Месечният цикъл: инструкции за употреба

iStock

Знаете ли, че има подходящи периоди, в които да поискате повишение, да проведете важна среща или да сключите сделка? За да разберете кои са те, не ви е нужна консултация с астролог, а да познавате различните фази на цикъла си. Да се опитате да ги синхронизирате с графика си, е най-добрият биохак, който ще ви помогне да използвате енергията и продуктивността си разумно.

Вдигнете ръка, ако по време на месечния си цикъл поне веднъж целенасочено сте прекарвали време далеч от семейство, приятели или колеги, за да им спестите непредсказуемите промени в настроението си. При много от нас, включително и при мен, той върви ръка за ръка с общия дискомфорт, неприятните болки, водещи дори до изтръпване на крайниците, и още ред непоискани бонуси, които по-добре да си останат между редовете. Но все пак успяваме да се справим с работните си задължения, въпреки че бихме дали мило и драго да се свием на топка пред телевизора и да изядем съдържанието на хладилника. А как ще се почувствате, ако научите, че познавайки фазите на месечния си цикъл, ще планирате графика си правилно и ще бъдете по-продуктивни? Време е да изкараме

МЕНСТРУАЦИЯТА ОТВЪД КОНТЕКСТА НА ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕТО

Тя е много повече от това. Всичко се върти около двата хормона естроген и прогестерон. Първият прави устните плътни, а кожата – гладка и еластична. Също така естествените естрогени поддържат мозъка ви пъргав, сърцето – във върхова форма, и не позволяват на костите ви да се чупят лесно. Естрогенът циркулира из цялото тяло, оказвайки влияние върху почти всяка тъкан, включително мозъка, костите, сърцето и кожата. И тук не става дума за хапчетата, а за хормона, произведен от собственото ви тяло. Другият ключов играч – прогестеронът, има важна роля за здравословна бременност. Но дори да не искате бебе, искате да имате овулация, защото яйчниците произвеждат прогестерон от жълтото тяло само след нея.

Случвало ли ви се е преди менструация да изпитвате тревожност, да сте раздразнителни, да страдате от безсъние или да сте готови да се разплачете всеки момент? Изпитвала съм го на собствен гръб и знам, че това е признак за недостиг на прогестерон. Когато този хормон е в точното количество, вие сте спокойни и влюбени в живота. Кой не иска това? Прогестеронът противодейства на ефекта на естрогена и има успокояващо действие, като намалява тревожността. Помага да използвате мазнините за производство на енергия, изгражда и поддържа костите, предпазва гърдите и матката от рак и стимулира производството на кортизон, апетита и запасяването с мазнини.

Когато сме запознати със случващото се в тялото ни и се радваме на хормонален баланс, може да наблегнем на силните страни в съответния период от месечния цикъл, за да се издигнем високо. Съобразяването на пътуванията ви с месечния цикъл е само върхът на айсберга. Време е да ви разкажа как фазите на менструалния ви цикъл може  да бъдат ваш пътеводител в проектите, с които се захващате. Запознати с това как различните хормони влияят на нивата на енергия, настроението, креативността и т.н., ще бъдете на шофьорското място, вместо да се превръщате в жертва на тялото си. Нашите тела сами ни подсказват

КАК ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ЖИВОТА СИ

Женският хормонален цикъл има естествени и предвидими промени, които влияят на настроението, енергията и възприятията. За по-интерактивно изживяване може да изтеглите приложение за управление на хормоните като MyFlo. Отбележете последната си менструация, вижте фазите на цикъла си и планирайте какви проекти да приоритизирате във всяка от тях.

Налага се да ви върна в часовете по биология и да ви припомня, че всеки менструален цикъл се състои от 3 фази: фоликуларна, овулаторна и лутеална. При матката в рамките на фоликуларната фаза има менструална и пролиферативна (тоест времето, в което кървите, и периодът преди овулацията). А овулацията има секреторна фаза, която е част от лутеалната фаза на яйчниците.

