Да нахраним птиците

Една чудесна идея за зимата и не само

Всичко започна в началото на миналата зима с един синигер, който се навърташе около балкона ми, кацаше по перваза и ме гледаше настойчиво. Сигурно е гладен, помислих си, и се разтършувах за храна. Какво ли ядат синигерите? Нямах представа. Имах обаче пликче суров слънчоглед и с него уцелих десетката – семенцата бяха изкълвани до шушка. След малко синигерите вече бяха два. После три. А аз… аз бях напълно запленена.

Храних и поих десетина синигера цяла зима. Пробвах и с други семена – просо и жито, но не ги харесаха. Появяваха се около 7:30 сутринта, чуруликащи нетърпеливо – това беше най-хубавият звук, който може да се чуе в тъмна и мразовита зимна утрин. „Дроновете“, както ги наричаше мъжът ми, кръжаха около балкона целодневно и така свикнах с тях, че когато се запролети и ме изоставиха заради любов и други по-интересни занимания, малко им се обидих. Вместо тях обаче дойдоха врабците, по-шумни и по-пакостливи, и цяло лято се къпаха в купичката с вода и разпръскваха храна навсякъде. Към края на лятото се завърнаха и блудните синигери, а с тях и две сойки. Амбицията ми да стана „майка на дракони“ и да ги науча да се хранят от ръката ми миналата година се провали заради нетърпението ми, но кой знае, тази може и да се получи.

Вероятно съм пристрастна, но това е нещо, което препоръчвам на всички. Не само защото ще направите добро на птиците – през зимата храна се намира трудно и оцеляването им е застрашено, а и защото са наистина приятна компания и чуруликането им носи настроение и радост.

Как

Има различни варианти на хранилки за птици – от съвсем елементарни чинийки и купички до „високотехнологични“. Може да си купите готови, може да си направите и сами. Във втория вариант няма да са толкова красиви и изпипани, но ще бъде забавно за децата да ги изработите заедно от подръчни материали. Въпрос на избор е на какъв тип хранилка ще се спрете, важното е да я пълните редовно със семена, защото птиците се научават бързо и ще идват да си търсят. Може да сложите не само на балкона, но и на двора, по дърветата около блока или в близкия парк.

Маса за птици

Масата за птици може да бъде и най-обикновена тавичка, а може и да си я сковете от летви и плоскости. Важното е да има повдигнат ръб, за да не се разпилява храната. Ако ще я слагате на открито – двор, парк, а не вътре в балкона,  добре е да има и покривче, за да предпазва семената от дъжд и сняг.

Хранилка от бутилка

Може да изработите по-сложна хранилка от чисто и сухо пластмасово шише. Пробийте две дупки в двата срещуположни края в долната част на бутилката. Пъхнете в тях пръчица с дължина около 20 см – може да е клонче, молив или каквото имате подръка. Повторете с още две дупки и пръчица малко по-нагоре, под 90 градуса спрямо първата. Пръчките са, за да кацат птиците, а на около 4 см над тях направете по-малки дупки, от които да кълват семената. В горната част завържете връв за закачване.

Хранилка от цитруси

Красиво, ароматно и екологично. Просто срежете портокал или грейпфрут на две половинки, издълбайте ги така, че да остане само кората, пробийте дупки за връв в горната част, напълнете получените кошнички със семена и ги окачете.

Хранилка от шишарка

Намажете шишарка с плътен слой фъстъчено масло или свинска мас и я оваляйте в семена, така че да полепнат по нея. Окачете такива шишарки по дърветата в парка или в гората.

Хранителна топка

Объркайте фъстъчено масло или свинска мас със семена, оформете сместа на топка, завържете я от четирите страни и я закачете.

От желатин

За тази хранилка ще ви трябват силиконови форми за кексчета. Разтворете желатина, объркайте със семената и изсипете сместа във формичките. Сложете връв в горната част и сипете още малко от желатина. Изчакайте да стегне и окачете хранилките.

Какво

През зимата птиците имат нужда от по-мазна и калорична храна, която да им доставя енергия. Най-добрият вариант са слънчогледовите семки, както и натрошените фъстъци. Може да пробвате с готови смески за птици, които се продават в зоомагазините, или сами да си направите комбинация от слънчоглед, фъстъци, пшеница, просо, овесени ядки, царевица, ръж, ечемик, ленено семе, синапено семе, рапица. Както вече казах, моите „дракони“ подминаха с презрение пшеницата и просото, но няма как да знаете какво обичат вашите, ако не пробвате. Внимание! Всички семена и смески трябва да са сурови и неовкусени!

Специалистите препоръчват още варени картофи и ориз (но в никакъв случай суров, защото набъбва в стомаха и това може да е фатално), обезсолено сирене, нарязана на ситно безсолна сланина, сварено месо или кожички от суров бекон. Някои птици харесват сезонни плодове и стафиди.

Не давайте нищо подправено или развалено, нито пък ненаситени мазнини, като растителни масла и маргарин – ако попаднат върху тялото на птицата, те нарушават водоустойчивостта на перата.

И още

Обърнете внимание какви птици присъстват във вашия ареал, защото всеки вид има своя специфика. Някои от тях –  като синигери, сойки и чинки, се хранят по дърветата и предпочитат хранилки, поставени по-високо. За разлика от тях врабците се хранят близо до земята, техните хранилки може да сложите на перваза на прозореца или на парапета (от опит потвърждавам, че синигерите ми обичат висящата  люлееща се хранилка, докато врабците предпочитат твърда почва под краката си).

Внимателно преценете къде да сложите хранилките, ако имате котка. В този случай первази и парапети отпадат.

Пълнете редовно хранилките със семена, особено в по-студено време. Работя от вкъщи и имам възможност да зареждам моите по няколко пъти на ден с по-малки количества. По мои наблюдения в големите студове апетитът на птиците нараства в пъти, ядяха буквално непрекъснато, за да се предпазят от измръзване.

Имайте предвид, че може да им трябва известно време, докато свикнат и се научат да идват „на ресторант“ при вас, така че не се обезсърчавайте, ако не долетят още първия ден. Ще дойдат.

Наблюдавайте ги, изучавайте ги заедно с децата, търсете информация за навиците им. Ще се учудите колко е различно поведението им – врабците например са хулигани и правят повече бъркотия, докато синигерите са по-деликатни, но и по-любопитни.

Дръжте подръка телефон или фотоапарат. Още ме е яд, че пропуснах да снимам как един врабец храни друг в човката (не бяха майка и дете).

Радвайте им се. През лятото животът ври и кипи и всичко е „пей сърце“, но ще останете изненадани колко радост носят тези малки пернати душици сред тишината на зимата.

Spread the love
More from Дона Делова
Секс в бъдеще време
Времената се менят, сексуалните практики също Няма какво да се лъжем –...
Read More
0 replies on “Да нахраним птиците”