Даниел Стоянов – Bulgarian Cartrader

С буден ум и поетична душа, той пише собствена музика и засега е вкарал поне една българска дума в международния културен обмен

Публиката се срещна с него на живо това лято на Sofia Live Festival. А на 11 ноември завърши европейското му турне с ексклузивен самостоятелен концерт в Sofia Live Club, на който той демонстрира енергийно заредените си в съвременен бийт и стил парчета. Както сам казва, музиката му е естествено хаотична и я сравнява с превключване между радиостанции, но не иска да се ограничава в конкретен жанр или естетика.

Зад Bulgarian Cartrader се крие умът и поетичната душа на Даниел Стоянов, чиято бивша група Malky е позната на европейската музикална сцена. Даниел живее в Германия повече от 20 години. Свирил и работил като музикант и автор на песни за Solomun, рапъра Casper и берлинската институция SEEED. Многократно е излизал на една сцена с германската суперзвезда Xavier Naidoo.

Роден през 1986-а, той е от поколението на MTV. Когато е на 4, родителите му се местят в Германия, а България за него остава страната на ваканциите. В песента си Embrace, най-емоционалната и поетична в албума му, Даниел разказва за живота си между двете държави, детството в София и Плевен, миграцията към село в Южна Германия, разделите в семейството му, а също и първите спомени и музикални влияния. „Няма нужда да давам биография на хората, които искат да знаят повече за мен. С тази песен се разхождат в детството ми и през всички етапи на живота ми. И с нея си вървя на европейски сцени, дано и на световни скоро – споделя той за БНР. – Радвам се, ако мога да вкарам една българска дума, защото ми е важно да се свързва нещо между страните, между езиците, между културите.“

Преди да приеме ексцентричния сценичен псевдоним Bulgarian Cartrader, Даниел Стоянов е бил беквокал, сесиен музикант и известно време танцьор на салса. В крайна сметка решава да се съсредоточи върху писането на собствена музика и експериментира две години в студиото си. Резултатът е посрещнат с ентусиазъм, когато издава първия си сингъл No Other Drug през 2021-ва. Обещаваща поп песен, изпълнена с добри вибрации и светли мелодии. Като текстописец разрушава бариерите между жанровете, за да смеси всичките си мании и идеи – електронни бийтове, прочувствени вокали, акустични китари, спокойни текстове.

Той поставя началото на Bulgarian Cartrader през 2021-ва, а преди това трупа международен опит в музиката с вече несъществуващото дуо Malky. Заглавието на дебютния му албум от 2022-ра е Motor Songs по името на единствената стихосбирка на Никола Вапцаров. Една от най-запомнящите се песни в албума му е Mavrud, в която се усеща и най-много заигравка с балканската ритмика.

Даниел е базиран в Берлин, където пише и записва музиката си, открито вдъхновена от еклектични артисти като Деймън Албърн и Джеймс Мърфи. След дебютния си сингъл той издава няколко други песни, включително прекрасната Golden Rope и изключително заразителната LAB.
Преди дни Bulgarian Cartrader получи наградата Music Moves Europe Awards за млади европейски таланти. На вълнуващата церемония присъства дългогодишният водещ на събитието, английският пианист, бендлидер и радио- и телевизионен водещ Джулс Холанд. Той връчи голямата награда на младата френска певица Zhao De Zagazan.

Сред бившите носители на престижните награди са Stromae, Alyona Alyona, Rosalia, The Haunted Youth, Dua Lipa, Sans Soucis, Hozier, Meskerem Mees и Christine and the Queens.

Spread the love
More from Вида Пиронкова
Рада Цанкова: Комуникацията чрез езика е само 10%
Художничката Рада Цанкова живее и работи в Париж, където е завършила Висше...
Read More
0 replies on “Даниел Стоянов – Bulgarian Cartrader”