Сара Бъртън напуска McQueen

McQueen

Известна още като дясната ръка на Александър Маккуин, Сара Бъртън е начело на марката в продължение на 13 години от трагичната смърт на нейния създател.

Лий Маккуин основава едноименния си лейбъл през 1992-а, а Бъртън работи за марката от 1996 г., когато се присъединява като стажант, след като завършва прочутото лондонско училище за дизайн Central Saint Martins. Става един от най-надеждните сътрудници на Маккуин и през 2000 г. застава начело на дизайнерския екип за дамска мода на английския бранд. След смъртта на Лий през 2010-а, Бъртън е назначена като творчески директор.

Булката Кейт Мидълтън пристига в Уестминстърското абатство на 29 април 2011 г. (Снимка: Pawel Libera/LightRocket via Getty Images)

Само година след това, през 2011-а, Бъртън създава сватбената рокля на Кейт Мидълтън. Начело на McQueen тя се превърна в един от най-уважаваните дизайнери в бранша – успешно вкарва наследените от Маккуин кодове на марката, като същевременно модернизира и освежава неговите идеи.

По часовниковата стрелка: Сара Бъртън за Alexander McQueen есен-зима 2015; пролет-лято 2017; пролет-лято 2012; пролет-лято 2013 г.

В началото тя залагаше на по-пищни ревюта с исторически препратки, докато през последните години естетиката ѝ се придържаше към по-изчистени модели с футуристична нотка. Нейните творения бяха лишени от характерната мрачност, с която бяха пропити колекциите на самия Маккуин.

Напускането на Бъртън е следствие от промени в ръководството на McQueen: предишният главен изпълнителен директор Емануел Гинцбургер напусна миналата година и отиде във Versace, собственост на Capri, а на негово място дойде Джанфилипо Теста, бивш изпълнителен директор по търговията на дребно във флагмана на Kering – Gucci.

Преди пандемията продажбите на McQueen нарастват значително, благодарение на поредица от необичайни ревюта, предават от Business of Fashion. Но това се дължи най-вече на дойната крава на лейбъла – знаменитите маратонки с дебела подметка за 500 евро.

(Снимка: Edward Berthelot/Getty Images)

Последното ревю на Бъртън за McQueen ще бъде на 30 септември в Париж. Все още не е ясно кой ще наследи нейната позиция.

Горе: Сара Бъртън за Alexander McQueen пролет-лято’21; Долу: Сара Бъртън за Alexander McQueen есен-зима’23 (Снимки: Courtesy of Alexander McQueen)

Spread the love
More from Ина Иванова
4 ключови тенденции за пролетта
3 начина да носим панталона на пролет 2022 В името на комфорта...
Read More
0 replies on “Сара Бъртън напуска McQueen”