Натали Ууд и смъртта ѝ като на кино

Натали Уууд
(Photo by Silver Screen Collection/Getty Images)

До ден днешен не е разгадана мистерията около края на холивудската актриса с обещаваща кариера и два брака с един и същи мъж

Във филмографията ѝ са заглавия като „Бунтовник без кауза“, „Уестсайдска история“, „Любов с подходящия непознат“ и „Чудото на 34-та улица“. Тя разбива сърцето на Уорън Бийти и Елвис Пресли, а Робърт Редфорд казва, че благодарение на подкрепата и амбицията ѝ той получава първата си филмова роля. 

Номинирана за „Оскар“ за ролята си в „Бунтовник без кауза“ още ненавършила 18 години, Натали Ууд въплъщава всичко онова, към което Холивуд се стреми и днес – липса на помпозност и естествено присъствие на екрана. Ууд започва да се занимава с актьорско майсторство на петгодишна възраст, след като попада на снимките на филм в Санта Роза и е избрана за малка роля.

Родена е като Наталия Закаренко в семейство на руски емигранти в Сан Франциско. Изключително амбициозната ѝ майка разчита изцяло на хонорарите на дъщеря си, затова я води по кастинги и снимачни площадки. Семейство Закаренко има още две по-малки дъщери, едната от които също се пробва в киното, но няма успеха на Натали.

Актрисата около 1960 г. (Снимка: Screen Archives/Getty Images)

Заради набиращата скорост кариера на дъщеря си, която започва да трупа роли и слава, предприемчивата и властна Мария скоро премества цялото семейство в Лос Анджелис, за да може Натали да се развива. До тийнейджърските си години малката е студийно дете звезда, отличава се с пълните си с емоции очи, които камерата обича. До 17-годишна възраст Натали вече е звезда и има номинация за „Оскар“ за „най-добра актриса в поддържаща роля“ като потиснатата и лекомислена приятелка на Джеймс Дийн в „Бунтовник без кауза“.

Ако си пуснете филм с Натали Ууд (не е задължително да са най-известните ѝ роли),  лесно ще разберете защо тя се превръща в такава голяма звезда. Просто носи емоцията като добре ушита рокля – тревожност, тъга и устойчивост се плъзгат без усилие по лицето и събраните ѝ кафяви очи. Преди да навърши 25, Натали Ууд вече е спечелила още две номинации за „Оскар“ – за роли във филмите „Великолепие в тревата“ и „Любов с подходящия непознат“.

Ууд през 1969-а (Снимка: Hulton Archive/Getty Images)

Брак, развод и пак брак

Някои наричат съдбата на Натали Ууд истински трагична. Всичко започва през1981-ва,когато се омъжва за Робърт Уагнър. Тя е по-ярката звезда, защото образът ѝ на големия екран пленява зрителите. Той е актьор в сериали и има малки роли в различни филми. Уагнър е на 27 години, а Натали на 19, когато си казват „да“ и стават любимата двойка на Холивуд – красиви, млади и амбициозни. Първият им брак е дълъг 4 години. По-късно и двамата ще признаят, че това е период, в който от наивност не са знаели как да отговорят на очакванията на хората – почитатели и продуценти – и това е отровило отношенията им. Раздялата им през 1962 година разбива сърцата на много хора. А причина за развода става Натали, хваната в изневяра с Уорън Бийти. Всеки продължава с кариерата и пътя си – Уагнър се жени за актрисата Марион Маршал само година след развода, а Натали сключва брак с доста по-възрастния от нея продуцент и сценарист Ричард Грегсън чак седем години след развода. Робърт Редфорд е кум на двойката. Дъщеря им Наташа се ражда няколко години след това. В наши дни именно Наташа ще направи документален филм за живота и трагичната смърт на майка си  – „Натали Ууд: Онова, което остава“ (на HBO Max).

Бракът с Ричард Грегсън също не продължава дълго, развеждат се през 1972-ра, за да може Натали да се омъжи отново за първата си любов – Робърт Уагнър. „Обожавах Натали, но в един момент пътищата ни се разминаха и се разделихме. И двамата бяхме доста нещастни в този период от живота си и когато след няколко години се видяхме отново на парти в къщата на холивудски продуцент, в сърцата ни отново пламна любовна искра“, признава той.

Тя е на 34, а той на 42 години. За близо десет години, колкото преживяват като семейство, двамата имат дъщеря Къртни и множество щастливи снимки.

Може да не си спомняте добре Натали Ууд и филмите, в които е участвала, но със сигурност сте чували за трагичния инцидент, в който тя умира.

