Ритуалите за щастие на Ирина Белчева

Фотография Лора Славова
Грим Габриела Начкова
Гардероб Plus Zero Concept Store

Познаваме я от телевизионния екран и от успешната ѝ кариера на PR експерт и журналист, а от няколко години Ирина Белчева се е посветила изцяло на красотата. Тя е регионален маркетинг директор на френската козметична марка ESTHEDERM за България, Сърбия и Хърватия и паралелно с това не спира да пише статии, да вдъхновява и да помага на другите да се чувстват по-добре в кожата си. В последното е открила и мисията си – да показва на жените как да се погрижат за себе си, за своето самочувствие и за това на любимите си хора. „Понякога си мисля, че губя баланса между себе си и работата, но после си припомням един любим цитат, взет назаем: „Не е въпрос на сила, а на вътрешен баланс!“ Ако ме питате какво най-много искам напоследък – това е точно баланс“, разказва ни Ирина, докато я снимаме настанена удобно в канапето на разкошния си апартамент в центъра на София. Чувстваме се привилегировани да сме сред първите ѝ гости в него след ремонта, който е направила наскоро. Още повече ни вълнува възможността да прекараме заедно един ден и да се докоснем до ритуалите ѝ за красота и щастие.

Кафе и тишина
Посреща ни в безупречно декорираната си дневна с чаша кафе в ръка и тиха боса нова от уредбата. Предлага ни пресни ягоди, чай, шоколадови бонбони и издава, че по това време обикновено не кани гости, а се усамотява, за да подреди в главата си всички предизвикателства, които я очакват. Това са нейните минути на coffee and stream – потъване в потока на информацията в мрежата и последните новини за почти всичко в живота ни – от красота и мода през наука и иновации, та до политика и финанси.
Не закусва или, както се шегува, спазва модерния напоследък „фастинг“ (период на гладуване, който цели детокс, младост и запазване на оптимално тегло). Доверява се на инстинктите на тялото си и пие много вода – полезен навик, който веднага си личи от сияйната ѝ кожа.


Следването на рутина е сред тайните на Ирина за успешен ден. Всяка сутрин тя се буди точно в 7 и се старае да навлезе бавно и с усмивка в ежедневието. Доброто настроение ѝ обещава повече позитивни преживявания и удовлетворение от задачите, с които се налага да се справя.
„Всеки един ден е нова картина, а за да я нарисуваме по възможно най-добрия начин с нейните най-хубави мигове, трябва да се започне от чисто платно“, споделя тя и отбелязва, че грижата за кожата се е превърнала в задължителна част от дневния ѝ ритуал веднага след събуждане.

Почистване, тонизиране, хидратация и задължителните 5 капки Age Proteom на ESTHEDERM, който марката съвсем скоро лансира на пазара. Продуктът е първият в света серум, който трайно запазва и подсилва протеините в кожата, повишавайки устойчивостта ѝ на външна агресия, и забавя процесите на стареене. Звучи като научна фантастика, но в близко бъдеще иновацията е на път да се превърне в лекарство срещу преждевременно стареене.


Age Proteom на ESTHEDERM се базира на повече от 40-годишни проучвания на проф. Мирослав Радман, световноизвестен генетик и молекулярен биолог. Той изследва причините за заболявания, свързани със стареенето, като Алцхаймер и Паркинсон и намира отговора в запазването на функциите на протеините в тялото в оптимална форма за възможно най-дълго време. За това отговаря протеомът – пълният набор от всички протеини в един организъм. Ако се въздейства върху измененията му, може да се забави увреждането му, а така и стареенето. Интересното е, че в природата се срещат такива организми – екстремофилните бактерии и микроорганизми, които оцеляват при невъзможни температури и се възстановяват от оксидативен стрес и радиация, хиляди пъти по-висока от смъртоносната доза за хората. Факт, който ги прави условно безсмъртни. Проучванията над тях дават отговор на въпроса как да се пребори стареенето на клетките и в лабораториите на NAOS, под чиято шапка е и Institut Esthederm, откриват метод за защита на протеома с помощта на снежната бактерия. Нейният протеом е естествено защитен от уникални молекули: антиоксидантни шаперони. Те осигуряват на кожния протеом мощна трайна защита, способна на значително забавяне на процеса на стареене“, разказва ни Ирина и успява да ни накара да искаме да чуем повече по темата. Преди това обаче трябва да обуем маратонките и да се опитаме да я догоним по време на задължителния ѝ крос.

Спорт за тонус и здраве
„Спортът е на инат в моето ежедневие. Никога не съм била запалена по него. Започнах с бягането по време на ковид, а постепенно открих и колко добре се отразява то на останалите аспекти на живота ми – срещу стрес, за тонус, за повече издръжливост и ендорфини. Хубавото при бягането е, че може да го практикуваш навсякъде – трябват ти само маратонки, екип и желание да му се посветиш. Ще излъжа, ако кажа, че всеки ден ми е удоволствие да направя тренировката си – не е. Това е изпитание за волята, което носи дисциплина и увереност от една малка победа, с която да стартирам“, издава Ирина, докато разгрява и се готви да „глътне“ следващите 5 километра на екс.

В семплия си екип и без капка грим тя изглежда като гимназистка и вероятно точно това си мислят останалите бегачи, с които се разминава по трасето. Някои ѝ се усмихват, други я заглеждат, но никой не смее да я заговори, докато тренира толкова съсредоточено.
През повечето време Ирина го прави у дома на пътеката за бягане, но последните няколко слънчеви дни я карат да поиска да усети вятър по кожата си и да се слее с природата. Енергията ѝ може да захрани малка атомна централа и само това обяснява количеството задачи, които отмята за ден. Графикът ѝ е разчетен за месец и половина напред, а това ни прави късметлии, че успяхме да я уловим за снимки.

Питам я дали не се чувства затрупана от толкова много отговорности, но Ирина ме поглежда с почуда. Издава, че обича да държи контрола над живота и работата си, макар да се радва на всяко спонтанно пътуване.
Противоречията са в кръвта ѝ навярно заради зодията ѝ – Близнаци. Родена на 1 юни, у нея има нещо от Мерилин Монро. Приличат си по холивудската усмивка – съблазнителна, заразителна, но и някак мистериозна. Конкурира я и по умението да влезе в роля пред публика по време на презентациите си.
„Обичам работата си, защото ми позволява да помагам на жените да се чувстват красиви. В момента съм в етап, в който мога да споделям опита и знанията, които съм натрупала. Правенето на грешки е част от експеримента живот. Никой не харесва перфектните хора и не претендирам да съм такава. Да предлагам решение за проблем на кожата – пъпки, пигментни петна, липса на тонус, не е просто въпрос на суета. Подходът на ESTHEDERM е холистичен – не може да излекуваш само кожата, трябва да се погрижиш за душата си. Да се почувстваш отново добре в тялото си“, обяснява ентусиазирано тя.

Spread the love
More from Надя Костова
Твоята D!VA в нова роля
Чантите AirriA на Надежда Хамилтън превръщат любимото списание в моден аксесоар с...
Read More
0 replies on “Ритуалите за щастие на Ирина Белчева”