Един синеок британец на малкия екран

Всеки, който не е бил влюбен в Хю Грант, когато го е гледал в „Четири сватби и едно погребение“, да вдигне ръка?

След великолепното му изпълнение в „Отмяната“ Хю Грант отново е част от горещите звезди, които трябва да бъдат гледани. С навлизането в новото хилядолетие един от любимците на Великобритания сякаш загуби харизмата и очарованието, което предизвиква в публиката.

Малко след появата си в „Наистина любов“ и „Бриджет Джоунс: На ръба на разума“ Хю Грант се загуби из треторазрядните комедийни заглавия, които стоят на нечий рафт и хващат прах.  Дори сред най-големите му фенове няма да откриете човек, който да е възхитен от негов филм от 2003-а насам и да е склонен да го повтори.

Малкият екран обаче е доста по-благосклонен да прощава и да дава втори шанс. С възхода на телевизията много актьори намериха своето място в новото поколение сериали. Хю Грант е един от тях. И е радост, както за окото, така и за душата. Нито годините, нито скандалите и късният брак с три деца, не са отнели от таланта на най-синеокия британец. Даже обратното. Несполуките в живота и кариерата на Грант сякаш са му дали повече сили, увереност и всяко събитие – хубаво или лошо – той носи с гордост на лицето си, което е посипано с бръкчи и белези. И някак това му отива като умело ушит смокинг.   

Хю Джон Мънго Грант стартира ударно комерсиалната си кариера с романтичната комедия „Четири сватби и едно погребение“ през 1994 година, когато е на 34 години. Автоматично се превръща в любимец на жените и на публиката, като дори получава „Златен глобус“ и награда БАФТА за изпълнението си. Романтиката следва Грант по петите, както на големия екран, така и в живота. Той яхва вълната и се превръща в краля на романтичните комедии, като един след друг нарежда заглавията „Нотинг Хил“, „Разум и чувства“, „Девет месеца“. Появяват се „Мики Синьото око“ и „Дневникът на Бриджет Джоунс“. И до днес Рене Зелуегър е една от малкото партньорки, които Грант има на екран и с която и още поддържа връзка. „Обожавам Рене. Тя е една от малкото актриси, с които все още се разбираме добре. Често си разменяме дълги имейли.“

Хю Грант се ражда на 9 септември 1960 година в Хамерсмит, Лондон и именно от там идва великолепният му cockney акцент. Майка му, Фивола Сюзън Маклеън е учителка, а баща му Джеймс Мъри Грант е художник и продавач на килими. Хю Грант идва от дълъг британски род, в който се смесват шотландски и английски корени, като голяма част от предците му са военни, като дядо му е бил в британската армия по време на Втората световна война. Още като много млад Хю Грант е запален по литературата и актьорството. Печели стипендия за Оксфорд и отива да учи там, като се занимава със студентска драма и планира кариера в дисциплината История на изкуството. След като завършва Оксфорд обаче, не е толкова сигурен в решението си и отказва стипендия за след дипломно обучение, за да се фокусира върху актьорската си кариера. През 1982 г., още като студент, Грант дебютира на големия екран в Privileged.

През 90-те години Грант успява да се утвърди като оригинален, изобретателен и чаровен актьор. Успява да изиграе поредица от герои, двигатели на позитивно мислене, показвайки на зрителя как да останем оптимисти, когато всъщност в живота ни се случват поредица от злополучия. Самият Хю Грант има собствен горчив опит след неприятен инцидент.

След като става голяма звезда и очарова публиката, Хю Грант печели сърцето на Елизабет Хърли. Двамата са заедно цели 13 години, като се разделят в началото на новото хилядолетие. И до днес двамата са приятели, а всеки е кръстник на едно от децата на другия. Гранд признава, че и до днес Лиз Хърли е най-близкият му човек. Той обаче я губи през 2000 година, след като личният му живот тръгва надолу. Първият удар е, когато актьорът е хванат в колата си с проститутка травестит. Една сутрин на 1995-а британските медии се събуждат с новината за изневярата на Хю и неговата снимка от затвора, която и до днес е една от най-популярните от арести сред звездите. От там насетне личният живот на Грант е като от лоша романтична комедия, без изгледи за щастлив финал.

След раздялата си с Лиз Хърли, докато кариерата му бавно започва да отива също към треторазрядното кино, личният живот на актьора я следва по петите. Той има 3-годишна връзка с Джемайма Хан, бивша съпруга на настоящия премиер на Иран. Следва връзка с китайската актриса Тилан Хун, от която има две деца. Чак когато се ражда второ им дете, става ясно, че от близо година Грант има паралелна връзка със сегашната си съпруга Ана Еберщайн – шведски тв продуцент – която също чака дете от него. А когато е попитан дали планира сериозно обвързване или брак, Грант отговаря така: „Не вярвам в брака. Виждал съм много малко добри примери, може би само около пет, през целия си живот. Като цяло, по мое мнение, това е рецепта за взаимно нещастие“. Нещастие или не, няколко години именно Ана Еберщайн променя тези възгледи. Двамата си казват „да“, когато той е на 58 години, а тя на 40, и двамата вече имат три деца. „Е, да, сбърках. Когато споменаваха деца, аз просто въртях очи. Всички ми казваха, че просто нищо не разбирам и са имали право“.

Извън актьорската си професия, Грант е добър спортист, играе крикет и футбол през по-младите си години. А в сегашно време активно играе голф, като дори често участва в турнири на Pro-Am. Актьорът е и запален любител на изкуството още от младите си години. Колекционира изобразително изкуство. Страст, която твърди, че е наследил от баща си.

През 90-те години най-голямата сила на Хю Грант е да играе роли на хора, които излъчват топлина и искрено щастие. Способността на му да покаже развитието на характера си в рамките на ограничено време на екран, блести истински ролите му. И макар някои критици да го обвиняват, че играе един и същ образ отново и отново, Хю Грант някак успява да се отличи.

Днес неговото ново амплоа е много по-сложно и богато от онзи чаровен млад мъж. Образите, които Хю Грант заема на малкия екран и дори на големия, са тотално различни от синеокия чаровник, който публиката помни от 90-те. И така трябва да бъде. Всяко момче трябва да порасне някога. От „Отмяната“ до „Джентълмените“, Хю еволюира пред очите на зрителите. Той заема все по-различни и ангажиращи роли, които само показват огромния му диапазон като актьор.

В галерията му може да откриете ролите на новия Хю Грант, които може да сте пропуснали, а не трябва.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Приказки за пораснали момичета
Срещали сте името на Цветелина Владимирова на книжния щанд, сигурни сме в...
Read More
0 replies on “Един синеок британец на малкия екран”