Жаклин Даскалова – злата вещица, която очарова режисьорите

Фотография: Стефан Н. Щерев

С песен актрисата влезе в задочен спор с Фредерик Бегбеде, който настоява, че любовта трае три години

Жаклин Даскалова от Народния театър би могла да спечели титлата „Мис Амбиция“, но засега се задоволява със Златния кукерикон на Сатирата за Бързата кафява лисица в „Суматоха“ и с номинацията за „Икар“ на Съюза на артистите за Миранда в „Бурята“. Ученичката на Боньо Лунгов – две години е в „Кукли“, после в класа на Ивайло Христов в НАТФИЗ, е от най-пробивните млади в арт гилдията на новото време. Още преди да се дипломира в академията, дебютира като Злата вещица на Запада в „Магьосникът от Оз“ в родната си Варна. После е от седемте козлета на студентската сцена, пак там играе в „Клоунизация“, „Отровата на любовта“, „Пътят към ада“, става Ю. Тц. в „Ние, врабчетата“ на Радичков в Младежкия. Вади страхотен късмет – Бина Харалампиева я вика да е Драга Филович в „Нова земя“ по Иван Вазов в Народния, а Стоян Радев я избира за Вена в „Големанов“.

Когато Радина Боршош се разболява от ковид, на пожар влиза в „Бурята“. Приключението тогава е невъобразимо – световният режисьор Робърт Уилсън прави светкавичен кастинг за Миранда, тъй като датите на премиерните представления отдавна са обявени. Маестрото е очарован от излъчването, гласа и пластиката на завършилата класически балет в Националното училище по изкуства „Добри Христов“ в морската столица Жаклин – а неговите спектакли са известни най-вече с динамиката и движенчеството, гарнирани с вокални изпълнения. Имат само четири дни, за да постигнат хармония в общуването, и тя следва всяка негова буква в указанията: да пее със стомаха си и да усеща, че лети, въпреки че не мърда от мястото си. Динамиката е заложена у нея още от дете, когато тренира художествена гимнастика.

Мярка се в холивудската продукция „Рамбо: Последна кръв“, Ивайло Христов я снима в „Страх“. Разписва се в „Откраднат живот“.
У Жаклин има и много музика, оригинална и предизвикателна като самата нея. Дебютната ѝ песен „Мърфи“ е по стихове на Валери Петров, парчето „Бегбеде“ е закачка с френския писател, който се опитва да сугестира целия свят, че любовта трае три години. Номинират я за хип-хоп наградите и за призовете на БГ Радио.

Жаклин неслучайно е толкова артистична – баща ѝ е пианист, а голямото му хоби е дърворезбата. Майка ѝ се занимава с цветя, икебана, декорации, а личният ѝ стайлинг е впечатляващ. Родителите на Жаклин някога са водеща двойка в Ансамбъла за народни танци във Варна. Въпреки че е силно свързана с тях, не крие, че е очаквала с нетърпение да стане самостоятелна, независима, непредвидима. Все още избягва да говори за любовните си случки. Много се пази от задкулисие, след като преди няколко години е предадена от най-близкия си човек.

Spread the love
More from Албена Атанасова
Роберто Кавали – кралят на излишъка
Аз копирам Бога, той е най-великият дизайнер, казваше единственият хетеросексуален мъж в...
Read More
0 replies on “Жаклин Даскалова – злата вещица, която очарова режисьорите”