Присъдиха Нобеловата награда за мир на иранска активистка

нобелова награда

Наргес Мохамади е отличена заради борбата ѝ срещу потисничеството на жените в Иран и за насърчаване на правата на човека. Тя е 19-тата жена в историята с такова признание.

Мохамади е най-известната правозащитничка в страната. Тя посвещава кариерата и живота си на борбата с правителствените репресии с основен фокус правата на жените. В момента е зад решеткита в Техеран заради „разпространение на антидържавна пропаганда“.

Нейната 30-годишна дейност за мирно въвеждане на промени на местно ниво в Иран чрез образование, защита на правата и гражданско неподчинение има висока цена: свободата ѝ, здравето ѝ и отделянето ѝ от семейството ѝ. През последните 20 години властите в страната я арестуват 13 пъти и я осъждат на общо 31 години затвор и 154 удара с камшик заради критиките ѝ срещу режима, както и за нейната журналистическа и правозащитна дейност. 

Дори в затвора 51-годишната Мохамади е един от най-откровените критици на иранското правителство. Тя организира протести в рамките на въстанието, водено от жени, което разтърси света миналата година, пише есета и организира ежеседмични семинари за затворнички относно техните права. Има и книга, „White Torture“, с интервюта със затворнички от ислямската република.

„Световната подкрепа и признанието на работата ми ме правят по-решителна, по-отговорна, по-силна и по-обнадеждена“, каза г-жа Мохамади в писмено изявление за The New York Times.

Надявам се това да направи иранците, които протестират за промяна, по-силни и по-организирани. Победата е близо.

Съпругът на Мохамади, Таги Рахмани, е неин колега правозащитник. Той, заедно с техните 16-годишни близнаци, Али и Киана, живеят в изгнание във Франция. Тя не е виждала децата си от осем години.

Иранските власти все още не са реагирали на новината за наградата на Мохамади.

Spread the love
More from Ина Иванова
Симон Роша ще е следващият гост-дизайнер на Jean Paul Gaultier
Родената в Дъблин дизайнерка сподели в социалните мрежи във вторник, че ще...
Read More
0 replies on “Присъдиха Нобеловата награда за мир на иранска активистка”