Парк от броколи, прическа на спагети

Българският фотограф Юлий Василев спечели първо и трето място в категорията Fujifilm AwardforInnovation на международните награди Pink Lady Food Photographerofthe Year 2022 със своя кадър Central Park. Наградите се дават вече единайсет години и са смятани за Оскари на фотографията на храна. Участват повече от десет хиляди снимки от над шейсет държави в двайсет и пет категории с участие както на професионални фотографи, така и на любители.
Ню Йорк, Ню Йорк
За да пресъздаде най-известния парк в Ню Йорк, гледан отгоре, Юлий превръща броколито в дървета, а серия рендета влизат в ролята на небостъргачи. „Малко трудно ми беше да намеря достатъчно еднакви рендета и трябваше да заснема повече от десет отделни кадъра, които накрая сглобих, за да се получи цялата картина“, казва Юлий Василев за D!VA. Снимката е вдъхновена от фотографии с дронове и е направена през май 2021 г. в домашни условия. Кадърът от своя страна е част от проекта Foodtopia, двайсет фотографии на „миниатюрна страна, създадена с помощта на хранителни продукти и пособия за готвене“. Идеята се ражда по време на свързаните с глобалната пандемия локдауни. Миналата година с друг кадър от тази серия – The Broccoli Forest, фотографът взе трета награда в същия раздел.
През 2022 г. Юлий Василев печели също и трета награда в раздела за иновации със Spaghetti Stylist, част от най-новия му проект, сниман в началото на годината. В него той се изявява „като стилист, но вместо коса направих няколко прически на чинии със спагети. Имах идеята отдавна, но намирането на правилния инвентар ми отне доста време.“
Още една фотография на Юлий попада сред финалните седем в категорията за иновации – Fish, You Can!, пилотен кадър от нова серия, в която иска да покаже, че истинската храна е много по-добра от преработената и консервираната. 34-годишният Юлий Василев работи в областта на туризма. През последните години неговото хоби му носи десетки международни награди и публикации в издания като Forbes и Digital Photographer Magazine.

Награда за (кашмирски) кебапчета
Общата награда за 2022 г. е присъдена на снимката Kebabiyana на индийския фотограф Дебдата Чакраборти, „интимен образ, пълен с топлина и човечност“, казва журито. Снимката е направена на обикновена улица в индийския град Шринагар, която „вечер се превръща в оживено хранително средище, докато продавачите запалват фурни на дървени въглища и изпълват въздуха с опушен аромат на изкушения на скара, като например уазуан кебап, популярната Кашмирска улична храна“.

„В днешния свят повече от всякога изпитваме нужда от комфорт и от любов. Тук има толкова много неща, които да ни успокоят – красиво уловената вдигаща се прегръдка на дима, златната светлина, изражението на човека, докато приготвя храната. От шишчетата хвърчат искри, чието печене почти усещаме, представяме си топлия вкусен аромат. Този образ, нежен, но мощен, подхранва душата ни”, казва основателката на наградите Карълайн Кениън.

„Никога значението на фотографията и храната не е било толкова голямо. Огромни глобални събития – война, глад, край на локдауните, възраждането на ресторантьорския бизнес, възможността да празнуваме отново с приятелите и семейството – всичко това е отбелязано в наградите, които така ярко показват как храната докосва всеки аспект на нашия живот“, твърди Фил Търнбул, главен изпълнителен директор на компанията, собственик на австралийската марка ябълки PinkLady®, регистрирана в над седемдесет държави и главен спонсор на наградите от тяхното създаване.
Изложба с творбите на финалистите за 2022 г. ще бъде представена в The Royal Photographic Society, едно от най-старите фотографски дружества в света, в английския град Бристол от 20 ноември до 12 декември 2022 г.

Spread the love
Tags from the story
Written By
More from admin
Димана Йорданова: Не искам да предам детето, което бях
Мъжът и жената са два отделни свята и който го отрича, не...
Read More
0 replies on “Парк от броколи, прическа на спагети”