Ванеса Кърби: Студената британска красавица в една невъзможна мисия

Когато говорим за нови британски надежди, които успешно да се влеят в комерсиалното кино Ванеса Кърби изпъква като моментален фаворит. С награди като „Златен лъв“ във Венеция и номинация за „Оскар“, това е едва началото на пътя на британката към голямото кино, макар самата тя да се възприема повече като „истински театрален зубър“. А един от най-успешните комерсиални екшън франчайзи в киното „Мисията невъзможна“ я вкарва с шут в света на големите звезди.

Бялата вдовица и „Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа“

Ванеса Кърби, режисьорът Кристофър МакКуори, актрисите Хейли Атуел и Пом Клементиеф на снимките на „Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа“

Като общо правило човек трябва да е много внимателен, на кого се доверява щом стъпи в света на „Мисията невъзможна“. Това е особено вярно, когато става въпрос за Бялата вдовица – студената красавица Алана Мицополис, брокер на тайни, оръжия и незаконни сделки. Жената, която урежда всякакви сенчести операции, но никога не обича да се забърква твърде много с някого, с когото работи. Понякога тя е съюзник на любимият агент на закърменото с качествен екшън поколение – Итън Хънт, а друг път е негов враг. Защото не се бъркайте, Бялата вдовица ще заеме онази позиция, която е най-изгодна за нея в момента. „Обичам да се връщам в „Мисията невъзможна“, защото наистина сме като едно семейство. А Бялата вдовица е много сложен и необичаен герой в тази заплетена игра. Винаги, когато се връщам към ролите, човек трябва да се чувства все по-удобно, по-познато, по-спокойно с това, което играе. С Бялата вдовица моят процес беше да си представя натиска от провеждането на този вид тъмни операции, които тя прави – какво този натиск неизбежно ще причини на психиката на един човек.“

Ще приемете ли най-важната мисия досега?

Итън Хънт, заедно с целия си екип и Бялата вдовица насреща му, както и още няколко неприятни врагове, се завръща в кината, за един незабравим киноспектакъл, какъвто само неповторимият Том Круз и една от най-добрите и успешни филмови поредици могат да ни поднесат.

Том Круз в сцена от „Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа“

В „Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа“ миналото се завръща с пълна сила, изправяйки Итън Хънт (Том Круз) пред най-смъртоносната мисия досега – мисия, която отпраща него и екипа му по следите на ужасяващо оръжие, което заплашва цялото човечество. Успехът или провалът им ще предреши кой ще контролира истината и представата за „добро и лошо“ за векове наред. Залогът е самото бъдеще! Врагът е мистериозен и по-могъщ от всякога и Итън е трябва да приеме, че нищо не е по-важно от тази мисия – дори и животът на тези, на които държи най-много.

„През повечето време Бялата вдовица заблуждава някого. Спомням си това чувство на двуличие от Ванеса Редгрейв, която играе майката на Бялата вдовица – Макс в първия филм. Тя винаги е била основното ми вдъхновение за образа. За мен Бялата вдовица е като майка си. Никога не знаеш дали е искрена или не. И това винаги е доста смущаващо. Мисля, че има повече мистерия в това. Този филм има истинска класическа холивудска ноар енергия. В него има и много повече обрати. А залозите определено са по-високи.”

Том Круз, Саймън Пег, Винг Реймс и Ребека Фъргюсън в „Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа“

Освен Том Круз и Ванеса Кърби, в новата част на „Мисията невъзможна“ се завръщат познати имена като Саймън Пег, Винг Реймс, Ребека Фъргюсън и Хенри Черни, а сред новите попълнения са Хейли Атуел, Шей Уигам, Пом Клементиеф, Ейса Моралес, Марк Гатис и дори има българско участие в лицето на актьорите Доротея Толева и Захари Бахаров. А на режисьорското място за трети път във франчайза се завръща Кристофър МакКуори. Както Ванеса Кърби казва за основната движеща сила зад последните филми на „Мисията невъзможна“ – Кристофър МакКуори и Том Круз: „Крис и Том създават магия заедно. Двамата знаят какво мисли и чувства другият и влагат много страст в това, което правят. На снимачната площадка е толкова забавно понякога човек просто да се отпусне и да ги наблюдава, за да види как създават една сцена и разказват история. Двамата си сътрудничат от дълго време, така че има истинска лекота. И винаги знаят точно от какво се нуждае филмът. Когато човек работи с тях, откриват нещата на момента. Това позволява много плавност, креативност и сътрудничество. Мисията е основно свързана с екип и те също са създали такъв.”

Том Круз и режисьорът Кристофър МакКуори

Ванеса Кърби от друга страна вече има впечатляваща работа, както в киното, така и в телевизията и театъра. Тя получи международно признание за спечелването на награда BAFTA за ролята си на принцеса Маргарет в първите два сезона на сериала „Короната“. Оттогава нейната кариера се развива все по-добре, като тази впечатляваща британска блондинка успява успешно да комбинира блокбъстъри и високо оценени от критиката независими филми.

