Към хоризонта с Емилия Милушева

Пътешественичката Емилия Милушева издаде втората си книга, „Да погалиш хоризонта“. В нея отново има места, неописвани досега от български автори – Сокотра, Гуам, Палау, Вануату, скалните капсули в Перу, Нова Каледония, Галапагос, Колумбия и още… 13-те разказа повеждат читателя на вълнуващо и адреналиново пътуване към различни кътчета на света и, подобно на първата книга – „Да пребродиш хоризонта“ – се четат на един дъх. Нашият личен фаворит е хотелът (условно казано) Skylodge в свещената долина Урубамба, Перу. Стаите представляват остъклени капсули, закрепени на отвесна скала на 400 метра височина, а над тях е само небето, обсипано с милиони звезди – толкова близо, че можеш да протегнеш ръка и да ги погалиш.

Skylodge в Перу

Преди две години с „Да пребродиш хоризонта“ заедно с Емилия прекосихме ледените степи на Антарктида и Южна Джорджия, запознахме се с великолепието на малкото кралство Бутан, влязохме в домовете  на изключително екзотичните племена в долината Омо в Етиопия, поживяхме като истински колонизатори сред чаените плантации в Шри Ланка,  брулиха ни ураганни ветрове в Патагония, насладихме се на изяществото и артистичността на автентични гейши в Япония, наблюдавахме безмълвно гигантските  каменни великани  на Великденския остров, любувахме се на океана и звездите под Южния кръст.

Племето ентани във Вануату

С новата ѝ книга отново ще се  разходим из любопитни кътчета на нашата планета. Ще видим огромните Драконови дървета на остров Сокотра, които плачат с червени сълзи. Ще срещнем маори със страховити, татуирани лица. Ще усетим огнената стихия на вулкана  във Вануату и полуделия от мощта  си ураган в Индийския океан. Ще усетим адреналина и превъзмогването на страха при изкачването на отвесна скала без никаква подготовка. Ще се сприятелим с черните дракони насред Пасифика и ще се възхитим на изящните златни храмове на Мианмар.

Храмовете в Баган, Мианмар

Както казва самата Емилия: „За мен пътуването не е било   само физическо движение, но  и духовно израстване. Защото моите лични прежиявания не биха били  важни, ако не са обвързани със стойността  и значимостта на местата, които посещавам.   Живях 15 години в Африка и Черният континент ме научи да търся  и намирам във всичко (и всеки) онези малки ценности  и емоционални състояния, които ни правят честити  и  удовлетворени от всеки преживян  миг на тази земя! И да срещам себе си, при среща с непознатото.“

Spread the love
More from divamagazine.bg
Печени моркови с тахан и нар
Продукти: 16 тънки моркова 3 с.л. зехтин 1 с.л. кимион на зърна...
Read More
0 replies on “Към хоризонта с Емилия Милушева”