Щастливи и слаби

Любовният хормон, както наричат окситоцина, влияе на метаболизма и може да си го осигурим с подходяща храна

Отдавна е известно, че щом се влюбим, изненадващо сваляме онези досадни 3 килограма от корема. Не, нямам предвид, че ги изгаряме с повече време между чаршафите. Хормоналната промяна в тялото наистина гори мазнините. Пак на нея се дължи подобряването на състоянието на кожата, сияйността на косата, белотата на зъбите при влюбените хора… Последното е лично наблюдение и може би е резултат от факта, че изведнъж ги виждам да показват повече усмивката си. Но дори някои от външните ефекти да са субективни наблюдения, жените по целия свят отдавна са открили, че когато са влюбени, неизменно влизат в „слабите“ си дънки.

Как да използваме това знание, за да сме в по-добра форма? Ще започнем оттам да разберем

как работи окситоцинът

Той е хормон, секретиран от хипофизната жлеза в основата на мозъка, и е известен като хормонът на гушкането или на любовта, защото се освобождава, когато хората се прегръщат или докосват. Има огромно значение за създаване на социалните връзки и особено за тази между майка и дете. Неслучайно се отделя в най-големи количества именно при раждане и по време на кърмене. Окситоцинът е ключов за жените, а липсата му (или ниските нива) води до депресивни състояния, стрес, а понякога и до сериозни здравословни смушения. В контекста на отслабването това означава, че има отношение към повечето хранителни зависимости. 

Медицинско проучване от 2009 г. разкрива, че недостигът на окситоцин или блокирането на рецепторите му при мишките води до солидно наддаване. При нормализиране на нивата пък се забелязва естествена редукция на калорийния прием и нормализиране на теглото им. Същевременно метаболизмът се ускорява и се забелязва покачване на мускулната маса.

Окситоцин е хормонът, отговорен за производство на повече естроген в женското тяло, и това е от особено значение в първите 2 седмици след месечния цикъл. Нивата му влияят и върху способността на тялото да релаксира и да получава повече наслада (включително оргазъм при жените).

С всички тези факти е невероятно, че досега окситоциновата диета не се е превърнала в истински бум. В медицински списания се обръща внимание на връзката между хормона и теглото от десетилетие, но въпреки това предписването му с цел отслабване не е особено популярно. Затова пък добрата новина е, че повишаването на нивата на окситоцина може да се случи

напълно естествено

без да се налага да пиете каквито и да било хапчета. Първата стъпка към по-високи нива на окситоцин е да общувате и да се докосвате с хора, които са ви приятни. Да, в пандемична обстановка не е препоръчително, но тялото няма нужда от разнообразие, а от постоянство. Прегръщайте и целувайте тези, с които живеете и общувате по цял ден. Ако и това не е вариант, отдайте се на масажи. Оставете се на нечии вещи ръце да ви тонизират и да вдигнат нивата на окситоцин.

Втората стъпка е да си изработите ритуали за наслада. Доказани методи са танцуването и медитацията. Щастието от това, което правите, повишава синтеза на окситоцин. И обратното – задължителността дори на приятни неща го блокира. Така че ако не понасяте йога, медитация, танци, спорт, изберете друг вид активност, която ви кара да чувствате сладки тръпки по кожата си. Може просто да се излежавате на слънце.

Третата стъпка е да добавите в менюто си храни, богати на

витамини D, C и магнезий

Те подпомагат производството на повече окситоцин в тялото чрез биохимичните процеси. Витамин D се открива в големи дози във всички мазни риби и рибни продукти – норвежка сьомга, черен дроб от треска, херинга и сардини. Яйченият жълтък също е богат на витамин D, а вегетарианският източник са гъбите. При тях обаче има значение отглеждането им – трябва да са диви или отглеждани с UV лампи. В добавка млякото също съдържа известни дози от витамин D. Неговите нива се повишават и от слънчевите бани.

Най-популярните източници на витамин C са цитрусите, беритата, ягодите, доматите. Всеизвестно е, че витамин С е чувствителен и лесно се губи, затова ключово е да бъде консумиран от възможно най-пресни плодове и зеленчуци.

Магнезият е един от минералите, които пряко отговарят за състоянието на нервната ни система и за разпознаването на окситоцина от нея. Неговите нива може да се подобрят от храни като какаови зърна, тиквено семе, фъстъчено масло, кашу, бадеми, пълнозърнести храни, овесени ядки, авокадо.

Към всички изброени витамини и минерали в окситоциновата диета се добавя и голямото значение на млечните мазнини, чиято роля е ключова за синтезирането на повечето хормони в тялото.

Ако вече сте убедени, че тази диета е за вас, предлагаме ви примерно дневно меню. Освен че може да комбинирате на воля горните храни, едно от условията магията на окситоцина да проработи, е да изпитвате наслада.

Закуска:

4 с.л. овесени ядки, 1 с.л. натрошени сурови ядки (бадем, лешник, тиквено семе, кашу), купа берита, ягоди или цитруси, 100 мл бадемово мляко

Междинно хранене (може да се пропусне):

половин грейпфрут, портокал или половин купа берита

Обяд:

Супа от броколи, 150 г сьомга на тиган и моркови, подправена с лимонов сок

Следобеден снак:

30 г черен шоколад или шепа ядки/какаови зърна

Вечеря:

Салата с домати, спанак и рукола, 150 г печено халуми със зеленчуци, чаша бяло вино и купичка кисело мляко с ягоди и берита

Spread the love
More from Надя Костова
Ели Димитрова: Балет с хвърчило
Битката със страховете отвежда кайтсърфистката Ели Димитрова към призванието й да язди...
Read More
0 replies on “Щастливи и слаби”