Най-новата ѝ книга „Спомени с вкус” е личният ѝ кулинарен дневник
Познавате Изи най-вече от канала ѝ в YouTube, а може и да сте я гледали в Hell’s Kitchen. Освен създателка на дигитално съдържание с над 390 хиляди последователи в Instagram обаче Изи е и писателка. Тя е носителка на награда за Полет в изкуството „Стоян Камбарев“ в категория „Литература“ и е автор на бестселърите „Причината“, „Слънчеви лъчи в мрака“ и „Щастливей“.
Много хора сигурно вярват, че най-новата ѝ книга, която е кулинарна, е вдъхновена (поне донякъде) от участието ѝ в Hell’s Kitchen наскоро. Но както става ясно, идеята за „Спомени с вкус“ ѝ хрумва още през 2019 г. Както тя казва – за нея кулинарията заема важно място и подхожда към нея с уважение. Едни от най-гледаните видеа на Изи в YouTube канала ѝ са тези с готвене и логичната стъпка за нея е издаването на кулинарна книга. Но „Спомени с вкус“ не е стандартна, а е кулинарна книга с туист. От любимите „слънчеви питки“ на майка ѝ през сандвичите „войничета“ на дядо ѝ, „райските банички“, които Изи приготвя в Hell’s Kitchen, пържените филийки за разбити сърца и емблематичните ѝ фрапета всяка рецепта обгръща читателите в канелена прегръдка от спомени и разкрива много специални и несподеляни досега моменти от живота на Изи.
От 80 събрани рецепти за 5 години Изи избира 33 – с онази щипка магия, която превръща и най-обикновената храна в емоция и връща човек към детството с носталгична смес от аромати и вкусове. Една от рецептите (за Ревливи магданозени кюфтета) може да откриете и на нашите страници, но първо вижте защо според Изи урок номер едно в кухнята гласи, че най-ключовата съставка за всички „Спомени с вкус“ е любовта към човека, с когото споделяш преживяването.

„Спомени с вкус“ от Изабел Овчарова
изд. Ciela
Какво точно е един кулинарен дневник? Готварската книга е предимно за рецепти, инструкции и съвети за приготвяне на ястия. Кулинарната книга, от друга страна, може да включва история, култура и наука за храната, както и техники, които добавят дълбочина. А аз търсех именно дълбочина. Наричам „Спомени с вкус“ „Кулинарният дневник на Изабел“, защото е повече от сборник с рецепти – той е личен дневник, пълен със спомени, хора и емоции, които придават специален смисъл на всяко ястие. Всяка рецепта, която съм решила да включа, е сложена там с причина и нищо не е „просто ей така, за да има нещо“.
С какво тази книга е по-различна от предишните ти? Най-вече с това, че е първата ми кулинарна. Въпреки това смятам, че има много общо с предишните ми книги, защото във всяка от тях присъства както елементът на готвенето и любовта ми към храната, така и спомени и истории – точно както в новата.
Какъв е пътят ѝ? Идеята за книгата ми хрумна пред 2019 г., но знаех, че ще я реализирам доста по-напред във времето и ще ми е необходимо търпение, за да събера всички парчета от пъзела. Събирам рецептите от 2019 г. и пишех историите им до съвсем скоро, но истината е, че първоначалният списък с рецепти, които исках да включа и имат специална история, надвишаваше 80… Спрях се на 33 и си обещах, че ако книгата предизвика интерес и читателите я обикнат и пожелаят продължение, ще споделя останалите уникални рецепти.
В книгата има забавни предизвикателства, кажи ни едно подходящо за нашите читатели. В главата „Носталгичните мекички“ споделям колко съжалявам, че не съм записвала рецептите на ястията, които роднините ми са приготвяли за мен като дете, а сега, когато вече ги няма, не мога да ги попитам. Предизвикателството предлага на читателя да събере любими рецепти от близките си хора и да ги запази, за да може един ден те да останат вкусен спомен, който да го свързва с тях.
Какво е готвенето за теб? Може да бъде медитативен творчески процес, който е истински успешен само ако е изпълнен с любов.
Как се промени кулинарията от първите ти стъпки в YouTube през Hell’s Kitchen до тази книга? Въпреки че от години готвенето заема значително място в каналите ми и някои от най-гледаните ми видеа са свързани с него, никога не съм претендирала, че уменията ми са нещо впечатляващо, нито съм се възприемала като „много добър готвач“. Дори когато ме поканиха за участие в кулинарни реалити формати, ми беше трудно да разбера защо избират точно мен – обичам вкусната храна, но не съм професионалист. Оказа се, че това невинаги е най-важното. За мен кулинарията преди години и сега заема същото място – подхождам към нея с уважение и съм щастлива, че съм успяла да вдъхновя хората, които ме подкрепят, да дадат шанс на готвенето. Виждам, че това се случва от години, а сега – с новата книга – още по-активно. Целта ми не е да науча хората да бъдат кулинари, защото аз самата не съм такава. Идеята е те да заобичат творческия процес на готвенето, който може да бъде изключително специален и запомнящ се. „Спомени с вкус“ постигна точно това – на хората, които не могат да готвят, показа, че всъщност могат, а на тези, които умеят, даде ново вдъхновение. И на всички подари най-ценното – спомени.