Как да обновим гардероба си за есента?

Remix

Септември идва с няколко идеи как да направим шопинг навиците си по-щадящи за планетата, без да се лишаваме от удоволствието да пазаруваме

Замисляли ли сте се какъв отпечатък оставяте на природата, когато се сдобивате с поредната си модна находка? Благодарение на все по-честото говорене по темата, преди година си създадох навика като типичен представител на зодия Дева, да изготвям точен списък с артикулите, които липсват в гардероба ми. Така не само успявам да се погрижа за портфейла си, но и за планетата.

Една добра причина да опитате и вие е, че производството на дрехи предстои да се утрои през следващите 20 години, а текстилният отпадък често е наричан новата пластмаса. Факти като тези ми действат особено мотивиращо да се насоча към секънд хенд пазаруването – достъпно, забавно и много по-екологично. Моята нужда да съм в крак с тенденциите не води до производство на нови дрехи, а удължава живота на вече съществуващите такива. А сега с настъпването на септември Remix обединява сили с модни ентусиасти и защитници на устойчивата мода по света и се включва в инициативата Secondhand September. Движението има за цел да вдъхнови ново поколение потребители да мислят за повторната употреба и възможността, която тя предлага за съхраняване на ресурсите.

За да може повече хора да разберат какъв е природният им отпечатък, Remix създават своя Fashion Calculator. Това е забавен интерактивен тест, който проследява шопинг навиците ни – колко често и как пазаруваме, колко от артикулите връщаме, кои от тях са най-големите замърсители и какво правим с тези, с които искаме да се разделим. С всеки въпрос научаваме и любопитни (и мотивиращи ни да променим нещо) факти като например, че всеки втори човек изхвърля нежеланите дрехи директно в кофата и това се равнява на 36 милиарда дрехи, обувки и аксесоари. От моя резултат установих, че трябва да намаля пътите, в които се сдобивам с нови находки – най-вече дънките, но пък се справям добре по отношение на честото пазаруване на втора употреба, както и на връщанията (нямам почти никакви). Това прави модният ми отпечатък с 90% по-нисък от средното ниво!

По този повод сме ви подготвили три стъпки за новия сезон, които да ви мотивират да промените навиците си към по-добро. И повярвайте, струва си!

Remix
  1. Освободете се от всичко ненужно

Всички имаме дрехи и аксесоари, които запълват ценно място в гардероба ни, а отдавна не са излизали от пределите на дома. Време е да им дадете нов живот и да намалите нуждата от производство на нови артикули. Ако са достатъчно запазени, най-лесният начин е да заявите Clean Out Bag от Remix и да я напълните с всичко, което не сте носили повече от 2 години. Статистиката казва, че това е оптималното време, в което може да задържите някоя любима, но необличана вещ в гардероба си. Вашите съкровища ще да бъдат обработени и публикувани на сайта на Remix, а при всяка успешна продажба ще получите предварително определен процент от продажната цена. Добър начин да финансирате някое отдавна отлагано удоволствие, нали?

2. Списък за пазаруване

Всички знаем, че е трудно да се сдържиш да не купиш нещо, препоръчано от любимия Инстаграм инфлуенсър. Но за да не замърсяваме природата с импулсивните си покупки, е нужно да се запитаме – дали наистина ще носим този артикул.

Моят трик? Научих се да следвам предварително изготвен списък. Обикновено правя това непосредствено след почистване на гардероба си, защото така си припомням какво имам и какво ми трябва. Това не само освобождава пространство у дома, но и пари, които да похарча за нещо по-важно от десетата, например, бяла риза, която ме е изкушила.

3. Поставете си конкретни шопинг цели

Безцелното скролване е най-големият ни враг. Колкото и да е изкушаващо, нека да се придържаме към филтрите, с помощта на които може да изберем както конкретен сезон, ценови диапазон и марка, така и цвят, материал и състояние на дрехата. Това ще направи пазаруването по-бързо и няма опасност да се изкушим да си купим вещ, от която нямаме истинска нужда.

Готови ли сте да скочите в нашето модно Secondhand предизвикателство? Подготвили сме кратък есенен Style Guide, който може да използвате при следващото си пазаруване.

Аз определям стила си като по-минималистичен и класически и няма да се захласвам по твърде цветни или свръхтренди артикули. Една от най-често носената от мен дреха (освен раирания пуловер) е класическият черен панталон с по-широк силует. Обичам да го съчетавам както по-елегатнтно, така и по-спортно.

Горе вляво: палто Pronto Moda, пуловер H&M, панталон Object, колан About You, чанта Cocinelle, обувки ASOS;
Горе вдясно: палто Levi’s, пуловер Pieces, панталон Object, чанта Cocinelle;
Долу вляво: сако Ms Mode, тениска Tommy Hilfiger, панталон Object, шапка Polo by Ralph Lauren, чанта Cocinelle, маратонки Tamaris;
Долу вдясно: шлифер Esprit, блуза SHEIN, панталон Object, колан About You, чанта Cocinelle, мокасини Vagabond – всичко от remixshop.com.

В гардероба си вече разполагам с класическа черна чанта, черен пуловер, сако, бяла тениска и бяла блуза с поло якá. Но за да имам повече опции за визии, ще трябва да се сдобия с палто в принт, по-официална обувка, изчистен колан, уголемено черно палто, шапка с козирка, чанта в светъл цвят и дълъг, класически шлифер. С помощта на филтрите мога да избера точно кои марки предпочитам, без да правя компромис с това, което харесвам. Също така това са непреходни на времето артикули и няма да се притеснявам дали не им е минала модата.

Заедно с Remix ви каним да станете част от движението Secondhand September, като пазарувате само secondhand за един месец. Споделете вашите модни находки и преживявания, като използвате хаштага #SecondhandSeptember и вдъхновете другите да направят устойчив избор.

Spread the love
More from Ина Иванова
Визия на седмицата: Маслен крем
Някъде между яркото лимонено и мекото кремаво ще откриете една от най-универсалните...
Read More
0 replies on “Как да обновим гардероба си за есента?”