Лий Радзивил – нещо повече от просто малката сестра

Closeup of Lee Bouvier in scene from play.

Тя има вкус, финес, талант, бърз ум, но така и не успява да излезе от сянката на Жаклин Кенеди Онасис.

Има определен тип жени, които може да не са родени с пари, но са създадени да бъдат богати. Това пише журналистът и писател Труман Капоти, чийто приятелски кръг е стратегически запълнен с дами от каймака на нюйоркското общество. Но присъствието на една от тях е ключово в неговото обкръжение – сестрата на Жаклин Кенеди, Лий Радзивил. Тя има вкус, финес, талант, бърз ум, но така и не успява да излезе от сянката на неизменната Джаки.

Една от най-известните снимки на двете сестри, направена по време на разходка из Лондон (Getty Images)

Родени да заслепяват, Жаклин и Каролайн Лий Бувие са най-известните сестри на света. Тъмнокосата Джаки е прилежна, атлетична и по-обрана. А по-малката с три години и половина Лий е със светла коса, по-палава и приключенски настроена и по-пухкава (не спортува и често е обвинявана от майка си, че е дебела). Като деца двете имат привилегировано образование благодарение на родителите си, борсовия брокер Джон Верну Бувие III и Джанет Лий Бувие, жена от светските среди. Въпреки че се обичали, съревнованието между сестрите започва още тогава, най-вече провокирано от майка им. Лий едвам се справя да отговаря на постиженията на сестра си като награди от конни състезания и отлични оценки в училище. Джаки още от малка е любимката на всички у дома, в училище, дори сред майките на приятелите си. Но всъщност тези, които познават сестрите, казват, че Лий е поне толкова, ако не по-красива и стилна от сестра си, с повече вкус и отношение към цветовете, модата и дизайна.

Лий Радзиуил в Ню Йорк през март 1976 г. (Getty Images)

Малко познат факт е, че точно Радзивил насърчава Джаки да експериментира с тоалетите си като първа дама. Помага ѝ да получи достъп до дизайнери като Живанши и други европейски творци. Въпреки това независимо дали се обсъждат тоалетите ѝ, социалния ѝ статус или потресаващото убийство на съпруга ѝ, името „Джаки“ е сред най-спряганите в устите на хората. За малката ѝ сестра, родена през 1933-а, се говори много по-малко. А нейната съдба далеч не е безинтересна. Радзивил впоследствие има вълнуващ живот, дълъг списък с приятели знаменитости, три брака, титла на принцеса и усет към модата, който стига чак до Белия дом.

„Аз не съм ничия мъничка сестра!”

И въпреки че на корицата на „People“ от 1976 г. пише „Аз не съм ничия мъничка сестра!”, сравнението между двете е просто неизбежно. Лий има скулите на сестра си, както и същото голям разстояние между очите, въпреки че чертите ѝ са по-изтънчени, а тенът ѝ – по-светъл. В тийнейджърските години всяка развива свой собствен стил. Лий, вече по-стройна и елегантна от по-голямата си сестра, носи по-цветни дрехи и обича да бъде забелязвана. Джаки вижда как момчетата се стичат при сестра ѝ и се възхищават на фините ѝ черти. По-късно модният критик Андре Леон Тали ще каже: „Лий редактира всичко от дрехите, менюто за вечеря, до приятелите си. Тя редактира живота си“. Но най-голямо внимание отделя на връзката си със сестра си и семейство Кенеди. „Има неизказано правило, че ако си приятел с Лий, изобщо не говориш за сестра ѝ“.

Единственото достойно сравнение с друга известна сестринска двойка е с принцеса Маргарет и кралица Елизабет Втора. И въпреки че никога не го признават (Радзивил казва пред „People“, че между сестрите е имало само приятелска конкуренция), съревнованието между двете не спира дори след смъртта и на двете. В писмо до Сесил Бийтън, любим фотограф на английското кралско семейство, Труман Капоти е откровен: „Господи, Лий толкова много ревнува от Джаки – никога не съм предполагал“. Писателят вижда това като възможност да ѝ помогне да надвие сестра си, като по този начин си намира оправдание да отложи писането по продължението на „Хладнокръвно“.

