Където и да си, остарявай като парижанките!

Четем „Как да бъдеш парижанка, където и да си“ и нейното продължение – „Поостаряла, но помъдряла… но поостаряла“, и вадим есенции и съвети

Ако отворите поне пет случайни страници на блогъри или Инстаграм инфлуенсъри днес, точно сега, независимо къде се намират те или вие, поне в един от профилите ще видите пост или фраза, вдъхновени от книгата „Как да бъдеш парижанка, където и да се намираш“.

Написана от четири французойки през 2014 година, „Как да бъдеш парижанка…“ е пъстър наръчник за етикета, любовта, храната, женската хитрост, женската лудост, модата и е събирателно на различни сцени от парижкия живот – дневен и нощен. Книгата комбинира кратки есета със сбор от сентенции, практични съвети и снимки. Да, това е книга с картинки и това я прави още по-любопитна.

Пет неща, които да запомните

„Как да бъдеш парижанка…“ е полезно и забавно четиво. Тя е отражение на модерния свят и динамиката на четене и писане в социалните мрежи, завзело ежедневието. Тя използва тази методика, поставяйки я на хартия и връчвайки в ръцете на всеки, желаещ щипка френска ирония, в която са скрити … и няколко рецепти за френски палачинки с много брашно и аспержи с пармезан за пролетна неделя.

1 – Любов

Афоризми от сорта на: „Не се страхувай от остаряването, а само от самия страх“ , „Открий своя парфюм най-късно на трийсет и го носи в следващите трийсет години“,  „Ако имаш само един пуловер в гардероба, нека да е от кашмир“,  избуяват от страниците на книгата.

Парижанката е винаги влюбена, понякога в самата любов. Вътре в книгата обаче ще откриете много полезен съвет от американски психолог, който казва, че когато нещо не става, е редно да се направи обратното – и дава практичен пример. Има и няколко скрити оръжия на френските жени, като сълзите в най-подходящия момент и липсата на цупене, освен ако не искате по лицето ви да има повече бръчки от необходимото.

2 – Стил

Парижанките са известни с три фундаментални правила – дънки, защото „вземете дънките на парижанката от гардероба й и тя ще се почувства чисто гола“. Благодарение на това правило аз вече имам два чисто нови чифта дънки, които дори съм обличала! Аз, влюбената в роклите. Под номер две се нареждат мъжките обувки – именно те са една от най-важните същности на стила. И чантата, която не е просто някаква си чанта, а домът на жената. Тя е задължителна бъркотия, в която има от червило на Chanel до стара сметка за ток. И един бонус – бялата риза, традиционна и неподвластна на времето.

3 – Лоши навици

Лошите навици, събрани в тази книга/наръчник, са като парадокси, от които на човек му става ясно, че дори когато живееш в Париж, пак може да се държиш като някой от София, и обратното. Любовта и лошите навици  ни събират и често ни разделят… Сред основните вредни навици на парижанката са пиенето на много алкохол вечер, а после бълване на тонове глупости за здравословния начин на живот и пиенето само на зелен чай, на слагането на стевия в кафето и на тичането на чист въздух, докато пали цигара. Сред другите са: „Природозащитничка е, но се качва на скутера само за да си купи хляб“, „Феминистка е, но често гледа порно“, „Купува си много скъпи вещи, но не полага никакви грижи за тях“. Ако сте се познали в някои от тези навици, то със сигурност сте парижанка.

4 – Бъдете винаги и навсякъде себе си

Помня една статия във Vogue, в която се обясняваше как парижанките се грижат за външния си вид, какви усилия полагат, за да бъдат така естествени. Защото в Париж жените изглеждат като хора, за които фразата „Просто се събудих така“ важи с пълна сила. Но… както става ясно от „Как да бъдеш парижанка…“, естественият вид и натуралит се постигат с огромни усилия.

Почти невъзможно е да се реши великата тайна какво точно ще рече естествено. Защото в действителност нищо не е естествено. Парижанките ще ви накарат да повярвате, че са родени със съвършена кожа и очарователно разбъркани коси. Че от люлката излъчват аромат, неотстъпващ на „Шанел № 5“, че тези естествени атрибути са наследство, което не може да бъде обяснено. Лъжат. Au naturel – фразата за естествен външен вид във Франция, е плод на усърдна работа, педантично предавана от поколение на поколение. Парижанката разполага с поредица съвети на тема как да се грижите за себе си, като създавате впечатление, че не се грижите за себе си. Е, начините са няколко и са поместени в този наръчник – от разбърканата коса до пластичната хирургия.

Spread the love
Tags from the story
More from Зорница Аспарухова
Ансел Елгорт и Кен Уатанабе за втория сезон на „Пороците на Токио“
Когато „Пороците на Токио“ започва своето излъчване по HBO Max през април...
Read More
0 replies on “Където и да си, остарявай като парижанките!”