Усещане за Прованс

freywille provance

Колекцията Provence на FREYWILLE разказва приказката на Ван Гог в Южна Франция и вдъхновява красиво ежедневие

Южна Франция не е само красивите плажове на Ница, луксозните басейни в Монако и Сен Тропе, разходките из Кан. Средиземноморският бряг има и друго лице – застинало в края на XIX век, романтично и мечтателно. Такова, каквото може да видите в провансалския Арл и малките села наоколо. Те пазят цялата семпла красота и особената светлина, от която Винсент Ван Гог е черпил своето вдъхновение и сюжетите в платната си. Платна, които приживе не успяват да намерят купувачи, а днес се оценяват на милиони.

Сен Реми де Прованс е ателието под открито небе на Ван Гог. По булевард с името на холандския постимпресионист стигате до „Сен Пол де Мозол“ – манастир от XII век с приют за душевно болни, където е бил приет художникът. Смята се, че самият той е поискал да бъде лекуван там, след като граждани на Арл изпращат петиция до кмета си, че повече не желаят холандецът да разстройва битието им. Близките му пък гледат да е недалеч от любимия му Арл. От писмата на гения до брат му Тео става ясно, че докато за другите режимът е бил по-скоро като в затвора, художникът се е разхождал достатъчно често в двора и в околността, за да се зареди с обожествяваната от него светлина. И за да нарисува още 150 картини през едногодишния си престой – от 1889-а до 1890-а, в Сен Реми де Прованс. Сред тях са шедьоврите “Звездна нощ”, “Житно поле с кипариси”, “Маслинова горичка” и “Жълто небе с ярко слънце”… Днес техни репродукции са разположени по пътя към комплекса, където холандецът е поставял статива си, както и по стълбите към аскетичните му покои.

van gogh friywille

Омагьосани от непреходността на изкуството на Ван Гог, дизайнерите на FREYWILLE предлагат колекция от седем ексклузивни аксесоара в серия Provence. Върху часовник, гривна или обеци, нежна верижка с медальон картината на „Житно поле с кипариси“, рисувана именно в Сен Реми де Прованс, засиява с покритие от 24-каратово злато. Симбиозата между игривото зелено на дървета, изключителната синя бленда в цветовете на небе и любимото жълто на художника са в пълна хармония с формите на уникалните бижута. Всяко едно от колекцията Provenceе като възхвала на Майката природа – най-гениалния художник на планетата.

FREYWILLE не за пръв път се обръщат за вдъхновение към Ван Гог. Една от най-успешните колекции на австрийската марка съдържа фрагменти от картината му „Звездна нощ“ . Четири години по-късно в Provence дизайнерите на марката показват със своето задълбочено познаване на стила на Ван Гог, че не се плашат от предизвикателства. Смело скачат в тях, за да създадат парче красота, която ценителите могат да носят в ежедневието си. И докато нюйоркчани имат „Житно поле с кипариси“ в музея Метрополитън, FREYWILLE и почитателите на бижутата имат Provence.

Бижутата на FREYWILLE може да откриете в София, Парадайс Център, партерен етаж.

Spread the love
More from divamagazine.bg
„Моралът е доброто“ с премиера на 22 септември в HBO Max
Филмът,  проследяващ житейския път на доц. Кристиан Таков ще се гледа у нас...
Read More
0 replies on “Усещане за Прованс”