Отиде си Мери Куонт – създателката на миниполата

Circa 1965: Fashion guru and dress designer Mary Quant at her home. (Photo by Keystone/Getty Images)

Модната дизайнерка, която допринася за изграждането на лондонската младежка култура в края на 50-те и 60-те години на миналия век, e починала в дома си в Съри, съобщи семейството ѝ в изявление.

Мери Коунт – икона на британската, а и на световната мода, започва кариерата си като начална учителка. Но с модния си бутик Bazaar, открит на Кингс Роуд през 1955 г., Куонт слага началото на нова ера в дамската мода във Великобритания. Тя придобива смелост и започва да изработва свои собствени модели. Веднъж нейна приятелка я моли да освежи стара нейна рокля. Тогава на Коунт ѝ хрумва да скъси значително дължината ѝ. Създава няколко такива и те се изкупуват мълниеносно.

Мери Куонт през ноември 1965 г.
(Photo by Keystone/Getty Images)

Нейните ранни модели са създадени за 16-25-годишните и се отличават с модерния си облик, удобството и носимостта, както и с достъпната си цена в сравнение с модните дизайнерски марки. Междувременно Bazaar се превръща в популярно място за прекарване на свободното време на модерни млади жени, които идват с приятели, за да се наслаждават на музика и напитки, както и да пазаруват.

Повлияна от субкултурата на битниците и „Модс“, Куонт създава пластмасови туники, рокли, къси панталони и миниполи и ги съчетава с цветни чорапогащи. Това бързо влиза в гардеробите на новото поколение работещи млади жени и върви ръка за ръка с появата на противозачатъчните хапчета и сексуалната революция.

Изложбата „Mary Quant“, спонсорирана от King’s Road, в музея „Виктория и Албърт“ от април 2019 г.
(Photo by Nicky J Sims/Getty Images)

Тази смела, провокативна, свободна, закачлива, но и функционална мода, подмладява жените. Това е дължим и на ярките цветове, и на новите материи като винила и найлона.

Търсенето на моделите на Куонт се увеличава, което я кара да отвори втори магазин Bazaar на King’s Road през 1957 г. Третият обект е открит на Бонд Стрийт през 1966 г., същата година, в която Куонт е удостоена с Ордена на Британската империя.

Действително Великобритания дължи много на дизайнерката, тъй като през 60-те благодарение на нея английската мода успява да стане по-влиятелна от френската.

Дизайнерката Мери Куант присъства на ревюто на Джаспър Конран за Седмицата на модата в Лондон, което се провежда в шатрата на BFC на Кингс Роуд, 24 септември 2003 г., Лондон, Англия.
(Photo by Steve Finn/Getty Images)

„Невъзможно е да се надцени приносът на Куонт към модата“, се казва в изявление на музея „Виктория и Албърт“. „Тя олицетворяваше радостната свобода на модата от 60-те години на миналия век и даде нов модел за подражание на младите жени.“

Spread the love
More from Ина Иванова
Повече спомени сред природата с новата колекция на Fjällräven
Не се сещаме за нещо по-зареждащо от живописна разходка сред природата. Независимо...
Read More
0 replies on “Отиде си Мери Куонт – създателката на миниполата”