Имало едно време в Холивуд

Откъс от първия роман на Куентин Тарантино, който излезе от издателство „Кръг“. Приятно четене!

Из „Нетолкова хипар, колкото зъл моторист“

Клиф минава с кадилака на Рик покрай предната порта на терена на „Туентиът Сенчъри Фокс“. Пазачът на портата го упътва към снимачната площадка с уестърно-испанското градче, където снимат пилотния на „Лансър“: „Караш направо, после втората вляво, завиваш на „Тайрон Пауър“ – минаваш покрай изкуственото езеро и площадката на „Здравей, Доли!“. Завиваш надясно по „Линда Дарнел“ и няма как да го пропуснеш.“ На седалката до него Рик носи големи тъмни очила, за да предпази очите си от слънцето, и пуши цигара „Капитол Лайт“, за да предпази езика си от вкуса. Когато Клиф рязко спира колата, Рик разбира, че са пристигнали.

Актьорът поглежда през прозореца от своята страна и през тъмните си очила вижда уестърнски град, няколко коня и каруци, снимачен екип, някакъв мизерен режисьор, кацнал на един кран „Чапман“, каубой актьор, който очевидно си мисли, че е секси, облечен в яркочервена риза все едно е в Лас Вегас и с ниска кафява каубойска шапка; някакъв комично облечен тузар с яркосин костюм, че и с цилиндър, който изглежда сякаш е отскочил тук от снимачната площадка на „Да се срещнем в Сейнт Луис“; малко момиченце, облечено в дрехи от същия период, и дребен мексиканец с голямо сомбреро. Добре дошъл в шибания „Лансър“, мисли си Рик. Той отваря вратата на колата и излиза с треперещи крака. Когато се изправя, го връхлита пристъп на кашлица, при който малко от стомашната му киселина се качва в гърлото.

Изплюва една зелено-червена храчка и пак се обръща към седящия зад волана Клиф. Актьорът се навежда и говори с помощника си през отворения прозорец на колата.

– Мисля, че снощи вятърът ми отвя телевизионната антена. Дали ще имаш нещо против да се върнеш у нас и да я оправиш?

– Мога и ще го направя – уверява го Клиф. След това пита Рик възможно най-равнодушно: – Днес ще можеш ли да питаш координатора на каскадьорите за мен? Да знам дали тази седмица ще работя или не.

Навремето участието на Клиф в някои от проектите на Рик бе записано в договора. Щом Рик имаше роля, Клиф му беше дубльор. За филмите на „Юнивърсъл“ в договора на Рик беше записано, че на снимачната площадка ще има стол с името на Клиф. Но това беше много отдавна. Сега, когато Рик гостува в телевизионни сериали на други хора, на Клиф нищо не му е гарантирано. Повечето си имаха свой екип и мислеха първо за своите хора. Когато Клиф получаваше няколко дни в „Тарзан“ или „Бинго Мартин“, беше, защото Рик бе говорил с координатора на каскадьорите и го бе убедил.

Рик въздъхва.

– Да, щях да ти кажа – „исках да го избегна“ беше по-близо до истината, – че този е пръв приятел с Ранди. Онзи на Зеления стършел, нали се сещаш?

Клиф знаеше какво значи това:

– Мамка му!

– Така че просто няма смисъл – прагматично казва Рик.

Клиф ругае люто:

– Ей, мамка му на тоя нещастник… – След това насочва яда към себе си. – Какво ми пука дали шибаният шофьор на Зеления стършел си мисли, че може да измете ринга с Али? Ама честно, световен шампион в тежка категория, а аз съм тръгнал да го защитавам, дявол да ме вземе.

– И то за сметка на твоята кариера и моята репутация – добавя Рик, който отново се е подразнил. – Само дето свирки не правих на Ранди, за да ти уредя работата там – спомня си Рик. – А ти какво? За малко да му счупиш гърба на онзи самохвалко. Накрая не те искат в три четвърти от сериалите в града, а аз изглеждам като идиот. Ама важното е, че му показа, нали – саркастично завършва Рик.

– Виж, човек – дубльорът се предава и вдига ръце, – когато си прав, прав си. И тук си прав.

Рик разказва на Клиф стара актьорска история, без да се сеща, че вече му я е разказвал три пъти.

Да слуша как Рик разказва едни и същи истории и анекдоти, да се преструва, че не знае, че ги повтаря – това направо е част от длъжностната характеристика на Клиф. И ако трябва да сме искрени, признак на ниската интелигентност на Рик.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Днес стартира анимационният фестивал „Златен кукер“
За тринадесета поредна година ще се проведе международният фестивал за анимационен филм...
Read More
0 replies on “Имало едно време в Холивуд”