Битката за наследството на Пиер Карден

Пиер Карден
Photo by Jun Sato/WireImage

Подобно на популярния сериал Succession по HBO, 22-мата предполагаеми наследници на Пиер Карден са въвлечени в епична битка за неговата марка и имущество.

Френският дизайнер почина в края на 2020-а и не е оставял никакво завещание, нито указания какво да стане с имуществото му, а и няма преки наследници, съобщава Дейна Томас от The New York Times. Сега предстои напрегната битка между двете страни на семейството, която дори може да доведе до обявяване на компанията Pierre Cardin за продажба.

Карден обича да говори за постиженията в кариерата си през годините, но не и за това какво ще се случи с марката му, когато си отиде. Действително три месеца, преди да почине през декември 2020 г. на 98 след боледуване от Ковид-19, той споделяна репортер от Paris Match:

Какво ще последва след смъртта ми? Не мисля за това. Не съм организирал нищо.

Тази липса на организация води до епична съдебна битка между двайсет и двама далечни роднини на г-н Карден, които твърдят, че са негови наследници, тъй като той никога не се е женил и не е имал деца. Дългогодишният му партньор в бизнеса и живота Андре Оливър умира през 1993 г.

От едната страна стои Родриго Базиликати-Карден, 52-годишният италиански внук на по-големия брат на г-н Карден – Ерминио. Базиликати-Карден работи за своя прачичо повече от 20 години и присвоява прочутата фамилия през 2018 г. От 2020 г. той е генерален директор на холдинга Pierre Cardin Evolution и артистичен директор на марката Pierre Cardin. В понеделник вечерта той ще проведе модното ревю на модната къща в централата на Френската комунистическа партия в Париж.

Базиликати-Карден настоява, че той е законният наследник на прочутия дизайнер според неподписано и нерегистрирано завещание, а брат му и сестра му подкрепят искането му. Той държи да продължи да е собственик на компанията, да е начело на бизнеса и да ръководи творческата му част.

Пиер Карден присъства на коктейла по случай откриването на своя музей на 13 ноември 2014 г. в Париж, Франция. (Снимка: Julien Hekimian/WireImage)

В другия лагер са 19 братовчеди от шест други семейства, които искат да продадат компанията. Четирима от тях – Патриция, Лорънс, Реджин и Мари-Кристин (внучки на сестрата на г-н Карден, Джована Карден), са подали граждански искове и наказателни жалби срещу Базиликати-Карден. Обвиняват го в престъпления като злоупотреба с възрастни хора и фалшифициране, които г-н Базиликати отрича.

„Тъжно е, че такава легендарна къща стигна дотук“, казва друг праплеменник на Карден, Луис Карден-Едуардс, работил в ателието на дизайнера в продължение на 20 години и е бил уволнен от Базиликати-Карден дни след смъртта на прачичо им.

Приживе Карден обича да купува недвижими имоти, и то много, в свободното си време. Сред тях са сгради и апартаменти в близост до Елисейския дворец, където е седалището на компанията му и домът му. Притежава мелница в Нормандия, апартамент на Пето авеню, двореца Ca’ Bragadin във Венеция, където някога е живял Казанова, замъка Chateau de Théoule, авангардния Palais Bulles на Лазурния бряг, замъка Château de Lacoste, бившия дом на маркиз дьо Сад в Прованс, заедно с десетки апартаменти и къщи в околното село на върха на хълм. Наследството на всички тези, плюс още имоти, остава под въпрос.

Пиер Карден присъства на Dior Croisiere 2016 в Palais Bulle на 11 май 2015 г. във Франция (Снимка: Pascal Le Segretain/Getty Images for Dior)

Роденият в Падуа Базиликати-Карден е строителен инженер по образование, но на 25-годишна възраст най-накрая се запознава с известния си чичо по време на изложба във Венеция. След двучасов разговор дизайнерът му предлага да заживее в един от дворците му и го наема да наблюдава няколко компании, базирани в Италия. През 2018-та Карден прави Базиликати генерален директор на холдинга. Тогава той добавя прочутата фамилия към името си.

Въпреки че Базиликати-Карден е с важна титла в компанията, Жан-Луи Ривиер, адвокатът, представляващ четирите сестри, казва, че „той не е имал право да подписва договор или да продава каквото и да било.“ Базиликати-Карден заявява, че споразумението е имало за цел да го подготви за евентуално поемане на бизнеса.

Това се променя, когато Пиер се разболява тежко в края на 2020-та и дава на правнук си пълномощно, за чиято оригиналност има съмнения. Четирите сестри обвиняват братовчед си в злоупотреба и измама и прокуратурата в Париж започна разследване по-рано тази година.

Откакто е поел контрола на холдинга, Базиликати-Карден привлича уважаваната хотелиерска група Paris Society, за да възроди марката за вода Maxim’s. Продава и няколко от имотите на Lacoste на Savannah College of Art and Design, който има кампус в района. Също така уволнява г-н Карден-Едуардс, когото обвинява в кражба в полицейски доклад. Причината е в чифт ножици и яке на Пиер, с които дизайнерът поискал да бъде погребан. Карден-Едуардс му носи две якета и две ножици, от които той да избере. Отпадналата ножица задържа за себе си, а по неговите думи – якето е върнато.

Това не пречи на Базиликати-Карден да го обвини в кражба и твърди, че Кардин-Едуардс е казал, че ще ги върне само ако получи повишение – твърдение, което последният отрича.

Най-голямо притеснение за семейството е твърдението на Базиликати-Карден, че той е единственият наследник на Пиер Карден. Той заявява, че желанията му са подробно описани в завещание от 10 ноември 2016 г., което Базиликати-Карден казва, че е открил миналата година в апартамента на дизайнера в Париж. Това съвпада с момента, в който другите потенциални наследници са получили предложение от френска бизнес група да купят Cardin Group за 800 млн. евро.

Но завещанието не е намерено при първоначалния оглед на имуществото на Карден. Въпреки че е с инициали, не е подписано и никога не е регистрирано от френските власти, така че четирите сестри го обявяват за недействително. „Има два изхода от ситуацията – казва адвокатът на сестрите. – Завещанието на Базиликати-Карден се анулира и моите клиенти и техните братовчеди се узаконяват като наследници или то се потвърждава и той получава контрол над всичко.“

Освен това съществува въпросът за собствеността на компанията. Към момента на смъртта си мосю Карден притежава 99,999% от компанията. Останалите 0,001 процента са на Базиликати-Карден, който казва, че неговата пралеля Джована, майката на четирите сестри, които го съдят, му е преписала акциите месец преди да умре през 2000 г., на 97 години.

Това е невъзможно, твърдят сестрите, както и г-н Карден-Едуардс. „Видях я онзи месец и тя не ме позна, така че ми е трудно да разбера как е могла да подпише толкова важен документ“, казва той.

Всички очакват съдебното решение. Потенциални купувачи – „големи групи“ по думите на г-н Ривиер, адвоката на сестрите, обикалят в случай, че г-н Базиликати-Карден загуби и семейството успее да обяви компанията за продажба.

Spread the love
More from Ина Иванова
Предколедно с Алина Манова и Иван Македонски
В един студен следобед имах късмета да отворя социалните си мрежи точно...
Read More
0 replies on “Битката за наследството на Пиер Карден”