Лий Радзивил и Труман Капоти по време на прословутия му Черно-бял бал през ноември 1966 г. (Getty Images)

Лий винаги е изоставала в развитието си, но има един момент, в който изпреварва сестра си – омъжва се първа, и то едва на 20. Сватбата е през април 1953-а, а женихът е Майкъл Канфийлд (срамежливият син на виден издател), с когото са заедно откакто тя е на 15. „Бях много млада, когато се запознахме, а той – толкова хубав и умен. Отчаяно исках да се отърва от майка си и Майкъл изглеждаше идеален“, впоследствие разказва Лий. Тогава Джаки е на 24 и е провал в очите на майка си – все още няма съпруг. На сватбата е ядосана, но все пак ще успее да се добере до своя избраник 5 месеца по-късно, когато ще се омъжи за Джон Кенеди. Лий се жени първа, обаче Джаки попада на по-добрия съпруг. И въпреки че след развода си с пияницата Канфийлд Лий се омъжва за Станислав „Стас” Радзивил и на практика става принцеса, че бляскавото им жилище в Лондон е само на няколко крачки от Бъкингамския дворец, Джаки все така неспирно пленява света и привлича погледите единствено към себе си. По отношение на модата Лий е по-дръзка и има европейски вкус. Тя носи дрехи на емблематичния за 60-те дизайнер Куреж и тайно вкарва рокли на Живанши в Белия дом, защото президентът иска Джаки да носи само американски дизайнери. Но впоследствие сп. Time ще нарече Джаки „първата дама в модата“, а Лий ще остане запомнена по-скоро като неин стилист и съветник.

Лий в колата с Джон Кенеди (Getty Images)

И двете искат сходни неща от живота, а понякога и едни и същи мъже…

След посещението на Джаки във Франция и съвместното им пътуване с Лий до Индия и Пакистан през 1962-ра, тя е на път да стане най-сниманата жена на света. Сестра ѝ все така остава в сянка от яркото присъствие на Жаклин. Но най-големите удари във връзката им са свързани с двамата мъже в живота на Джаки – Джон и Аристотел. Има слухове, че Лий има ново любовно увлечение – президентът на САЩ. По думите на писателя Гор Видал, доведен брат на сестрите, тогавашният съпруг на Лий, Майкъл Кенфийлд, му е споделил, че Радзивил е преспала с Джон Кенеди. Нещата се навързват – бракът между Джаки и Джон не е процъфтяващ, а той има афинитет към блондинки и аферата с красивата руса сестра е добре дошла. Дали Джаки е знаела за това?

Лий обаче не се спира дотук. Всъщност тя е първата от сестрите Бувие, която има връзка с гръцкия милиардер Аристотел Онасис. По-шокиращото е, че вторият ѝ съпруг (20 години по-възрастен от нея) е наясно с аферите ѝ, дори играе нещо като сводник на жена си. В знак на благодарност, че Стас му позволява да спи с нея, Аристотел му предоставя доста доходоносно място в борда на неговата авиокомпания. Това не е първото „възнаграждение“, което Стас получава в замяна на това, че предоставя жена си на чужди мъже. Самият Джон се опитва да назначи Стас като посланик на Полша в САЩ, но планът е осуетен заради обвинения, че принцът е откраднал голяма сума пари от червения кръст на Полша.

На повърхността всичко изглежда спокойно

В началото на 60-те години сем. Кенеди и сем. Радзивил редовно са виждани заедно на почивки, семейни събирания, държавни ангажименти. През лятото на 1963 г. Джаки ражда син, който умира два дни след това. След погребението Лий решава да разведри сестра си, като я кани на 100-метровата яхта „Кристина“ на Онасис, където е и другата му любовница, Мария Калас. Никой във Вашингтон не е съгласен Жаклин да предприеме това пътуване, но тя отива въпреки препоръките им. Нейната висша цел обаче не е да преглътне загубата си. Тя е наясно, че малката ѝ сестра планува да се разведе със Стас и да се омъжи за Аристотел. Джаки смята, че не бива да прави такова нещо, защото няма да изглежда добре за управлението. Но точно тогава Онасис променя решението си. Неговата избраница няма да е нито Калас, нито Лий. Това си проличава още по подаръците, които им връчва при напускането на яхтата. Джаки получава колие с диаманти и рубини, а Лий получава три диамантени гривни, които в сравнение с огърлицата изглеждат незначителни. В Жаклин Аристотел вижда най-големия трофей – много по-известен от Лий и Мария Калас, който същевременно се нуждае от закрила.

Новината за смъртта на 35-тия американски президент достига до Лий в дома ѝ в Лондон. Тя пристига във Вашингтон възможно най-скоро, за да бъде до сестра си. На публични места са неразделни, но при затворени врата Джаки презира Лий. Радзивил по-късно ще признае пред Сесил Бийтън, че е минала през ада в опит да помогне на Жаклин, която веднъж дори ѝ удря шамар. Но смъртта на Джон всъщност освобождава Лий от товара, който носи през годините. Пред сп. Vanity Fair споделя, че е имало „много неща, които не можех да правя, когато той беше президент. Най-накрая съм свободна.“ Но с преструктурирането на Белия дом се променя и нейния приятелски кръг. Именно тогава се ражда дългогодишното ѝ приятелство с Труман Капоти.

