Мед на екрана

Медът е една от сладостите в живота, а киното обича такива неща. Пчеларите и пчеларството са също любопитна тема за творците на седмото изкуство. Ето нашата селекция от филмите за мед – къде използван като метафора, къде като буквално пренасяне, които ще ви разкажат любопитни истории

Медена земя

Великолепният пълнометражен документален филм на Тамара Котевска и Любомир Стефанов, който спечели три награди на миналогодишния фестивал Сънданс, а след това донесе световна слава на създателите си с цели две номинации за „Оскар“. Двамата режисьори следват по петите Хатидже – една от последните жители на Бекирлия, малко село в Северна Македония. Всеки ден тя изкачва един хълм, за да се грижи за своите пчелни семейства, сгушени в скалите. Като им пее, тя внимателно се придвижва между кошерите без мрежа и ръкавици. През останалото време Хатидже се грижи за болната си майка и от време на време пътува до столицата, за да продава мед. Един ден странстващо семейство се установява до къщата на Хатидже и спокойният й живот свършва. Заедно с живота на пчелите й.

Пчеларят

Част от „Трилогията на тишината“ на гръцкия режисьор Тео Ангелопулос, „Пчеларят“ е филм за човек, който се завръща към корените си и към онова, което някога го е правело щастлив. Един ден 60-годишният учител Спирос, който точно се е пенсионирал, решава да се захване с това, което са правили баща му и дядо му – пчеларство. Щом пролетта настъпва, той натоварва кошерите си на камион и заминава на юг към Пелопонес. Според критиците това е един от филмите, които най-добре интерпретират темата за самотата и търсенето на смисъл в простите неща. Ролята на Спирос е дадена на Марчело Мастрояни, който снима целия филм на италиански, след което се връща в студиото и на постпродукция записва всичките си реплики на гръцки с чудесно произношение.

Американски мед

Британската независима режисьорка Андреа Арнолд създава това вкусно кинобижу през 2015 г., а година по-късно то вече й носи множество награди. „Американски мед“ е цветна емоционална история за порастването, любовта, сексуалното съзряване, окъпано в цветове, емоции, приключения из средните щати на Америка и специфичната музика и култура на тези места. Медът във филма на Арнолд е метафора за хубавото в живота, към което всеки от нас непрестанно се стреми, но много рядко достига. Ролите се изпълняват от хора от тази среда и култура, които нямат никакъв актьорски опит. Една от основните е поверена на Шая Лебьоф.

Кралица на слънцето

Документалната драма на Тагарт Сийгъл буквално разследва причините за колапса на пчелните семейства. Филмът е от 2010-а, няколко години след като стана ясно, че колонии пчели изчезват и това ще бъде пагубно за човечеството. Сийгъл провежда интервюта със специалисти по пчеларство, за да изгради строен и дори леко притеснителен разказ за тайният живот на пчелите и на хората, които се грижат за тях. Неслучайно подзаглавието на филма е „Какво ни казват пчелите“.

Медено момче

Филмът подобно на „Американски мед“ няма директна връзка с меда. Той е специален проект за Шая Лебьоф, защото разказва за детството и връзката с баща му,бивш клоун и хероинов наркоман. Шая играе баща си – Джефри Крейг Лебьоф, а ролята на младата му версия е поверена на Лукас Хедж. Името на филма е прякорът, който Лебьоф страши дава на сина си. Историята проследява живота на актьора от момента, когато започва да прави клоунада и е тормозен от баща си, до времето, когато си намира работа в шоуто Evens Steven. Живот като опозиция на меда – горчив и труден за преглъщане.

Колония

„Колония“ е документален филм на двама ирландски режисьори – Картър Гън и Рос Макдонъл, които тръгват от Ирландия и стигат до Америка, проследявайки няколко пчелари, опитващи се да се справят с тайнственото изчезване на пчелните семейства. С тяхна помощ и с помощта на изследователи на пчелите документалистите се опитват да обяснят явлението и неговото отражение върху живота на хората.

Тайният живот на пчелите

Базиран на романа на Сю Монк Кид, този трогателен филм от 2008 година преплита света на жените и пчелите. През 1964-а чернокожите в Америка са получили право да гласуват. 14- годишната Лили Оуенс бяга от избухливия си баща заедно със старата си чернокожа бавачка, решила да упражни правото си на глас. След много перипетии двете намират убежище в отдалечена ферма, където ексцентричните сестри Боутрайт отглеждат пчели. Води ги една малка картинка на чернокожа Дева Мария, намерена от Лили сред вещите на покойната й майка.

Повече от мед

Документалният филм на швейцареца Маркус Имхоф от 2012 година разказва за избягалите насекоми от лаборатория в Бразилия, където учени са правили хибрид между европейска и африканска пчела. До средата на 80-те години хибридите започват да се заселват в Мексико и Съединените щати. Вече се срещат в много южни щати, включително Калифорния, Тексас, Аризона, Невада и Флорида

Мед

Турският филм „Мед“ на режисьора Семих Капланоглу е част от „Трилогията за Юсуф“, която включва още „Яйце“ и „Мляко“. Малкият Юсуф живее с родителите си в турската провинция, където баща му Якуп събира мед от дърветата. Юсуф е тихо момче, а майка му Зехра не иска той да тръгне по стъпките на баща си, а да учи. Добивът на мед, основна прехрана на семейството, постепенно намалява. Един ден бащата на Юсуф не се прибира. Майка му е отчаяна, а момчето събира смелост и тръгва да търси баща си. Така започва неговото пътешествие към непознатото.

С вкус на мед

Един от ярките представители на новата вълна в киното през 60-те години e британският режисьор Тони Ричардс, а „С вкус на мед“ е една от най-запомнящите се негови продукции. Базирана на пиеса със същото име, историята показва работническия живот и отношенията между половете. Актрисата Рита Тушингам дебютира в ролята на недоволна тийнейджърка, намираща пътя си на фона на икономическото отчаяние в Манчестър и въпреки отсъстващата си майка. С истинска чувствителност към теми като раса, сексуалност и икономически колапс, филмът внушава, че животът с вкус на мед е напълно невъзможен.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Много лоши момичета
Март месец е месецът на жената. Затова ние решихме да ви запознаем...
Read More
0 replies on “Мед на екрана”