Изложба на Калина Тасева ще бъде представена в „Квадрат 500“

Пейзаж, 1990 – те маслени бои, платно, 105 х 133 см Собственост на семейството

Изложба на Калина Тасева (1927 – 2022) ще бъде подредена от куратора д-р Боряна Вълчанова в “Квадрат 500”. Експозицията може да бъде разгледана от 5 април до 23 юни

Калина Тасева се нарежда сред големите имена в панорамата на българското изобразително изкуство. Тя започва творческия си път през 1950-те в изключително трудна социокултурна среда, в най-натоварените с идеологически догми години за българското изкуство. Създадените от нея творби не се влияят от художествени тенденции, характеризират се с многопластовост, с мащабно и комплексно мислене, с висок професионализъм. Със силната си творческа изява, като предизвикателство към времето, през което живее, Калина Тасева утвърждава все повече авторитета си и затвърждава яркото си присъствие в българската живопис.

Централно място до 1980-те заемат голямоформатните, многофигурни композиции на близката ѝ историческа и възрожденска тематика. С пластична сила и емоционалност са изградени образите на македонските въстаници, революционери и хайдути, на жени, облечени в груби селски дрехи. Лицата са драматични, сурови и вглъбени. Формите в по-ранните произведения са по-декоративни, линията е ясна и категорична, а в по-късните –  експресивна и динамична.

Вляво: Яне Сандански, 1973; В средата: Васил Левски и Миткалото, 1973; Вдясно: Жени II, 1978

Значителен дял в творчеството на художничката заема портретът. Моделите често са близки приятели, колеги и интелектуалци. Чрез статичните пози и съзерцателните състояния е пресъздаден сложният им вътрешен свят. Обстановката и приглушената светлина допринасят за търсеното психологическо въздействие.

Вляво: Натюрморт със сини шишета, 2004; Вдясно: Манастирски двор, 1999

Калина Тасева разгръща цялата си живописна мощ в пейзажния жанр и натюрморта, които може би най-пълно разкриват артистичната ѝ дарба. Лиричните настроения на природата се проявяват в поредица платна от 1990-те нататък. С оригинална чувствителност, личен почерк и изявена емоционална сила художничката търси поетичното звучене на колорита.

Представяне на Калина Тасева се организира за първи път в Националната галерия. В изложбата са включени произведения от фондовете на Националната галерия, СГХГ, галериите в Благоевград, Велико Търново, Варна,  Габрово, Добрич, Казанлък, Пазарджик, Русе, Сливен и Ямбол, от наследниците на Калина Тасева и от частни колекции. В рамките на изложбата ще бъде показан и филмът на БНТ „Калина и комитите“ (2016).

Spread the love
More from divamagazine.bg
„Летящият холандец“ в модерния прочит на Вера Немирова акостира във Варна
Брилянтната оперна класика на Вагнер „Летящият холандец“ в режисура на Вера Немирова...
Read More
0 replies on “Изложба на Калина Тасева ще бъде представена в „Квадрат 500“”