Менопаузата – НОВО НАЧАЛО С VICHY

Животът може и да е непредсказуем, но менопаузата е период, през който всяка жена преминава. Годишно в света около 25 млн. жени изпитват признаци на хормонален дисбаланс и
се сблъскват с ранните му прояви, като до края на 2030 г. близо 1,2 млрд. дами ще са в постменопауза. Въпреки стряскащата статистика няма много информация какво точно се случва преди и след последния цикъл. Оправдано е майка ви и баба ви да са били по-лаконични, но през XXI век е неприемливо да се мълчи за естествените физиологични промени или да се говори под сурдинка за сюрреалистичната картина на обратния пубертет (терминът е свързан с намаляващите хормони), който ви връхлита от нищото. Пораснали момичета, денят X не е краят на света. Решението е много просто: обясняването на случващото се и подкрепата помагат. Така кризите, приемането на неизбежните промени и потенциалните предизвикателства са лесно преодолими.

И така, проклятие ли е менопаузата? Може ли да се хакне? Докъде сте готови да стигнете?

Преди да отговорим, се налага кратък опреснителен курс по физиология. Самата менопауза всъщност е само един ден: денят, в който са минали 12 последователни месеца без цикъл, като средната възраст обикновено е 52 години. После настъпва постменопаузата. Загрявката, тоест перименопаузата, се дели на два етапа: ранна и късна. Билети за хормоналното влакче в увеселителен парк най-често се раздават от средата до края на 40-те.

„Возенето” продължава около 5 години, а понякога и 10. От всички екстри на менопаузата – горещи вълни, мозъчна мъгла, промени в настроението, намалено сексуално желание… кожата най-много страда. Естрогенът я поддържа еластична, така че когато нивата падат, тя става суха, тънка, набръчкана и отпусната. Някои жени изпитват сухота и омазняване едновременно. Други се борят с възрастово акне, загуба на блясък, петна, дехидратация, чувствителност и задълбочаване бръчките около очите и устните.

Преразпределението на поддържащите мастни подложки пък ускорява значително загубата на обем. Тогава идват смущението, страхът, объркването. Чувствата пречат на повечето от вас да коментират темата с гинеколозите си или да споделят опасенията си с най-близките.
Новото поколение жени обаче отказват да се подчинят на стигмата, когато става въпрос за Голямата промяна. Време е за възприемане на по-отворен подход към „онези” периоди, както холистично постъпи френската дермокозметична марка Vichy – една от първите, осмелили се да признаят за пренебрегваната досега демографска група. Чест прави на бранда, че не само говори на езика на 50-годишните, но и се ангажира да „държи ръката” им по време на прехода, също като най-добрата им приятелка.

Магистър-фармацевт Мелита Василева: „Забелязвам, че жените все още не са запознати с пери- и постменопаузата, като често обясняват симптомите на първата с начина на живот и стреса. Приятно съм изненадана, че все повече идват в аптеката, споделят какво преживяват и търсят съвет от фармацевтите за избор на подходящи продукти и подобряване качеството на живот.”

За да насърчи жените да говорят открито и – най-важното – да се чувстват добре в собствената кожа, Vichy стартира кампаниите #МЕНОПОЗИТИВНОСТ и #БЕЗПАУЗАВМЕНОПАУЗАТА, организира панел от експерти Meno Talks и Фейсбук група, където многобройните членове да споделят опита си, да намират експертни съвети и взаимна подкрепа, кани на консултации в аптеките. Целта на социалния диалог е да се даде гласност на щекотливата тема и да се повиши осведомеността за това колко е важна подкрепата от обкръжението и особено от партньорите.

Освен многобройните инициативи, с които може да се похвали, Vichy разкодира и формулата на новото нормално: кожните проблеми са по-лесни за справяне, ако знаете какви продукти да използвате по време на промяната. Като цяло нежният пол е по-любопитен, отколкото преди 10 години, и търси решения за кожата точно както търси иновации във всичко. Част от грандиознитe планове на Vichy за така наречената втора младост е обновената гама Neovadiol, разработена в сътрудничество с дерматолози и гинеколози.

Като експерти в грижата за зряла кожа с над 30-годишен опит учените се фокусират върху видимите ефекти на хормоналния дисбаланс. Компенсиращият комплекс в дневните и нощните кремове за пери- и постменупауза, спечелили доверието на стотици хиляди жени по света, сега е обогатен с екстракт от семена на сена срещу вредното въздействие на кортизола. Проучвания показват, че съставката увеличава синтеза на колаген с 13% и регенерацията на хиалуронова киселина с 99%. Другите ключови съставки са небезизвестната фирмена молекула Proxylane (доказано е, че влияе върху плътността и дебелината на епидермиса, изравняването на тена и намаляването на пигментацията), както и ниацинамид, витамин със силно антиоксидантно действие. Продуктите за перименопауза включват хиалуронова киселина за запълване и коригиране на бръчките, а тези за постменопауза – омега мастни киселини за възстановяване на липидите. Звездата в линията е Neovadiol Meno 5 Bi-serum с двуфазна формула.

Цифрата в името подсказва, че се бори и с петте признака на хормонално стареене. Допълнително обогатена с антиоксидантни витамини (C и Е), гликолова киселина и мастни киселини омега 6-9, формулата активира пет механизма против стареене. Резултатът е по-плътна кожа, възстановени контури и здравословен блясък.

Според Vichy всеки продукт за грижа за кожата трябва да отговаря на три критерия: значими, забележими и измерими резултати. Само за месец редовно прилагане Neovadiol Meno 5 Bi-serum повишава с до 61% (1) нивото на липидите в епидермиса и с 14% естествения блясък (2). За два месеца употреба бръчките намаляват с 12% (3), отпускането – с до 11% (4), и възрастовите петна – с до 22% (5).

(1) Липидна формула, която възстановява намаленото количество
себум по време на менопаузата
(2) Клинична оценка, извършена на 41 жени след 2 месеца
(3) Клинична оценка, извършена на 41 жени след 2 месеца
(4) Клинично проучване, проведено с 42 жени в продължение на 2
месеца
(5) Инструментален тест, проведен с 41 жени след 2 месеца

Spread the love
More from Свобода Сидерова
Ново начало за кожата с L’Occitane
Само ако имаше устройство, което по естествен начин да върне младостта, щеше...
Read More
0 replies on “Менопаузата – НОВО НАЧАЛО С VICHY”