Bon Appétit

Разбира се, храната е основното, когато каним гости (сърдечните разговори и приятната атмосфера се подразбират). Но освен „какво“ е важно и „как“ ще го поднесем. Часовете, прекарани в кухнята, ще са напразни, ако сервираме резултата върху мушама и в нащърбени чинии. Това впрочем важи и когато не каним гости. Животът е прекалено кратък, ежедневието прекалено стресово и всяка малка доза красота и лукс е добре дошла. Вместо да държим „официалните“ си сервизи по шкафове и да ги вадим веднъж годишно, защо да не се храним в тях всеки ден? Заслужаваме го.

И ако в момента изпитвате необясним порив да си купите красив нов сервиз, вижте какво предлагат дизайнерите за 2022 г.

Ар деко дизайн

Стилът ар деко възниква през 20-те години на миналия век и се характеризира с индустриален лукс, геометрични мотиви и цялостно тържествено звучене. Влиянието му се усеща в много други стилове след това, а през последните години отново е на мода.

Ар деко дизайнът излъчва особен декадентски шик и това го прави подходящ за официални вечери и тържествени поводи. Съдовете с такива шарки се съчетават добре с позлатени или посребрени винтидж прибори и едноцветни ленени покривки и салфетки. Ако искате малко блясък и атмосфера в стил „Великият Гетсби“, това е за вас.

Злато и сребро

И още блясък, който никога няма да излезе от мода. Любовта на дизайнерите към металните ефекти се разпростира из целия дом – лампи, кранчета, шкафове и декорации сияят в нюансите на мед, месинг и инокс, но съдовете за хранене излъчват особено благородство и празничност. Въпрос на вкус е дали ще изберете изцяло позлатени чинии, или ще предпочетете дискретния лукс на златния кант. Комбинацията с бяла покривка е класическа, но си струва да пробвате и с цветна за повече жизненост. Особено благородно стои златото, съчетано с естествени землисти или есенни тонове.

Що се отнася до среброто, то има малко по-модерно и „технократско“ звучене, като същевременно не е чак толкова задължаващо като златото и позволява и по-свободни комбинации.

Релефни мотиви

Релефните шарки са много модерни напоследък и това се отнася и за съдовете за хранене. Те може да бъдат най-различни – вдъхновени от жилките на листа, от крокодилска или змийска кожа, от намачкан плат или просто изпъкнали точки и фигурки. Този вид релеф отразява светлината и стои много добре на празнични маси, когато има нужда от малко допълнителен драматизъм. Но може да излъчва и спокойствие и уют, ако мотивите са по-семпли и имитират ръчна изработка. Съчетава се добре с гладки повърхности и е подходящ както за празници, така и за ежедневието.

Рустик елегантност

Рустик стилът никога няма да излезе от мода заради своята лежерност, навяваща мисли за просторни селски вили с каменни подове и масивни дървени маси, топли вечери в градината, проста и вкусна храна. Чарът му е в неговото несъвършенство – шарките по чиниите може да бъдат леко изтрити или пък чиниите да са несъвсем симетрични, глазурата да е напукана или пък да липсва – изобщо всичко, което носи идеята за естествена и непретенциозна елегантност.

Идеални за всеки ден и за неофициални срещи с приятели, етно съдовете внасят допълнителен уют и топлота на масата. Съчетават се добре със семпли прибори или пък с винтидж, дори леко надраскани, а покривката може да липсва, ако масата е от масивно дърво и го позволява.

Всичко в бяло

Снежнобели чинии, купи и чаши са чудесно решение за зимата. Ако се притеснявате, че ще изглеждат скучно, или по-лошо – като във ведомствен стол, недейте. Неутралността на бялото позволява да акцентирате с по-екстравагантни прибори или да изберете покривка с шарки. Белите съдове се комбинират с всичко – и с деликатни, и с ярки тонове, освен това позволяват по-пищна украса от цветя, свещи и декорации. Ако пък сте фенове на минимализма, аранжирайте масата в бяло от-до – в тон със снега навън. Все още имате колебания? Тогава изберете не напълно гладки модели, а такива с лека релефна шарка.

Приятна асиметрия

Перфектно кръглите чинии и чаши са класика. Квадратните са по-екстравагантни, но малко строги. А защо да не поразчупите линиите с нещо различно? За 2022 г. дизайнерите предлагат всевъзможни варианти, с които масата ще изглежда по-весело. Като се започне от изчистените асиметрични форми, мине се през неравномерната обработка, с която съдовете изглеждат ръчно направени, и се стигне до чинии във форми на листа, риби, сърца, звезди… в магазините има каквото ви хрумне. Най-важното в случая е да не прекалявате и да не претрупвате масата с различни форми. Нека асиметрията бъде по-скоро акцент.

Цветно стъкло

Чашите от цветно стъкло са тренд през последните две години, ще бъдат и през тази. Формата им напомня на средновековни чаши за вино от Северна Европа – тумбести, солидни, със здраво столче, изработени от дебело стъкло с релефни орнаменти. Предпочитани са цветовете в пастелната гама – морскосиньо, меко зелено, тъмнорозово, какаово. Стоят добре както на зимна, така и на лятна маса, особено в комбинация с много цветя и свещи.

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

Кажете „сирене“!

Една от най-древните и основни храни – сиренето, се появява около 8000...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