Проф. Димитър Марков: Възможно е да забравите за стрес инконтиненцията

Ако се консултирате с квалифициран акушер гинеколог, чиито съвети за лечение и начин на живот след него следвате, неприятното изпускане на урина остава само спомен, казва изтъкнатият специалист  

За втора поредна година Global Aesthetics инициира национална информационна кампания за стрес уринарната инконтиненция под наслов 1 от 3 „Месец на стрес инконтиненцията“. Тя започна на 22 април и ще приключи на 10 май, Национален ден на стрес инконтиненцията. В нея се включват повече от 15 гинекологични клиники в по-големите градове в страната с цел да помогнат на жените да разберат, че проблемът е широко разпространен, но има средства и ресурси за преодоляването му. Една от клиниките е МЦ МАРКОВС, с чийто управител, проф. Димитър Марков, D!VA разговаря по темата.

Визитка

Проф. Димитър Марков завърша медицина през 1998 г. в Медицински университет София, където през 1999 г. става докторант в Катедрата по акушерство и гинекология. През 2000 г. заминава на двугодишна специализация в отделението по пренатална диагностика в Университетска болница Антверпен (UZA), Белгия. От 2003 до 2012 г. работи в СБАЛАГ „Майчин дом“, София. През 2015 г. придобива степен „Доктор на медицинските науки“, а през същата година защитава втори дисертационен труд и получава и научна степен „Професор по акушерство и гинекология“ към Факултет по обществено здраве към МУ София.

Проф. Марков, защо е прието неволното изпускане на урина при кихане или вдигане на тежест да се нарича стрес инконтиненция? Кашлянето, кихането, вдигането на тежки предмети увеличава налягането в коремната кухина чрез рефлекторно свиване на мускулите на предна коремна стена и диафрагмата. Това от своя страна води до повишаване и на налягането, упражнявано върху тазовото дъно. При здрави хора това напрежение (т.е. стрес) не води до съществени клинични проблеми. При пациенти с обща слабост на мускулите и тъканите на тазовото дъно обаче води до неволно изпускане на урина.

Кои са рисковите фактори, които бихме могли да избегнем, за да не се сдобием с това предимно женско неудобство? За съжаление, превенцията на стрес инконтиненцията не винаги е напълно възможна и ефективна. Вероятността от развитие на състоянието намалява чрез използването на някои традиционни методи и похвати като поддържане на оптимално тегло, практикуването на специфични упражнения за стягане на тазовото дъно, профилактирането на травматичното вагинално раждане, избягването на храни и напитки, които дразнят пикочните пътища (кофеин съдържащи, алкохол, газирани напитки, люти и силно киселинни храни). В дългосрочен план приемът на храни, съдържащи повече фибри, профилактира и състояния като уринарната стрес инконтиненция.

Има ли нови, по-съвременни начини за превенция освен упражненията за укрепване на мускулите на тазовото дъно? Съществуват някои традиционни упражнения за подсилване на тазовото дъно като метода на Кегел. Препоръчително е в ежедневието да се опитваме да променяме положението на тялото си колкото е възможно по-често. Това способства за подобряване трофиката и работата на различните мускули на тазовото дъно. Продължително изправено положение, както и  дългото принудително седене на стол, следва да се избягват. Внимателно подбраният хранителен режим и прием на течности с цел избягване на констипацията също способства за намаляване на напрежението върху тазовото дъно. Категорично не следва да се допуска продължително задържане на урина в пикочния мехур след поява на позив. Това благоприятства появата на инфекциозни заболявания на пикочните пътища и покачва риска от поява на неволево изпускане на урина.

Към тези най-общи съвети и препоръки съвременната урогинекология добавя и предлага и някои неинвазивни методи за повлияване на леките и средно тежките форми на уринарна стрес инконтиненция. Такива са лазер терапията и радиочестотната стимулация за подсилване на възстановителните процеси във влагалището и мускулите на тазовото дъно.

За да се избере най-подходящият метод за лечение, пациентите е редно да посетят квалифициран АГ специалист. Само след внимателен и обстоен клиничен преглед може да предложи адекватно поведение и решение на проблема според индивидуалните нужди на пациента.

Преди години операцията за повдигане на тазовото дъно се смяташе за радикално решение на проблема. Сега говорим за лазерна терапия, базирана общо взето върху способността на организма да се самовъзстановява, стига да му се помогне. Какво трябва да знаят жените за нея? В една значителна част от случаите с по-лека и средно тежка форма на уринарна стрес инконтиненция е възможно оперативното лечение да бъде избегнато или отложено. Изключително важно е пациентите да се обърнат към квалифициран АГ специалист, който правилно да диагностицира типа и степента на тежест на инконтиненцията, като по този начин лечението се прецизира спрямо индивидуалните нужди. Най-общо лазер терапията за уринарна стрес инконтиненция има за цел чрез фототермична стимулация да подпомогне образуването на нов колаген, да стегне влагалищната стена, както и богатата на естрогени тазова фасция. По този начин като краен ефект се получава общо укрепване на поддържащия апарат на пикочния мехур.

Проф. Марков, възможно ли е след лечение с лазер да се появи отново неволно изпускане? От съществено значение е пациентите да знаят, че независимо от приложеното лечение, включително и оперативно, в дългосрочен план то не може да бъде напълно успешно без спазването на определени правила. Те касаят някои промени в начина на живот, вредни навици и др., които могат да се окажат важни по отношение на персистирането на клиничната изява на това състояние.

Проучванията през последните години показват, че огромната част от пациентите имат чувствително подобрение на оплакванията след приложение на лазер терапия. Отново повтарям, че основната предпоставка за успешно лечение е правилния клиничен подбор на пациента, избора на коректния тип тип лазер и не на последно място спазването на зададените препоръки след процедурите.

Spread the love
More from Ваня Шекерова
17 любопитни отклонения
И три от тях, започващи с К Макар книгата на Пламен Старев,...
Read More
0 replies on “Проф. Димитър Марков: Възможно е да забравите за стрес инконтиненцията”