Защо трябва да посетите изложбата „DIVA“ в музея „Виктория и Албърт“

DIVA

Лондонският музей посвещава изложбата на някои от най-емблематичните изпълнителки на всички времена

Изложбата проследява значението на думата „дива“ през годините с вербални и невербални методи, като разказва историите и показва богат набор от тоалети и други ценни предмети на някои от най-известните диви.

© Victoria and Albert Museum, London

Налице са над 60 визии, някога носени от Шер и Елтън Джон до Мерилин Монро, Грейс Джоунс и Принс. Сред акцентите са черната рокля с ресни, носена от Мерилин Монро във филма „Някои го предпочитат горещо“ от 1959 г.; емблематични костюми, създадени от Боб Маки за звезди като Тина Търнър и Пинк; тоалета за 50-ия рожден ден на Елтън Джон, създадена от Санди Пауъл; розовата рокля на Шърли Беси от Julien MacDonald (включваща ботуши тип Wellington с диаманти), носена през 2007 г.; както и листове с песни, ръчно написани текстове и още лични предмети.

© Victoria and Albert Museum, London

„Чудесно е да видим как дивата е поставена на пиедестал в тази изложба“, казва Шърли Беси. „За мен „дива“ символизира силата на твоя глас и способността да забавляваш, но и да се бориш и да преодоляваш бариера след бариера. Гласът ти да бъде чут!“

Роклята и ботушите с диаманти на Шърли Бейси от Julien Macdonald са част от изложбата (Снимка: MATT CARDY // GETTY IMAGES)

Каква е историята на изложбата?

„Думата „дива“ идва от латинската дума за богиня“, обяснява кураторът на музея Кейт Бейли. „В началото на XIX в. тя е възприета в света на операта, за да опише звезди от женски пол с „неземен“ талант. Смисълът е положителен, но същевременно поставя жените на пиедестал и ги прави недосегаеми. През XX век обаче конотацията се променя и думата се използва да очерни репутацията на изпълнители, които са твърде взискателни. Дори да е само за това, че се осмеляват да поискат същото отношение като към колегите си мъже…“

„В новата ни изложба във V&A проследяваме безбройните значения на думата в популярната култура чрез фотография, филми, мода, музика и изпълнения на живо. Проучваме как съвременните изпълнители и техните фенове възвръщат смисъла на думата: днес дива може да бъде изпълнител, чиято креативност го изстрелва в традиционно мъжките пространства, каквито са случаите с Доли Партън или Барбара Стрейзънд. За нас дива е и някой, който има силно самочувствие и стил, независимо дали е жена (Лизо) или мъж (Елтън Джон). Една дива има и власт. Спомнете си как Нина Симон и Арета Франклин използват гласовете си не само за да пеят, но и за да водят кампании за граждански права.“

Принс на сцената през 2009 г. (Снимка: BERTRAND GUAY//GETTY IMAGES)

„И, разбира се, тази изложба е празник на сценичния блясък: от тоалети от XIX век до огнената рокля на Тина Търнър, която по-късно е взета назаем от Бионсе и Шер. Споделянето и щедростта също са част от това да бъдеш дива: като една от най-великите, Джозефин Бейкър, която танцува във Фоли Берже, бори се с расизма, шпионира за френската съпротива и осиновява 12 деца“.

© Victoria and Albert Museum, London

© Victoria and Albert Museum, London

Изложбата е разделена на две части: първата представя историческия контекст и изследва как дивите са оформили популярната култура днес както на сцената, така и на екрана. Втората ги показва в съвременна светлина и как изпълнители от всички полове са усвоили тази титла, изразявайки своето изкуство. За всички, които обичат театралността, това е абсолютно задължително преживяване.

© Victoria and Albert Museum, London

© Victoria and Albert Museum, London

© Victoria and Albert Museum, London

© Victoria and Albert Museum, London

© Victoria and Albert Museum, London

© Victoria and Albert Museum, London

„Дива“ може да бъде видяна до 7 април 2024 г. в музея V&A в Лондон. Входната такса е 20 паунда (46 лева).

Spread the love
More from Ина Иванова
Какво ще откриете в новата магична D!VA
Мария Лалева, една от най-енигматичните дами в родното арт пространство, триумфира в...
Read More
0 replies on “Защо трябва да посетите изложбата „DIVA“ в музея „Виктория и Албърт“”