Фийби Фило пусна първата колекция на собствения си бранд

Фийби Фило
Снимка: Phoebe Philo

След над двугодишно чакане Фийби Фило, чието име се превърна в синоним на минималистичната мода заради работата ѝ за Celine, зарадва модния свят с първата колекция на едноименния бранд

Трудно е да се завърнеш след дълга пауза. Особено когато докато те е нямало, името ти се е затвърдило като нарицателно и очакванията към теб са меко казано по-големи. Но Фило не се бои да надгради портфолиото си. На 30 октомври на сайта phoebephilo.com виждаме първия „edit“ (разбирайте: колекция), който се нарича А1. Творенията на дизайнерката няма да следват обичайния ритъм на модната индустрия, няма да са обусловени от сезонност, а ще бъдат показвани, когато Фийби намери за добре.

В първия такъв има 150 модела за директна продажба, които са произведени в по-малки количества, за да се постигне баланс между търсене и предлагане. С други думи, Фило се стреми към устойчивост и избягва свръхпроизводството. Това естествено подхранва и мисли като: „buy now, or cry later“ (купи веднага или плачи после) заради органичените количества. Вторият edit ще се появи през пролетта на 2024-а, а всеки следващ ще излиза през неопределени до момента интервали.

Снимки: Phoebe Philo

По дрехите няма никакъв брандинг освен името ѝ, но поставено дискретно върху етикета. За сметка на визиите, които определено имат какво да кажат. В тоалетите ѝ има доза суровост и зрялост. Най-силна е играта на текстурите (пера-кожа-памук-каракул) и на силуетите (от така актуалните асиметрични дължини до директни 80-тарски препратки, пречупени през модерното мислене на Фило). И въпреки че за момента можете да видите дрехите само онлайн, освен ако не си ги купите, майсторската изработка си личи и от снимките. Сред набиващите се на очи артикули са панталоните с цип по цялото протежение на всеки крачол, както и уголеменото рошаво палто от бяла вискоза с пера. Наподобяващо лебед, то се предлага и в бледорозово.

Снимки: Phoebe Philo

До тази нежност стоят огромни кожени якета, прещипани в талията, които ни връщат към същинския идол в учебниците по мода – Клод Монтана, чийто стил е прочут с V-образния силует и подплънките в раменете. Както казва модният журналист Тим Бланкс, може би Фило най-сетне се чувства свободна да изследва идеи, родили се много преди Celine.

Снимки: Phoebe Philo

Но не всичко е дрехи. Както обичаме да ви напомняме периодично, аксесоарите са дойната крава на всеки бранд. И Фийби не разочарова в изобилието и в този сегмент. Структурирани капитонирани чанти (леко намигване към Bottega Veneta), наред с чанти тип tote, обувки с пискюли и ресни и такива с необичайно изрязана предна част, както и едно възхитително сабо от кожа. Чудесно начало, което дава много посоки на развитие оттук нататък. Нямаме търпение да ги проследим.

Вижте всички визии тук.

Spread the love
Tags from the story
More from Ина Иванова
Визия на седмицата
Легендарната колекция „Corolle“ на Кристиан Диор от 1947-а, по-известна като „New Look“,...
Read More
0 replies on “Фийби Фило пусна първата колекция на собствения си бранд”