Принц Стас Радзивил и съпругата му пътуват към летището, след като са научили за стрелбата срещу Робърт Ф. Кенеди. Стас има полет за Ню Йорк, където ще се срещне с Джаки Кенеди. Лий обаче няма да лети с него. (Getty Images)

Опит за нов живот

Лий започва да запълва ежедневието си с нови начинания. Записва се да учи актьорско майсторство, а Капоти я съветва да изиграе Трейси Лорд в пиесата „Филаделфийска история” (благодарение на ролята си във филма от 1940 г. Катрин Хепбърн се прочува). Но отзивите за Лий са потресаващи и тя се отказва след 4 седмици на сцената. Като цар на лошите съвети този път Труман я насърчава да участва във филм. Става дума за телевизионната адаптация на класиката на ноара от 1944 г. „Лора“, чиято премиера е през януари 1963-а по ABC. Въпреки че зрителският интерес е голям, този път критиците също не са благосклонни. Лий не спира да се занимава с какво ли не през годините – работи при Джорджо Армани, автор е на две книги, муза е на дизайнери и художници, но никога повече не се връща към актьорската си кариера.

През 1968-а Джаки шокира всички с новината за женитбата си с Аристотел Онасис, включително и сестра си, която разбира от медиите. Лий е бясна и споделя яростта си пред Капоти. Но пред пресата го играе невинната малка сестра – „Много съм щастлива, че съм била свидетел на зародиша на тази любов, която ще донесе на сестра ми щастието, от което се нуждае“, казва Лий пред The Sydney Morning Herald. И така Лий, все още омъжена за принц Стас, започва отново да се оглежда. Този път попада на добрия приятел на Джаки, Питър Биърд, чаровен фотограф, пътешественик и близък приятел на настоящия ѝ съпруг. Питър се нанася в апартамента на Лий в Манхатън и я представя на кръга на Анди Уорхол. Но историята и тук е заплетена, тъй като Джаки харесва Питър, той дори преподава на децата ѝ история на изкуството. И тъй като двете сестри не са в особено добри отношения, продължават да прецакват взаимно животите си. Режисьорът Джонас Микас казва, че те са като две дървета, чиито клони не спират да се оплитат едни в други по непроследим начин.

Дългоочакваният развод между Лий и Стас се случва през 1974 г., а две години по-късно той умира. „За пръв път наистина се чувствам вярна на себе си“, искрена е Радзивил преди журналист на The New York Times. Действително тя преживява период на творческа активност. За кратко дори води телевизионно предаване, което въпреки интересното съдържание е било възприемано по-скоро като „меки новини“ и бързо е изместено от други продукции. В годината на смъртта на съпруга си започва и собствен бизнес с интериорен дизайн.

Лий и Хърбърт Рос на сватбения им ден (23 септември 1988) в Ню Йорк (Getty Images)

Последен опит в любовта

Третият и последен брак се случва през 1988 г. Избраникът е Хърбърт Рос – легендарен танцьор, фотограф, актьор и режисьор в Холивуд (известен с филмите „Вихърът на танца“ и „Стоманени магнолии“). Но освен с работата си е познат и с хомосексуалната си ориентация. Самата Джаки Кенеди е домакин на партито след сватбата и тогава напористо пита гостите дали той е гей. Лий казва за новия си съпруг, че е „много различен от всички, с които съм била“. Освен сексуалните му предпочитания Радзивил има предвид и нещо друго – това че разполага с пари. А и филмовият свят вероятно ѝ е звучал вълнуващ. Но по-късно ще каже: „Намразих Холивуд и провинциализма на индустрията“. Бракът им се проваля и се развеждат през 2001-ва. Тогава тя си връща фамилията Радзивил и приключва с браковете завинаги.

През 1994 г. умира Джаки. Самата тя, вярвайки че отмъщението се сервира студено, не включва сестра си в завещанието си. Но пък е отделила по нещо за всяко от децата на Лий. Антъни и Тина получават по 500 хил. долара. Джаки обяснява това с думите: „Изпитвам голяма привързаност към сестра си, но вече съм ѝ всичко дала приживе“.

Каролайн Лий Радзивил си отива на 85 през февруари 2019 г. от естествена смърт, която я достига в нюйоркския ѝ дом. Днес я познават като известна дама от хайлайфа, модна икона и муза. Но нещото, за което тя се надява да бъде запомнена е, че е повече от просто малката сестра на някогашната първа дама на Америка. Желание, което вероятно никога няма да се осъществи.

Spread the love
More from Ина Иванова
Палома Пикасо: Родена да създава
Ив Сен Лоран и Карл Лагерфелд танцуват фламенко на сватбата й, а...
Read More
0 replies on “Лий Радзивил – нещо повече от просто малката сестра”