МОЯТ ЛЮБИМ ПЕРИОД

настъпва в първата фаза (от около 6-ия до 14-ия ден), веднага след приключването на цикъла, чиято продължителност е строго индивидуална. Имам настроение и енергия, всичко се случва с лекота. Забелязала съм, че тогава идват най-добрите ми идеи и взимам най-правилните решения. Това е така, защото организмът започва да увеличава естрогена. Тъй като сме готови да опитваме нови неща, а и шансовете да се получат са големи, това е времето, в което да се захванем с нов проект или хоби. Затова ако имам възможност да запълня графика си по свое усмотрение, стремя се задачите, изискващи повече творчество, да изпълнявам тогава.

Втората фаза, овулаторната, продължава от 15-ия до 17-ия ден. Това е идеалното време за комуникация с хора, защото вербалните умения са на друго ниво. Сега е моментът да поискате повишение, да преговаряте за важни сделки или да убедите шефовете си, че можете да се справите с дадена задача (както аз направих, за да може да четете тази статия в момента).  

Следва лутеалната фаза (от18-ия до 28-ия ден) или периодът, в който върша най-много работа през целия месец. Слава Богу, това е най-дългата фаза от цикъла. Време е да осъществя всички планове и идеи, уговорени през предишните две фази. И това се случва лесно, защото се съсредоточавам без проблем, фокусирам се върху детайлите и шансът да постигна безупречен продукт се увеличава. Това е и времето да довърша задачите си, включително досадните от административен тип. Бързам да ги приключа, защото знам, че няколко дни преди месечния ми цикъл ще трябва да забавя оборотите и да си поема въздух.

Надали е нужно да описвам състоянието си непосредствено преди да ми дойде, защото съм уверена, че ви е познато до болка. Живея с усещането, че цялата сила, която нося, се е съсредоточила върху нещо друго и е загърбила маловажните за нея ежедневни задачи. Чувствам, че енергията ми изтича само от няколко интеракции с хора, които обичайно не отнемат и частичка от уж дълбокия ми резервоар. Твърде често ми се иска да не бях отлагала писането на статия или довършването на проект за последния момент. Затова приключвам неотложното със сетни сили и отделям време

ДА ОБЪРНА ВНИМАНИЕ НА СЕБЕ СИ

Четвъртата фаза, тази на менструацията, е най-болезнената и трудната за всички нас. Но тъкмо тогава интуицията е най-силна. Тествала съм го. Казвала съм най-смелите неща, на които съм способна, точно по време на цикъл. Сякаш повечето ми бариери са паднали, шестото чувство е налице и това работи изцяло в моя полза, за да ми донесе нещо по-добро. Този период не е най-продуктивният. Най-малкото защото за повечето от нас болките не го позволяват. Но тъкмо тогава успяваме да се защитим най-добре в спор или да отговорим на нечии упреци.

Още се уча да забавям оборотите в този период. Тялото ми го изисква. Можем да вземем пример от специалните ритуали на племена от целия свят, които се правят по време на месечния цикъл. В Юрок, племе от северозападното крайбрежие на САЩ, група жени се събира всеки месец за серия от различни ритуали, тъй като за тях това е време за духовно пречистване. В някои части на Гана младите момичета, чийто цикъл започва, седят под красиви чадъри, а семействата им дават подаръци и им отдават почит (тайно се надявате да се случи и на вас, нали!).

Да нагодиш програмата си спрямо месечния си цикъл, може и да звучи като непосилна задача. Но пък ни дава свобода да отхвърлим проекти, за които нямаме енергия. Какъв е смисълът да създаваме много, но половинчати неща, когато може да творим по-малко, но по-качествени? Ето към това се стремя.

Spread the love
More from Ина Иванова
Бейб Пейли: Единственият ѝ недостатък е съвършенството
Модната икона на ХХ век, най-красивият „лебед“ и жената, вдъхновила образа на...
Read More
0 replies on “Месечният цикъл: инструкции за употреба”