Националната галерия в твоята чанта

Модата и изкуството могат да си подадат ръка в опазването на околната среда. Следвайки принципа за рециклиране от Националната галерия са открили начин да използват отново своите рекламни платна, вместо да ги изхвърлят на боклука. Така спестяват килограми отпадък на планетата и го превръщат в красиви модерни чанта с единствен по рода си принт.

Идеята хрумва на директора на галерията Ярослава Бубнова. В началото на 2020 тя предлага на Сиана Минева – уредник в галерията, да развие проекта с чанти от винилните рекламни платна, поставени на фасадите. Сиaна толкова се увлича, че година по-късно над 16 огромни винила са спасени от унищожаване в боклука и превърнати в красива модна находка.

С помощта на професионален шивач дизайнер проектират първите 20 мостри, с които кандидатстват за финансиране към Министерството на културата. Идеята се подкрепя и така животът на платната е продължен в над 100 нестандартни, здрави и много удобни чанти, които носят в себе си частица от Националната галерия. Техните притежателки с гордост ги разхождат по улиците на София, но и по света, защото идеята се харесва и на малкото чужди гости на столицата тази година.

До момента са направени винилните платна от изложбите: “Лика Янко. Рисунки”, “Притегателни и обичайни. Жената в творчеството на европейски графици от XIX и XX век”; “Богомир Лазов и българският акварел”; “Цветя за медиците”; “Музей на жената. Частна колекция на Алла Георгиева”; “КРИСТО и ЖАН-КЛОД. Три творби от три частни колекции в България” и други.

Интересът към рекламните чанти е голям и повечето бройки вече са разпродадени, уверява ни Сиaна, която е ентусиазирана през 2021-ва да продължи работата по инициативата на галерията. Освен очевидното спасяване на платната, модерните чанти са ходеща реклама на галерията. А във времена като това всяка помощ на почитателите на изкуството е добре дошла. Ако и вие желаете да се сдобиете с някой от моделите и да подкрепите Националната галерия, може да се свържете със Сиана Минева на sianamineva@yahoo.com или страницата на Националната галерия.

Spread the love
More from Надя Костова
Да топим килограми с окситоцин
Любовният хормон влияе на метаболизма и има как да си го набавим...
Read More
0 replies on “Националната галерия в твоята чанта”