Заплетен сюжет

Плетените чанти на сезона влизат в ново амплоа

Текст Галина Друмева

През настоящата година дизайнерите се забавляват с концепцията за необичайното и режисират забавен спектакъл – дори когато става въпрос за обичайните за лятото плетени чанти. Традиционно семпли и небрежни, плетените модели на сезона са в разнообразни цветове и форми, а най-често използваните за направата им материали – слама и рафия – са почти забравени и най-неочаквано заменени от кожа и рециклиран памук. През този сезон на подиума на Fendi, Valentino, Tory Burch, Altuzarra, Celine, Etro и кой ли още не се заплита забавен градски сюжет, в който главни роли изпълняват секси чантата мрежа, смелата градска кошница и винтидж вдъхновената кутия.

Секси е ключът

Чантата мрежа се завръща с гръм и трясък. През настоящия топъл сезон обаче вместо от текстил мрежата е изплетена изцяло от кожа. На подиума на Fendi моделът е провокативно дързък, изработен от лъскав черен лак и завършен със златни детайли, и нежен и свеж в млечносините нюанси на лятното небе. Оптимистичните цветове на лятото са и върху жълтата кожена чанта мрежа, която придружава визиите на Tory Burch. При Valentino палитрата остава на заден план за сметка на текстурата, заимствана от плетените рокли и ризи от флорална дантела. Освен това умелата игра с размера и дължината на дръжката позволява на креативния директор на модната къща Пиерпаоло Пичоли да постави мрежестия модел на раменете както на жени, така и на мъже.

Градски статут

Вторият герой на сезона е стилен хибрид между класическа сламена кошница и кожена градска чанта. Комбинацията от двете материи дава възможност на дизайнерите да вдъхнат елегантен дух на любимия за лятото модел. Плетена чанта в удобен среден размер се подвизава в предложенията на Etro и J.W.Anderson. Класическият тип бъкет при първата модна къща и правоъгълният модел при втората са изработени изцяло от слама и рафия и са с кожени дръжки и детайли. Провокацията идва от Altuzarra, чиито плетени чанти,омотани с кожени ремъци, се комбинират с женствени рокли с дълбоки цепки и кръстосани на кръста аналогични колани.

Vintage baby

Носталгични винтидж плетени кутии и дори куфари изскачат от архива, имитирайки изплетени по класическа технология кошници. Твърдата миникутия на Celine е завършена с ретро къса кожена дръжка и се носи в ръка или на рамо. Плетеният куфар на дядо, пристегнат с кожени колани, пък се представя в най-модерни интерпретации на подиума на Fendi и вдъхновява визията дори на класическите за модната къща чанти Peekaboo и Baquette, изработени изцяло от натурални материи. Първо място за иновативност на ретро концепцията обаче печели Anna Sui, на чийто подиум в главната роля са макраме чанти, изплетени от стари памучни тениски.

Spread the love
Tags from the story
,
More from divamagazine.bg
Салата от портокали и маслини
Продукти: 4 портокала (червени или обикновени) 100 г черни обезкостени маслини 1...
Read More
0 replies on “Заплетен сюжет”