SPF – моят приятел

Животът е хубав на плажа, басейна, езерото и навсякъде, където слънцето грее. Няма по-лош начин да развалите този невероятен ден от това да станете червени като сварен омар. Сериозната грижа за кожата върви в комплект със сънскрийн. И точка

Високите температури са тук, за да останат, и с толкова много време, прекарано на открито в жегата, практикуването на безопасно слънце се ползва с висок приоритет. За щастие дните на мазане с масло за тен, пържене на слънце или цвърчене в солариуми (помните ли ги?) отминаха. Ние сме по-информирани от всякога за преждевременното стареене и щетите, които слънцето може да причини на кожата.

Стратегия, достойна за „Изкуството на войната”

Употребата на SPF е една от най-съществените в дългосрочен план стъпки в ежедневната рутина. В днешно време наистина няма извинение да излизате от вкъщи без него. Ако вече сте се обзавели с такъв, браво! Ако не, какво чакате още? И преди да го кажете: да, трябва да се използва целогодишно, вместо да се нанася само на плажа. Стандартната препоръка е минимум SPF 30, като сънскрийнът трябва да е широкоспектърен, тоест срещу UVB и UVA лъчи. Повторното прилагане е от решаващо значение, тъй като слънцезащитата става неефективна с времето, особено при излагане на пот или вода. Бонуси: водоустойчивост, изтънчени текстури за приятно усещане и лесно нанасяне, минимизиране въздействието върху околната среда… Най-разпространеният мит е, че вероятно бихте могли да се минете с употреба на хидратант със SPF вместо на специален слънцезащитен крем. Може, но не и край морето. Овлажнителите са формулирани така, че да се абсорбират в кожата, като идеята е насищането ѝ с влага. Целта на UV воала е да остане върху повърхността ѝ в ролята си на щит. Изброените дотук постулати са в тон със сентенцията „Познавай своя враг, познавай себе си и победата ще стане неизбежна“, както учи древният китайски трактакт „Изкуството на войната“.

Последното нещо, за което искате да се тревожите, наслаждавайки се на ваканцията, е слънчево изгаряне и дълготрайно увреждане на кожата.

Слънцезащитен лосион за лице и тяло Expert Sun Protector SPF 50+ и слънцезащитен крем за лице Expert Sun Protector SPF 50+, и двата на Shiseido

Промяна на играта на открито

На пръв поглед всички слънцезащитни продукти имат една и съща задача: да сведат до минимум признаците на фотоувреждане. Добрата новина е, че все повече заприличват на любимата грижа за кожата. Да, наистина. Не е ясно дали мастодонтите на плажната козметика са чели труда на военния стратег Сун Цзъ, но тактиката им е повече от печеливша. Shiseido учи на слънчев етикет вече над 100 години (първият слънцезащитен продукт, наречен Uviolin, е лансиран през 1923 г.). Използваната технология Synchro ShieldRepair прилича на цунами, предшествано от „по-малки“ вълни, следващи една подир друга. Причината е, че филтрите не са 100% ефективни поради неизбежното влияние на различни фактори. След WetForce и HeatForce (съответно усилване действието на слънцезащитата при контакт с вода или пот и повишаване на температурите) и SuperVeil-UV 360 (равномерно нанасяне от всеки ъгъл) е ред на AutoRepair. Както подсказва името, иновацията автоматично възстановява нарушения от триене, допир до пясъка или избърсване с хавлия слънцезащитен филм, като го прави отново максимално покривен. Представете си, че прокарвате пръст по тава за печене, пълна с тесто. За част от секундата може да видите дъното, но почти веднага празнината се запълва. Кой казва, че насладата от удоволствията на лятото противоречи на младежкото излъчване? Изцяло преформулирана, линията Expert Sun Protector включва вече 60% активни съставки за грижа за кожата: екстракт от шафранка (подобрява плътността и устойчивостта ù), комплекс водорасли и екстракт от корен на женско биле (успокояват и премахват дискомфорта), хипотаурин (защитава от увреждания, причинени от синята светлина). Любители на тренировките на открито, внимание! Това, че продуктите всъщност работят по-добре, колкото повече се потите, е едно на ръка. Обгръщайки неприятната миризма в цитрусови цветни нотки, специална технология я превръща в сладък летен аромат. На това му се казва хармонизиране чрез вграждане. Трик, който само японците владеят.

… и в движение

Двустранен слънцезащитен стик Sun Perfect Sun Clear&Tinted SPF 50 на Lancaster

Ако нещо се пренебрегва в наръчника за нанасяне на слънцезащитен продукт, то това е правилото на всеки два часа. На мнозина идеята за още един течен слой върху грима им се струва някак погрешна. Особено ако са прекарали час в усъвършенстването му. Макар и не нови като формат, мисията на стиковете със SPF е да променят ситуацията. Истинска тема на разговора е практичността на близкия родственик на балсама за устни. Достатъчно компактен, за да се побере в дамската чанта, той позволя лесно и бързо повторно нанасяне. Текстурата му, прозрачна в повечето случаи, се плъзга гладко по кожата благодарение на гелообразното си покритие. Може да се използва както за лице, така и за открити части на тялото. Двойният Sun Perfect Sun Clear&Tinted Stick SPF 50 на Lancaster е от онези хибриди, съчетаващи експертен опит в слънцезащитата с антиейдж действие. Нетрадиционният дизайн с две страни предлага допълващи се ползи. Прозрачната гарантира невидима защита (технологията Full Light Technology е насочена срещу 100% от слънчевия спектър: UVB, UVA, видима светлина и инфрачервени лъчи), дори и върху грима, и матиращ ефект за намаляване на мазния блясък в Т-зоната. За прикриване на несъвършенствата и белезите на стареене служи тонираната страна.

Луксозно докосване и индулгенция

Водоустойчив слънцезащитен продукт за тяло Dior Solar The Protective Cream SPF 50 Body на Dior

Когато става въпрос за защита на кожата, не искате друго освен най-доброто. Dior се справя брилянтно с предизвикателството да се наслаждавате на слънцето без съжаление. Надхвърляйки основните изисквания за SPF, Dior Solar The Protective Cream SPF 50 Body на Dior е формулиран с педантично внимание към детайла. Освен микса от органични и минерални филтри срещу UVA и UVB лъчи, наблегнато е и на изкуството на по-интензивния тен. Екстракт от корен на колеус, инозитол от плодове на рожков и производно на витамин Е във фирмения комплекс Tan Beautifier ограничават увреждането на кожата, ускоряват придобиването на тен и предпазват от преждевременно стареене. Екстракт от монои, получен в резултат на процес на екстракция на цветове от таитянска гардения и кау пе в кокосово масло прави бягството в Dioriviera съвсем реално. Бонус: сатененото сияние на кожата, обвита от възхитителен моноаристичен аромат, радва сетивата.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Свобода Сидерова
Бюти метроном
И раз, и два…Biologique Recherche учи да дадете на кожата това, от...
Read More
0 replies on “SPF – моят приятел”