Идиличната Егея

Завръщането към морските приключения след пандемията от ковид започва с прието предложение от компанията Celestyal Cruises

От компанията Celestyal Cruises казват, че за тях е изключително важен българският пазар. За мен пък, като почитател на морските пътешествия, те са ми важни и интересни по две основни причини – първо, защото круизните им кораби са изключително добре поддържани сравнително малки съдове, на които няма опасност да се озовеш като на митинг в подкрепа на Украйна в открито море. Да, съвсем сериозно го твърдя с опита си от средиземноморски круиз с огромен лайнер на италианска круизна компания, където каютата ми беше на 12-ия етаж. И макар да бяхме привилегировани като VIP персони с отделен малък басейн на най-горната палуба и да имахме избор между повече от десет ресторанта, пак се налагаше да изчакваме на опашка пред асансьорите или да бъдем твърде близо един до друг в баровете, казиното и другите места за релакс и забавление. Защото май всичките над 4 хиляди пасажерски места бяха продадени. Едно е да си като в средно малък град, друго – като в село с по-малко от 1000 жители, нали?

По-малките съдове освен това с лекота влизат и в малки и закътани пристанища, така че не се налага прехвърляне в лодки, за да стигнат пасажерите до брега. И това съм преживявала – по въжени стълби и със спасителни жилетки сме се товарили на дванайсетместни лодки с извънбордов двигател, спуснати зад борда, за да си направим пикник на един от Лакадивските острови в Индийския океан. 

Втората причина за избора на Celestyal Cruises за изпълнител на желанието за морско пътешествие е удобството от близостта на пристанищата в съседна Гърция, откъдето започват обиколките на Егейско море. Пак от опит го твърдя – едно е да летиш до Барселона, за да се натовариш на кораба, съвсем друго – да си оставиш колата на пристанището в Солун, да речем, откъдето стартира избраният от мен тази година 7-дневен круиз. Казват, че платеният паркинг утежнява цената на удоволствието само с 50 евро, ще проверим. Иначе всичко е ол инклузив, включващ две екскурзии на круиз – в моя случай в Ефес и Атина. Но за това – по-късно.

И така, круизът “Идилична Егея” започва в  19 часа всяка неделя от 1 май до 2 октомври през 2022 година, има го вече и графикът за 2023-та след двегодишно прекъсване и промени в програмите заради ковид. Да не забравя само – за да се качите на борда за който и да е от 3-, 4-, 7-, 18- или 19-дневните турове на компанията, трябва да имате завършен ваксинационен цикъл. И да сте си направили PCR тест най-малко 72 часа предварително. И той да е отрицателен, естествено. Впрочем една от новостите е, че корабите са оборудвани с хепафилтри на вентилационните системи на ключови затворени помещения и поддържат каюти за изолиране на болни пасажери. Сигурно са с балкони, каквито са сравнително малко от каютите на Celestial Olympia (724, от които 9 с балкони) и Celestial Cristal (480, от които 53 с балкони). За здравите пасажери това едва ли е толкова важно, те се прибират само за да поспят, но за изолираните, на които им носят храната до вратата… Но да не говорим за това, а за предстоящото приключение, започващо с welcome drink на палубата по залез-слънце, докато Солун се отдалечава от погледите.

Какво има за вечеря ли? Традиционна гръцка кухня, разбира се. Закуската, обядът и вечерята влизат в цената, но има и заведения, в които срещу допълнително заплащане може да се насладите на нещо по-така – например на авторска кухня на известна кулинарка от гръцки произход. Ексклузивните вина, както и високоалкохолните напитки заедно с фрешовете и сладоледите се заплащат. 

Понеделник: Кушадасъ и Ефес

Понеделник по обед корабът дебаркира в пристанището на Кушадасъ, за да може да отърчите, пардон, да отпътувате организирано с бус до Ефес. Имате на разположение целия следобед, за да се полюбувате на добре запазените и реставрирани развалини на древния полис с храма на Артемида и библиотеката на Целз, а след това да пазарувате от многобройните сергии. После – опознаване на района около пристанището. Вярвам, че няма да издържите до последния момент преди отплаването на кораба, защото ще сте изтощени от жегата, а и изгладнели. Хубаво ще е и да си легнете по-рано, защото в утрото на следващия ден ще ви хареса ентусиазирано да наблюдавате от палубата как се приближавате до следващата спирка по пътя.

Вторник: остров Родос

Ще може тук да прекарате цялия ден. Родос е единственият от групата на Додеканезите, включен в круизната обиколка, така че постарайте се да усетите максимума от атмосферата и обаянието му. Освен да обикаляте стария град около пристанището, може да навестите Акропола, музея на древното или на съвременното гръцко изкуство, рицарските замъци, изградени от хоспиталиерите по време на двувековната окупация на острова на розите, откъдето се предполага, че идва името му.

Ако мислите, че твърде много ще ви дойде престоят на Родос като време, може да си запишете за по-късните часове на този ден час за процедура в СПА центъра на кораба. И вече отпуснати и разхубавени, да се позабавлявате с шоупрограмата на артисти от цирк „Солей”  след вечеря.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Ваня Шекерова
Елица Копчалийска: Баща ми ме учеше да плащам сметките си сама
С опит в менажирането на проекти от различни сфери в икономиката и...
Read More
0 replies on “Идиличната Егея”