5 признака, че имате нужда от повече вода

„Във виното е истината, но във водата е здравето“– гласи латинската сентенция, която всички често ограничаваме до първата част. Особено в зимните месеци, когато посягането към чаша с вода е все по-рядко за сметка на всевъзможно други напитки.

Чай, кафе, вино, сокове – всички тези вкусни питиета са важна част от деня и неделима част от ритуалите му, но често изместват консумацията на чиста вода, която да поеме грижите за пречистването на тялото. В резултат дехидратацията се наблюдава много по-често през зимата, отколкото в летните месеци. Признаците й са забавена обмяна, понякога подуване на тялото и лицето, подпухване сутрин. Но има и още 5 признака, които си заслужава да следите.

Лош дъх

Слюнката има антибактериални качества, но ако не пиете достатъчно вода, няма да имате достатъчно слюнка. А това означава повече бактерии в устата ви, а оттам и лош дъх. Често липсата на достатъчно слюнка си личи и по напуканите устни.

Суха кожа

Ако не приемате достатъчно вода, кожатави няма как да си набави всички хранителни вещества и течности, от които има нужда, за да функционира правилно и да изглежда добре. Подпухването под очите е най-малкият ви проблем, защото поддържайки този режим на дехидратация, вие дългосрочно състарявате лицето си.

Мускулни спазми

Липсата на вода води до липса на добра циркулация на кръвта. Оттам се получават и спазмите. Те могат да се дължат и на прекомерното ниво на натрий и калий в кръвта, които отговарят за предаването на електроимпулсите от мозъка до мускулите.

Тресе ви

Ако тялото ви е силно дехидратирано, може да усетите втрисания. И обратното – при треска и висока температура е много вероятно да се дехидратирате, защото тялото ви използва водата, за да се охлади. Затова, когато имате настинка или грип с висока температура, не забравяйте да пиете много вода. Не забравяйте водата и когато сте на ски или в планината през зимата. Дехидратацията в такива моменти води до повишена умора и опасност да се нараните.

Яде ви се нещо сладко

Благодарение на течностите, които приемаме, до всички наши органи достигат хранителните вещества, извлечени от храната.Това се отнася и за черния дроб, който складира гликоген. Ако няма достатъчно вода в организма, черният дроб не може да изпрати захарта към клетките. Те съобщават на мозъка, че не им достига сладко и на вас започва внезапно да ви се яде шоколад. Лесен трик, ако искате да запазите фигурата си, е да пиете първо чаша вода, а чак след това да посегнете към сладкото.

Spread the love
Tags from the story
,
More from divamagazine.bg
Месец на Радичков
В края на януари, за трета поредна година, ще отдадем почит на...
Read More
0 replies on “5 признака, че имате нужда от повече вода”