Красота срещу войната

Какво е бъдещето на жените в консервативна страна, където от десетилетия не спират въоръжените конфликти? На този въпрос се опитва да отговори със средствата на фотографията Фатима Хосейни. Афганистанката, завършила Техеранския университет, създава в Кабул образователен проект Mastooraat – благотворителна организация, подкрепяща младите художнички. Тя сътрудничи с медии от цял свят: Al Jazeera, Outriders и Business Insider, но е известна най-вече като репортажен и моден фотограф.

Героините на Хосейни са обикновени жени от улиците на Кабул. Тя смайва зрителя, съчетавайки древни обичаи със съвременни атрибути – жените на снимките са облечени в ярки традиционни носии, изпод които се виждат маратонки или скъпи часовници Apple Watch. Позират до велосипеди или в тълпата, държат в ръце китари или пушат през прозореца на колата.

Даже в относително мирно време след своите публикации Хосейни е получавала в социалните мрежи заплахи от талибаните.

„Модата също е част от нашата култура, но светът не знае за нея, – казва Фатима в интервю за BBC. – Медиите виждат в Афганистан само война, нищета и убийства“ .

Наименованието на последната изложба на Фатима в Техеран през юни т.г. е „Красота по време на война“ . И е важно да разберем, че зад тази красота и проявлението на външна и вътрешна свобода в Афганистан стоят 20 години борба за правата на жените. (За нас е абсурдно, че в Афганистан момичетата могат да учат в университет, но на улицата ги гледат странно, ако карат колело).

Изложбата Beauty Amid War може да посетите на fatimahosaini.com. А днес тези портрети на жени и момичета на улиците на Кабул биха изглеждали съвсем различно в сравнение с два месеца назад. За да разберем как, е достатъчно да прочетем откритото писмо на афганска студентка за събитията в столицата, публиковано в The Guardian:

„Всичко, което виждам, са изплашените лица на жените и уродливите лица на мъжете, които ги ненавиждат. И вместо да застанат на наша страна, те поддържат талибаните и им дават още повече власт.”

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Одрин – столица на простите удоволствия
Одрин, какво ще правим пък в Одрин, пита синът ми, на когото...
Read More
0 replies on “Красота срещу войната”