Британска роза

Родена до едно от най-известните тенис игрища в света – Уинбълдън – Ванеса Кърби е онзи британски талант, който заслужава износ в Америка и вливането й в листата на най-добрите актьори е едва началото за нея. Когато човек гледа изпълнението на Кърби във „Фрагменти от портрета на една жена“ нещо го хваща за гърлото. Марта, изиграна от Кърби, е млада майка, която губи дъщеря си само секунди след раждането и в продължение на година след това преодолява емоционалните, психологическите и физическите последствия от тази трагедия, докато бракът й бавно, но сигурно се разпада пред очите на зрителя, този неволен воайор. „Аз самата не съм раждала. Не съм изпитвала родилни болки. Определено не знам какво е да изгубиш дете“, казва актрисата в едно интервю, но това не пречи сцената, която е почти моноспектакъл на Кърби да е изключително въздействаща и максимално реалистична.

Ванеса Кърби във „Фрагменти от портрета на една жена“

Ванеса Кърби няма деца, няма и съпруг. Тя е, ако можем да се изразим така, прохождаща млада звезда, точно докоснала се до славата. От момиче, което е тормозено почти постоянно в училище Ванеса порасва в стройна, красива и сексапилна жена с голям талант.  Възпитаник на Лондонска академия за музикално и драматично изкуство пътят на Кърби е предначертан. Дъщеря на уролог и главен редактор на списание Country Living, Ванеса обича театъра. По-голямата й сестра Джулиет е театрален агент, а приятели на семейството са актьорите Ванеса и Корин Редгрейв. „Аз не съм толкова екшън тип момиче. Аз съм театрален зубър от Лондон! Но всeки нов проект дава нови и различни преживявания на актьора. И аз харесвам това. И бих искала да имам такива, колкото е възможно повече.“ И въпреки любовта към театъра онова, което я прави мигновено звезда и й носи награда „Еми“ и BAFTA е ролята на принцеса Маргарет в сериала „Короната“.

И в сериала „Короната“

В цели два сезона, от 2016-а до 2018-а, Ванеса променя визията си, носи перука и подплънки, за да влезе в ролята на по-малката дъщеря на крал Джордж VI. Съперничеството със сестра й кралицата, завистта, бохемския начин на живот и различното тип мислене за толкова органични в изпълнението на Ванеса и нейната принцеса Маргарет я изстрела в стратосферата на имената, които трябва да следим. „Винаги съм смятала, че моя истински дом е сцената. Винаги съм се виждал като сценична актриса и това беше причината да искам да се занимавам с това, но много бавно се промених. Филмовата актьорска игра също е вид занаят и човек трябва да се научи на спецификите му. Винаги съм смятала, че и това е работа, на която трябва да отделиш достатъчно време, подобно на времето, което отделяш, когато си на сцената.“

Том Круз, Ванеса Кърби и Хенри Кавил в предишната част на франчайза „Мисията невъзможна: Разпад“

Следват две екшън роли – в гигантския франчайз „Мисията невъзможна“ и „Хобс и Шоу“ – за да се завърне Ванеса в Netflix за „Фрагменти от портрета на една жена“. Когато я питат, в какво мечтае да се снима, Ванеса Кърби простичко отговаря: „Никога не съм имала амбиция да правя големи американски филми. Винаги съм гледала към незавизимото кино, към режисьори като Чарли Кауфман, Дрейк Доремъс и Дерек Сианфранс. Също така имам и много любими европейски режисьори, като Паоло Сорентино, от който съм напълно обсебена. Мисля, че един актьор трябва да намери своето място и посока и да ги следва по някакъв начин.“

Том Круз в сцена от „Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа“

От друга страна „Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа“ и изобщо този франчайз и ролята на Бялата вдовица стои на Ванеса като добре ушита рокля. А екшън киното й отива. Ванеса Кърби е златна английска роза със студен поглед и копринено платинени коси. И го знае. И независимо от любовта си към театъра актрисата е категорична, че „Мисията невъзможно“ е онова различно комерсиално кино. „Просто е огромно. Мащабът на този филм е по-голям от който и да е друг филм от „Мисията невъзможна“ досега. Това си е чист филм за кино. Има невероятни каскади. Мисля, че трябва да видите как Том скача от скала яхнал на мотоциклет на голям екран. Не можете да гледате това на лаптоп, нали?“

Стари врагове, нови съюзи, предателства, високотехнологични джаджи и спиращи дъха, реално изпълнени касакади… Няма съмнение , че този юли, само в кината, ни очаква филмово изживяване като никое друго.

Приемаме„Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа“ от14 юли само в кината, IMAX и 4DX.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
„Ангелски данък“: Приключение между София, Сицилия и детството
„Всяко нещо, което някога бях направила, казала, помислила, ме беше довело тук....
Read More
0 replies on “Ванеса Кърби: Студената британска красавица в една невъзможна мисия”