Новината за смъртта на актрисата събужда целия свят сутринта на 29 ноември 1981 година. Натали е във върховна форма. Щастливо омъжена с две прекрасни дъщери, активно работеща, тя търси нови предизвикателства за таланта си. И в този момент снима филм с точно появилия се на звездния небосклон актьор Кристофър Уокън. Уокън е млад, красив, амбициозен и около целия им проект с Натали се носят слухове за евентуална афера между двамата. Филмът се нарича Brainstorm и трябва да бъде довършен в Лос Анджелис. Поради това Натали Ууд кани Уокън на яхтата им с името „Великолепие“, за да прекара една вечер с нея и съпруга ѝ.

Когато на другия ден Натали Ууд е намерена мъртва във водата, студиото се опитва да спре Brainstorm с довода, че филмът не може да бъде довършен без основната си актриса. Но режисьорът Дъглас Тръмбул отказва и използва друга актриса, за да имитира присъствието на Ууд. Променя ъглите на камерата, за да не си личи, че не е тя. Ескалиращата враждебност между Тръмбул и ръководителите на студиото обаче се засилва и това се оказва неговият последен холивудски филм. Както и на Натали Ууд.

Снимка: Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images

Във въпросната трагична вечер Натали, Кристофър и Робърт вечерят на брега, пият прекалено много, а когато се качват на яхтата, двамата мъже се скарват, което кара Натали Ууд да излезе. Според онова, което Робърт Уагнър разказва по-късно, двамата решават, че тя си е легнала, но когато не я откриват, започват да я търсят. Час и нещо по-късно звънят на бреговата охрана. След часове търсене в ранната утрин на другия ден тялото на Натали Ууд е намерено. През същата нощ актрисата пада в морето, облечена в своята нощница и червена жилетка. Експертите определят като причина за смъртта удавяне. Случаят е затворен за две седмици.

„Всички пихме много тази вечер. В един момент Натали се ядоса от нашата мъжка разправия и каза, че отива в каютата, за да си легне. Около „Великолепие“ винаги връзвахме малка лодка, с която слизахме на брега. Докато с Кристофър потушавахме спора, Натали най-вероятно се е опитала да отвърже лодката, защото тя създаваше неприятен шум с удрянето на борда си в яхтата. И най-вероятно така е паднала в тъмните води. След като се сдобрихме с Кристофър, отидох да я потърся, но не я намерих. Разтърсихме се всички и когато видяхме, че я няма на борда, подадохме сигнал и потърсихме помощ. Това е всичко!“ Това разказва и до днес Робърт Уагнър, това е и разказът му във филма „Натали Ууд: Онова, което остава“.

Смъртта на Натали Ууд все още виси като черен облак над всички замесени. През 2011 г., 30 години след смъртта на актрисата, случаят е възобновен от отдела на окръжния шериф в Лос Анджелис поради „нова информация“. Година по-късно причината в смъртния акт на Натали е променена от „случайно удавяне“ на „удавяне и други неопределени фактори“. Сестрата Лана Ууд, която е отчуждена от семейството на Уагнър и дъщерите на Натали, отдавна нарича случилото се с нея „убийство“, като призовава Робърт „да каже истината веднъж завинаги“. Разследването продължава до 2018 година и заради нови показания на капитана на яхтата Денис Дейвърн, който проговаря за случая в студиото на телевизионно предаване на д-р Оз. Той споделя за караница между Ууд и нейния съпруг Робърт Уагнър малко преди актрисата да изчезне, нарича я истинска „буря”. Разказва как Кристофър Уокън се разплаква, разбирайки, че Натали е изчезнала.

След смъртта на актрисата започват множество спекулации не само за инцидента, но и за живота ѝ. Из медиите се тиражира история, че тя и Уагнър се събират от любов към алкохола. Става ясно, че двамата с Робърт се напиват до състояние на делириум и не изтрезняват с дни. Като Натали Ууд на няколко пъти влиза в клиники, за да се лекува, но безуспешно.

Това лято телевизионният канал Investigation Discovery cъщо пусна документален филм за трагичната смърт на Натали Ууд, в който участват сестра ѝ Лана, няколко експерти и има купчина документални кадри както от разследването през 1981-ва, така и от интервюта с нея и с Робърт Уагнър.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Зорница Аспарухова
Криминален клуб „Четвъртък“
Нюхът за престъпления идва с възрастта Има нещо изключително вълнуващо в тайните,...
Read More
0 replies on “Натали Ууд и смъртта ѝ като на кино”