17 любопитни отклонения

И три от тях, започващи с К

Макар книгата на Пламен Старев, илюстрирана от фотографа Кристиан Минчев, да се нарича “17 уикенда”, едва ли бихте тръгнали да прекарате двата си почивни дни в някоя от описаните дестинации. Тя по-скоро би трябвало да е онасловена 17 отбивки, но уви, това е заглавие на друга една книга за любопитни пътешественици, при това отбивките там са 101, че има и нови 101, че има и 101, презареждане. Но не за тях ни е думата сега, а за 17 места в България, на които никога не би ви хрумнало да отидете специално, но да се отбиете на път към друга някоя ваша цел, напълно си заслужава.

Ще ви подам три посоки, започващи с буквата “К”. И веднага ще ви обясня защо – защото бях очарована от препоръката на авторите да посетите Каспичан (вероятно на път към Варна), където съм родена. И съм прекарала детските си лета при баба и дядо, играейки щастливо със съседските деца, турчетата Недрет, Кудрет и Ерол, Фатме, Емине и Мехмед от единственото тогава циганско семейство в махалата. И съм получила свето кръщение в старата църква “Св. Николай Летни”, построена с пари, дадени от Митхад паша, едновременно с джамията – през 1868 г.

Каспичан, гарата

В самия Каспичан няма кой знае какво за гледане – може би гарата, покрай която е възникнало селището и на която често сънувам, че пристигам или че съм изпуснала влака си. Или сбирката от творби на художника Стоян Венев, чиято съпруга е от Каспичан и по време на бомбардировките на София семейство е било евакуирано тук.

Навремето беше нещо като специално събитие на празник да отидем да хапнем в механа “Карачка”, старата воденица край гарата, наричана с това галено име. Надявам се, че и сега там готвят превъзходно.

Иначе в рамките на селищната система Каспичан попада и старата българска столица Плиска, и могилата край едноименното село, за която също като живеещите тук подозирам, че не е естествено образувание. И квартал Калугерица, където е имало древен манастирски комплекс  и следи от християнски некропол… Може да пренощувате или поне да похапнете в някоя от къщите за гости в Кюлевча, мястото е прекрасно и може да се наслаждавате от един по-различен ракурс на Мадарското плато. По едно време се говореше, че по тези места ще се строи голф игрище – толкова интересен и разнообразен е ландшафтът, а има и толкова много история и древна култура.

Криводол, праисторическа халколитна култура

Не зная каква специална причина би ви накарала да посетите Криводол, родния град на Годжи от Куку бенд, шегувам се, естествено. Но ако решите да се отбиете специално по пътя от Враца към Монтана и Видин, ще се изненадате – в музея на Криводол са изложени експонати от т.нар. праисторическа халколитна етнокултура Градешница и етнокултура Криводол, датирани отпреди 4 хиляди години пр. Хр.

Край близкото с. Градешница (препоръчвам да запалите свещичка в църквата на манастира “Св. Йоан Предтеча”) е открита глинена плочка с все още неразчетени писмени знаци, за които се предполага, че са част от най-старата писменост в Европа. Плочката е във Врачанския исторически музей. 

Кайнарджа, каменни чешми и скални светилища

Ако сте тръгнали към някой от най-северните ни морски градчета – Балчик, Каварна, Дуранкулак, а дори и към Добрич, не е зле да наобиколите района на Кайнарджа. Селото е по-близо до Силистра, на хвърлей място от Дунав, и примамва освен с природни и исторически забележителности, и с местната винарска изба. Тук е задължително да поседнете до Голямата чешма, построена през 1892 г. в чест на Екатерина Велика, която през 1774 г. с договор обещава, че Високата порта ще покровителства християнската религия по тези земи.

Чешмите тук наистина са забележителни с каменните си корита и медните си чучури, но още по-интересни са скалните храмове – Баджалията край с. Стрелково, където при разкопки са открити останки от тракийски светилища и артефакти от тракийска, римска, елинска керамика, и край с. Войново. До близкото Поп Русаново пък е пещерното светилище Киринджика, където са намерени и останки от тракийски ритуални приношения от V – VII в. пр. Хр.

По поречието на Суха река близо до с. Краново има екопътека, която улеснява достъпа до интригуващ скален лабиринт, а наблизо е малкото летище Ребус, където може да наемете самолет за оглед от птичи поглед на необикновения релеф на местността. 

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Семена от босилек като суперхрана
В качеството на ароматна подправка листата на босилека са познати на ценителите...
Read More
0 replies on “17 любопитни отклонения”