По следите на архитектурното минало

Първи стъпки на нов за България вид туризъм

Арх. Кристияна Брънзалова е стара познайница на D!VA. Спечели ни с неугасващия ентусиазъм, с който работи за каузите си, и с голямото си сърце, милеещо за българщината – не онази, плакатната, а истинската, която тече във вените ѝ заедно с родопската кръв.

Запознахме се покрай усилията ѝ да вдъхне нов живот на едно старо училище в село Хвойна и фондацията ѝ „Даскал Брънзалов“, чиято мисия е изследване и опазване на сградите с изключителна архитектурна стойност, както и създаване на регистър на тези ценни здания.

Най-новият проект на Кристияна е свързан с архитектурния туризъм, нов за България „жанр“, който има за цел да запознае повече хора с богатото ни архитектурно наследство и да им позволи да се докоснат до уменията на старите майстори, съхранили българското през вековете.

През септември се проведе първият архитектурен тур в едно от най-красивите и запазени родопски села – Косово. Нетолкова популярно и туристически експлоатирано като други български села със статут на архитектурни резервати – Широка лъка, Боженци и Арбанаси например, Косово носи автентичния си дух и поне засега (надяваме се и в бъдеще) се е опазило от комерсиализацията и чалгата. Всъщност като изключим живописно накацалите по склоновете стари къщи и страхотните гледки, най-ценният му ресурс са хората. Защо ли? Защото по своя инициатива и без регулаторен натиск възстановяват старите къщи в оригиналния им вид, а малкото ново строителство е издържано в естетиката на старата родопска архитектура.

Гостите имаха възможност не просто да слушат, а да усетят като цялостно преживяване цели три реставрирани здания – комплекс „Косовските къщи“. Отседнаха в „Хаджийската къща“ – паметник на културата, построена през 1853 г. и възстановена през 2005 г. Чуха историята на реставрацията, разказана лично от собственичката Светлана Ралева, а в ресторант „Хаджийската къща“, някогашната плевня, сгряха тяло и душа с родопски специалитети и подбрани мелнишки вина.

И понеже, както вече казах, косовските хора са най-ценният ресурс, те бяха включени активно в програмата. Това е и основната идея на тези турове – хората да бъдат в центъра на събитията. Местният водач Тина Бакалска разходи гостите из селото и ги запозна с архитектурните забележителности, една от тях е 170-годишната църква „Успение Богородично“, която се реставрира със средства на местните жители. Тя е дело на уста Хаджи Георги Станчовски, построил и две от най-красивите къщи в Стария Пловдив – на Георгиади и на Куюмджиоглу (Етнографския музей).

Имаше работилница по плъстене на вълна в ателието на Светлана Кампс за радост на малки и големи, както и занимания по йога на смеха със Златина Пачилова за по-пълно преживяване на радостта от истинските неща.

Турът продължи с обиколка на близкото село Хвойна, особено скъпо на сърцето на Кристияна, тъй като оттам са корените ѝ. Гостите разгледаха няколко важни исторически сгради, както и училището, проектирано от известния архитект Боян Чинков – онова училище, от което в крайна сметка започва всичко за арх. Брънзалова и нейната мисия.

Ако събитието ви е заинтригувало и съжалявате, че сте го изпуснали, недейте. Напролет, през март, ще има друго по същите стъпки, а плановете на Кристияна са впоследствие да включи в програмата и още села, истории и неоткрити съкровища.

За повече информация следете фондация „Даскал Брънзалов“ в социалните мрежи и секцията събития в сайта kanatiza.eu.

Spread the love
More from Дона Делова
Д-р Джеймс Бари: добре пазената тайна на британската армия
През 1826 г. в Кейптаун, Южна Африка, един дребничък лекар с рижа...
Read More
0 replies on “По следите на архитектурното минало”