, деконструирайки строгия двуреден унисекс модел и превръщайки го в дълга до земята бална рокля с голи рамене. Всичко е изключително женствено и въпреки това в комплект с двуредно закопчаване, колан с дупки за катарама и D-образни метални рингове, използвани през 80-те години на по-миналия век от английската армия за закачане на муниции. Подобно е усещането на модела Sacai, който обаче завършва в горната си част с пришити допълнително дълги ръкави и яка в контрастен цвят. Тренчът рокля, появяващ се в есенно-зимните предложения на Christian Dior, носи типичните за Мария-Грация Кюри определения – той е феминистично женствен, едновременно модерен и излязъл от архивите. Тоест двуреден в класическо бежово, но пристегнат с винтидж корсет на принцеса.

Тренч кожено яке

За новия сезон дизайнерите сякаш търсят всевъзможни начини да покажат многофункционалността на шлифера – най-обичаната есенна връхна дреха. Така в колекциите на модни къщи като Saint Laurent, The Row, Prada и Stella McCartney той като хамелеон си присвоява някои от елементите на друга дреха – в случая коженото яке. Байкърски модел в горната си част и класически шлифер в долната, всичко от черна кожа – това е интерпретацията на Saint Laurent. Екоматерия, широки ревери и колан с метална катарама – елементите на Prada и Stella McCartney. От Coperni предлагат модела си с прорези и в кожен вариант, а една идея по-далеч отиват от Sacai с тренч рокля, изработен от екокожа с косъм. Трендът остава и за следващата година с класическо предложение от черна кожа в resort колекцията за 2023-та на Victoria Beckham.

Spread the love
Тагове
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Тайните за красота на Джей Ло

След като показа, че любовта дава втори шанс, сега Дженифър Лопес е...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