Продукти:
1 голям картоф
1½ ч.л. зехтин
1½ ч.л. сол
1 пакетче суха мая
2 ½ – 3 ч.ч. царевично брашно
1 ч.ч. топла вода
½ ч.ч. настъргана гауда
Приготвяне:
Нарежете картофа на кубчета, сложете го в тава, овкусете със сол и зехтин и го изпечете до омекване.
В голяма купа смесете маята с 1 ч.л. сол и 2 ч.ч. брашно. Добавете водата и разбъркайте. Изсипете достатъчно брашно, за да замесите меко тесто. Месете го върху набрашнена повърхност 6-8 мин, докато стане еластично. Прибавете картофите и гаудата и месете, докато се разпределят равномерно. Прехвърлете тестото в намазнена купа и го оставете на топло да втаса около час, докато удвои обема си.
Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го оформете на самун. Прехвърлете в намазнена тава и оставете да втасва за още 45 мин. Изпечете хляба до златисто.
Хранителна информация за 1 филия:
калории – 101
въглехидрати – 18 г
мазнини – 2 г
протеини – 3 г