Ерсин Мустафов: Не може вечно да вали

Паралелно с JEREMY?, вокалистът на групата Ерсин Мустафов, който свири и на китара, бас и други инструменти, и пише текстовете в последно време, решава да стартира самостоятелен солов проект, в който да реализира по-голямата част от идеите си за песни, събирани с години. Първата песен, с която той полага началото на своя проект се казва „Не може вечно да вали“. „Защото ми стана малко тъпо, че пиша по стотина песни на година, а с JEREMY? издаваме по един албум средно на три години и една огромна част от много хубави идеи за песни остават в нищото по някакви хард дискове, тетрадки, файлове. Реших да направя солов проект, където да направя неща по-различни от тези, които правим с групата като звук и аранжимент. Основната разлика е, че е изцяло на български,“ споделя Ерсин, специално за D!VA.

Малцина знаят, че музикантът, който е лидер на обичаната от младите поколения банда JEREMY? е художник по образование. Той е романтик не само в живота, но и в изказа си, като това най-силно се чете в неговите текстове.

„Не може вечно да вали“ е първата му солова песен

Вече е готова и втората. „Ще пускам регулярно сингли, за да мога да наложа този солов проект странично, но и паралелно с групата и може би като приближа бройката която е възприета да бъде за един албум, вече ще реализирам и такъв. Целта ми е да пускам нова музика,“ разказва ни Ерсин Мустафов за своите музикантски намерения и реализации и допълва: „Днес по съвсем различен начин се консумира музика. Винаги ще има истински фенове, за които музиката на дадени група или артист има по-особен смисъл в живота на човек, и той е днешният фен, не само тези, които идват на концертите. Той, почитателят, е отдаден на този артист и изкуството, което прави. Той винаги ще иска да има нещо по-специално от него като тениска, автограф или снимка с изпълнителя, ще иска да има неговия албум издаден на диск, плоча или каквато и да е форма, разписан за спомен, за да може да си го разглежда, когато слуша неговата музика или да разказва на приятелите си за личния му контакт с артиста.“

За „Не може вечно да вали“, музикантът споделя: „За мен беше голяма изненада, че има толкова голям интерес, защото не съм търсил някаква сериозна заявка. Пуснах я в дъждовния месец, а темата за дъжда ми е любима. Записал съм я отдавна. Направих си сам визуализация. Абсолютно всичко си направих сам, с изключение на трака с барабаните, за който помолих Марти Порфиров от групата ПИФ да ги запише, за да има малко въздух в записа. Да се чуе, че са изсвирени от човек наистина.“ (В момента, песента е №1 в класацията на БНР – Топ 20 – бел.ред.).

„Говорихме си с групата, че когато започнахме да се утвърждаваме на  българската сцена, това че пеем на английски и обръщаме внимание на продукцията си, накара хората да използват израза: „Ей, това не е българско“, който отначало ни звучеше като комплимент, защото беше синоним на нещо качествено. С времето обаче, това стана проблем, защото нашата музика за щастие е ротирана по радиата и така наречените пасивни слушатели, които не са точно фенове, слушат музика по радио в колата, слушат нашата музика, шазамват я, харесват я, но не знаят, че групата ни е българска и могат да отидат на неин концерт и да я слушат. Стартирайки соловия ми проект, в който пея на български, се надявам да казвам, че съм Ерсин от JEREMY? и по този начин хората да асоциират това което правя самостоятелно и това, което правя заедно с групата ни. Така групата ни да може да привлече нова аудитория, която досега или не е чувала за нас, или е чувала, но е нямала предства, че сме българска банда.“

А за реакциите на публиката към новото му парче казва: „Много съм изненадан от успеха му във Фейсбук, където има страшно много споделяния. За мен това е комплимент. Споделянията във Фейсбук генерират голямо количество гледания, които са абсолютно истински, реални. Излиза и във всички дигитални платформи за стрийминг музика. Скоро записах и второто парче, което се казва „Любовни утрини“. Аз съм си романтик и меланхолик. Това се усеща и в музиката на Джеръми, и в соловите ми неща. Заглавието на песента малко подлъгва, защото песента е малко поппи, с относително бързо темпо. Хората ще останат изненадани със сигурност.“

Ерсин Мустафов продължава да музицира и с „Джеръми?“, групата, с която заедно вървят по пътя напред. През декември ще пуснат нов албум. Дотогава ще излязат още поне два техни сингъла. До този момент са реализирали четири и решават така да го направят, за да могат да покажат повече свои песни преди самото излизане на албума, за да ги чуят повече хора. JEREMY? е бандата, която олицетворява един различен прочит на инди-рок сцената. Съвременният подход на музикантите, Ерсин Мустафов – вокал и китара, Ташо Колев – китари, Росен Ватев – барабани и Красимир Тодоров – клавири, към създаването на музика и безграничните и оригинални мелодии им носи куп награди, участия и безброй фенове повече от десет години.

Тази година стават 10 години от излизането на първия сериозен сингъл Fake Fruits на JEREMY?, с който групата направиха своя сериозен пробив на българската музикална сцена. И да, имат юбилей. Искат да го отбележат така, че да съвпадне с излизането на третия им албум. Инди-рок групата JEREMY? винаги намира начин да бъде изненадваща по свой собствен начин, търсейки различни, непознати досега пътища и посоки в музиката.

Spread the love
Tags from the story
More from Вида Пиронкова
Кирил Хаджиев-Тино: Ако ще казвам нещо, да има какво
След „вечното лято”, което Тино си подарява, е време да завърши новата...
Read More
0 replies on “Ерсин Мустафов: Не може вечно да вали”