Покажи си езика. Или кажи грух

грух

Взаимодействието между дизайнери и визажисти винаги е било необходимо за сложното разказване на истории. Експериментални и футуристични, предложенията на майсторите на четката катализират еволюцията както образно, така и буквално

В D!VA често пишем за тенденции, чието начало поставят знаменитости. Така странните идеи попадат под огромния плажен чадър, наречен „красота“. Нещо, направено на лицето? Определено отговаря на условията. На тялото? Сигурни сме! На езика? Вече се брои. Още през 2021 г. рапърът Колсън Бейкър, по-известен като Machine Gun Kelly, се появява на Billboard Music Awards с орган на вкуса, боядисан в… черно. Така и не се разбра какво е веществото. Близалка? Хранителен оцветител? Растителна боя? Катран? (Моля, само това не!) Тогава се въздържахме и решихме да не помагаме на тренда да излети, тъй като не всички са склонни да нанесат на анатомичния си мускул в устата неидентифицирана субстанция.

Chet Lo

Но след шоуто есен-зима’23 на Chet Lo не можем повече да мълчим. Оцветените в ярки нюанси на червено, зелено и синьо езици вече не са мимолетна мода. За визията в стил игуана трябва да благодарим на топвизажистката Изамая Френч. Вдъхновението е биолуминесценция – светлина, идваща от дълбоководни организми и използвана за примамване на плячка и привличане на себеподобни или атакуване на хищници. Именно на усещането за изкачване в мрака (все едно сте заобиколени от катраненочерен океан и виждате единствено тук-там проблясъци светлина) е посветена и самата колекция. Седнете, отпуснете се и се насладете на природния феномен, докато се… плезите.

Mowalola

Chet Lo не е единственият, който решава да свърне от утъпкания път. Техноапокалиптичната енергия на колекцията на Mowalola, озаглавена Dark Web, само печели от сътрудничеството с Изамая Френч. Дишайки във врата на „майката на макиажа”, както наричат великата Пат Макграт, тя се заиграва с границите между реално и роботизирано. Иначе няма как да наречем небесния глем, вдъхновен от изкуствен интелект. Лицата, покрити с фалшиви лунички и LED светлини, карат моделите да изглеждат като ходещи гирлянди. Илюзията подсилва и серумът Skinlacq Triple Hyaluronic Glow от колекцията макиаж Industrial на Isamaya. В ролята си на перлен лак за лице, разбирайте база под макиажа, той създава усещане за стъклена кожа. Футуристичната или по-скоро извънземната естетика е в тон с критичния преглед на аспекта от живота, който някак си остава на тъмно.

Прекарана през месомелачката от тревогите за колапса на обществото, началната точка на The Last of Us идва в повече. Откакто се носят кожи, животинският свят и модата са взаимосвързани. Спомнете си шоуто haute couture на Schiaparelli, където Ирина Шейк разходи рокля с реалистична лъвска глава. Това накара критиците да заговорят за Великия бял ловец.

Collina Strada

Но Collina Strada удря всички в земята, поверявайки грима на Изамая Френч. В амплоато си на бунтар тя разширява границите на вкуса в естетиката, довеждайки идеята за еco-friendly до нови крайности на фона на саундтрак, включващ лай и рев. Фантастично конструирани с протези и специални грим ефекти, химерните лица на трансчовешки животни с муцуни или глави на прасе, куче, ринозавър (или може би динозавър?), гущер, гризач, тукан… както и множество уши (заострени или клепнали), мустаци, клюнове и рога, илюстрират необуздана креативност. Това, което често се смята за „гротескно“ или „кошмарно“, може да е красиво. Дълбоко нескучно, забавлението от умно-абсурдния вид пасва на ефирните тоалети, без да ги омаловажава. Посланието е: обличайте се като вътрешното си животно. В крайна сметка всички сме заедно в кюпа. (Не е за вярване, но хората и червеите споделят 70% от своята ДНК.)

Определено експерименталните умения на Изамая и склонността ѝ към авангард продължават да се разширяват, надхвърляйки очакванията дори на твърдите фенове, живеещи извън каноните на макиажа. И да, харесва ви или не, сюрреалистичните трансформации се разпространяват в социалните медии като горски пожар. На това му се казва майсторски клас по специални ефекти.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Свобода Сидерова
CNC променя живота
Изгубихте косата си? В Aesthe Clinic помагат да се сдобиете с нова,...
Read More
0 replies on “Покажи си езика. Или кажи грух”