Игра на тренчове

Комбинации от старо и ново пренасят нестандартния шлифер в новия сезон

Текст Галина Друмева

Tренчкотът с неочаквани детайли, асиметрия или контрастни материи вече не е нищо ново на подиума. И все пак за сезон есен-зима 2022 връхната дреха, хибрид между класика и модернизъм, намира свежа форма на съществуване. Защото яхва нова тренд вълна – тази на екологичната мода. Дизайнерите на модни къщи като Burberry, Christian Dior, Sacai и The Row прекрояват шлифера така, че да изглежда ъпциклиран – сякаш изработен от нещо вече съществуващо. Така класическите елементи на връхната дреха – като дъждобранни плохи и двуредно закопчаване, прескачат върху рокли с А-образен силует и голи рамене, както и върху скъсени якета. Прорези, метални елементи и дори корсети разнообразяват обичайната визия, а материите вече не се ограничават до историческия водоустойчив габардин. Трендът на ъпциклирания тренч се пренася и към колекции resort 2023, с което обещава да се превърне в дълготрайна инвестиция.

Тренч с плисе

Съвсем естествено английската модна къща Burberry – създател на шлифера в класическия му вид от 1879-а, чертае и съвременните тенденции на съществуването му. Така за сезон есен-зима 2022 брандът представя все по-иновативни версии на изобретението си, но с поглед към миналото. Възможно най-базовият винтидж модел, одобрен и носен многократно от покойната легендарна кралица Елизабет II, възкръсва за пореден път и през тази година – обсипан с метални пиърсинги по всички подгъви. Типичното британско гръндж излъчване се допълва от шотландски килт и кожени ботуши. В друга визия плисетата прескачат от полата към самата връхна дреха, набрана не само в долната си част, но и по ръкавите и плохите. Всичко това е завършено с топла материя с английско каре. Класически бежов модел, но също с плисе, се представя и във ваканционната колекция за 2023-та на Coperni. Освен това за resort 2023 брандът смело премахва цялата долна част на връхната дреха, превръщайки я в късо яке. Иновативният тренч присъства и в есенно-зимните предложения на модната къща, където си присвоява летния тренд на прорезите. Така показаните иначе класически двуредни шлифери се представят с липсваща средна част.

Тренч рокля

„Три означава тренд!” Популярната максима е преизпълнена, когато трите модни къщи, представящи една и съща идея на подиума, са всъщност обичайните най-популярни тренд създатели. Става въпрос отново за Burberry, както и за Christian Dior и Sacai, които за сезон есен-зима 2022 включват в колекциите си елегантен хибрид между класически тренчкот и рокля с иконичния New Look силует – пристегната в кръста и силно разкроена. Креативният директор на английския бранд Рикардо Тиши си играе с кодове и архиви, деконструирайки строгия двуреден унисекс модел и превръщайки го в дълга до земята бална рокля с голи рамене. Всичко е изключително женствено и въпреки това в комплект с двуредно закопчаване, колан с дупки за катарама и D-образни метални рингове, използвани през 80-те години на по-миналия век от английската армия за закачане на муниции. Подобно е усещането на модела Sacai, който обаче завършва в горната си част с пришити допълнително дълги ръкави и яка в контрастен цвят. Тренчът рокля, появяващ се в есенно-зимните предложения на Christian Dior, носи типичните за Мария-Грация Кюри определения – той е феминистично женствен, едновременно модерен и излязъл от архивите. Тоест двуреден в класическо бежово, но пристегнат с винтидж корсет на принцеса.

Тренч кожено яке

За новия сезон дизайнерите сякаш търсят всевъзможни начини да покажат многофункционалността на шлифера – най-обичаната есенна връхна дреха. Така в колекциите на модни къщи като Saint Laurent, The Row, Prada и Stella McCartney той като хамелеон си присвоява някои от елементите на друга дреха – в случая коженото яке. Байкърски модел в горната си част и класически шлифер в долната, всичко от черна кожа – това е интерпретацията на Saint Laurent. Екоматерия, широки ревери и колан с метална катарама – елементите на Prada и Stella McCartney. От Coperni предлагат модела си с прорези и в кожен вариант, а една идея по-далеч отиват от Sacai с тренч рокля, изработен от екокожа с косъм. Трендът остава и за следващата година с класическо предложение от черна кожа в resort колекцията за 2023-та на Victoria Beckham.

Spread the love
Tags from the story
More from divamagazine.bg
Карли Клос и един супермодел в майчинство
Краят на ерата Victoria’s Sicret отвори много свободно време за супермодела Карли...
Read More
0 replies on “Игра на тренчове”