Неземни гламазонки

Дефилетата напомнят, че модата не е всичко, на което може да се възхищаваме. Игнорирайки естетиката на „френско момиче”, визажисти и стилисти предлагат да се включим в бюти преврата, загърбвайки общата маса

Поръсени с брокат или увенчани с извисяваща се корона, макиажът и прическите вдъхновяват (или може би само нас от DIVA) да внесем същата смела, авангардна, сюрреалистична или абсурдна енергия в ежедневието. Какво има да му мислите толкова? Да направим „шака-шака“, тоест да разклатим бюти рутината. Предлагаме ви да се насладите на богатата реколта от скандални (и изобретателни) визии с намигване към субкултури, алтернативен глем и брилянтни контрасти. Ексцентричността в здравословна доза никога не е излишна. Джуджетата на Дядо Коледа ще са във възторг, а асистентката му – нетолкова. Кой от експерименталните моменти ще надделее, предстои да видим.

Анабел 4: домът на злото

Who Decides War

Уменията на Who Decides War не се разпростират само върху денима и присъщия на улицата стил. Освен дамското облекло, което запълва празнината в мъжката колекция, друг акцент е макиажът. Излъчването му може да се опише като викториански пънк: измит тен, петна на устните и опушени до веждите очи в черно и сребристо във вътрешния ъгъл и средата на клепача. Нищо чудно, че моделите приличат на зловещи кукли от някой хорър. Акцентирайки върху мрачната романтика, стилистите създават меки вълни с пръсти и ги подчертават с наниз от метални топчета. Перленият пънк подсказва за широко разперване на крилата на креативността.

Срещи с извънземни

Diesel

По-фокусиран, по-експериментален и по-достъпен от всякога, денимът в колекцията на Diesel включва тесни дънкови рокли с кристали, дънки с ниска талия, къси якета, поли, едва крепящи се на бедрата… Всички изтъркани до прозрачност и разкриващи гола кожа. За да наподобят ефекта на култовия материал, визажистите покриват лицето и тялото с леденосиня боя, като не забравят накрая да ги посипят с брокат. Преливащият прах, сам по себе си акцент, превръща моделите в ледени висулки в реален размер или в глем смърфове. Кой както го разбира.

Ехо на стила пънк дива

Moschino

Аристократичен пънк дух, пропит от упадък, дава нов обрат на емблематичната естетика на Moschino. В тон с металните шипове по реверите и ръкавите на тоалетите е аксесоарът на главата на моделите в стил ирокез. Остри шипове от черна като катран коса (приличат на разперени крила на птица, замръзнала в полет) стърчат от всички страни. Това е начинът в последната си колекция за марката творческият директор Джеръми Скот да разчупи конвенциите. Прическата е и почит към безценното наследство, завещано от Вивиан Уестууд. „Бабата на пънка“, модна легенда, активистка и родена бунтарка, е главна муза на сезона.

Гледай ме в очите, казах

Undercover, MM6 Maison Margiela

Емоционална красота завинаги. Зад лозунга застава MM6 Maison Margiela. Размазаната очна линия се разтича по лицето като от сълзи. В допълнение към драматичния емо поглед косата е третирана с олио. От своя страна мазните кичури намекват за известна нечистоплътност –
сякаш не сте се къпали няколко седмици. Отдалече изглежда, че моделите в Undercover плачат… кръв. По-внимателен поглед обаче разкрива, че червените сълзи всъщност са червени мигли, слепени като крачета на паяк. На фона на бледата напудрена кожа кръвясалите очи правят зловещо изявление.

Злодеида

Buerlangma

Ако сте гледали „Господарка на злото“ с Анджелина Джоли в главната роля и харесвате емблематичното ѝ излъчване, тогава със сигурност ще ви заинтригува шоуто на Buerlangma най-малкото защото изглежда като излязло от филм. Също като рогата на роклите и макиажът не остава незабелязан. Обгръщайки контура на устните с абсолютна прецизност, червилото ги оцветява без нюанси. Резултатът много прилича на нарисуваните с очна линия графични форми на клепачите. Доминиращият цвят и в двата случая е черен. Непрозрачен и всеобхватен, той създава кадифен ефект.

Кралицата на подземния свят

Dior

Всеки знае историята за Персефона, дъщерята на Деметра, отвлечена от Хадес и коронована против волята ù за владетелка в царството на мъртвите. Според гръцката митология младата богиня прекарвала 6 месеца в годината под земята и 6 – на земята. Въплъщението ѝ е лесно, стига да използвате правилния аксесоар за коса, в случая корона от естествени материали вместо метал. За по-голяма автентичност Dior комбинира царствения символ с деконструирани smoky eyes.

Галактически щрих

Off-White

Рамкирайки идеята за афрофутуризъм (феномен от 70-те години, роден от движението за граждански права и мечтите за космическа ера от 60-те), Off-White набляга на миниатюрни парчета метал. Мечтите за дистопично сърфиране на Луната се изразяват с декоративни капси, пръснати навсякъде по облеклото, но не обичайното за „2001: Космическа одисея“ или „Интерстелар“. Прическата също е в тон с това, което бихте носили на спътника на Земята, ако можехте да оцелеете. Аксесоарите за коса в редовете между африканските плитки приличат на малки зъбчати колелца, взети от космическо сметище и принадлежащи на стар роувър.

Spread the love
More from Свобода Сидерова
Ледена епоха
Не белите мечки чукат на вратата, а Polaar, иновативна френска марка, експерт...
Read More
0 replies on “Неземни гламазонки”