Без остатък: Какво е zero waste и как да го постигнем

Снимка: iStock

Случва ли се да изхвърляте храна? На мен ми се случва, признавам. Когато не съм преценила правилно количествата, а „домашните любимци“ отказват да ядат трети ден едно и също. Когато съм пазарувала без списък и съм купила продукти, които вече имам. Когато съм забравила нещо на задния ред на хладилника. Да не говорим за отпадъците, които остават при всяко готвене. И всеки път ме обзема едно глождещо чувство на вина. Дори гузната ми съвест да не стига до гладуващите деца в Африка, пак остава усещането, че да се хвърля храна е грехота.

Усещането, изглежда, е обхванало целия свят (или поне онези презадоволени части от него, в които има какво да се хвърля) и това е добре. Ако още не сте срещали термина zero waste или „нулев отпадък“, със сигурност скоро ще го срещнете. Макар и със закъснение, тенденцията идва и в България. Все по-често чуваме от медиите за готвене с нулев отпадък, преди няколко години отвори врати и първият zero waste ресторант „Благичка“.

Макар проблемът с изхвърлянето на храна да се свързва повече с ресторантите – там количествата, които отиват на боклука всяка вечер, са огромни – той засяга всички нас. Никой не обича излишното назидание, но истината е, че някои малки промени в домакинството може да направят много за разумното потребление и общото добруване. Част от тях са превантивни и са свързани с преосмисляне на покупателните навици, други (по-интересните) дават идеи как да оползотворим всяка част на продукта.

Пазаруване с мисъл

Планирайте
Ако пазарувате веднъж седмично, предварително планирайте какво ще готвите. Седмичното меню не само ще ви спести най-омразния за всяка жена въпрос „Какво да готвя днес?“, но и излишни харчове. Още по-добрият вариант е да съставите менюто въз основа на това какво вече имате в хладилника и в шкафовете и да купите само това, което липсва.

Направете списък
Специалистите съветват никога да не пазарувате на гладно, защото окото се полакомява и купувате неща, които не са ви нужни. Звучи добре, но невинаги е възможно, особено ако пазарувате след работа. Затова просто направете списък и се придържайте към него. Без кръшкане.

Бъдете реалисти
Не купувайте неща, които няма да изядете, и не се презапасявайте – освен ако не се готвите за края на света. Не, нямате нито нужда, нито място за 15 кг брашно с изтичащ срок на годност на половин цена. Независимо в какво се опитват да ви убедят промоциите.

Купувайте малко
Ако ви е възможно, пазарувайте по-често – всеки ден или на няколко дни. Така ще купувате само необходимото и няма да се изкушавате от ненужни неща с идеята, че някой път може и да ви потрябват.

Моят трик
Пазарувам без количка. Купувам само толкова, колкото може да се побере в моите и на още един човек (мъж, дете, приятелка) ръце. Празната количка е една бездънна яма, която просто крещи да я запълните – това е психологически ефект, който маркетолозите познават много добре. Да, не е особено удобно да балансирате с продукти в двете ръце, но спестява куп излишно похарчени пари, повярвайте. Ако толкова се налага, вземете кошница от малките.

Съхраняване с внимание

Приоритизирайте
Когато планирате седмичното меню, прегледайте хладилника и сгответе най-напред нещата с най-къс срок на годност – месо, риба, листни зеленчуци.

Съхранявайте правилно
Научете се как да запазите продуктите свежи максимално дълго. Не мийте зеленчуците предварително. Дръжте млечните продукти в най-студената част на хладилника – в дъното на горния рафт. Съхранявайте продукти, които отделят етилен (ябълки, банани, цитруси, домати) отделно, тъй като този газ кара другите храни да се развалят по-бързо.

Не бързайте да хвърляте
Ясно е, че онова неидентифицирано вещество на дъното на хладилника, което всеки миг ще развие цивилизация, трябва да се изхвърли. Често обаче изхвърляме съвсем годна за консумация храна, защото според етикета срокът ѝ на годност е изтекъл. Имайте предвид, че датата на етикета не посочва момента на разваляне, а докога продуктът е с „топкачество“ – той може да става за консумация, дори да не е съвсем „топ“. Използвайте очите и носа си, те ще ви подскажат най-добре дали нещо е развалено.

Фризерът – най-добрият ви приятел
Снимка: iStock

Запазете за по-дълго
Има различни начини да запазите храната, ако имате излишно количество. Фризерът е най-лесният и здравословният, при това е приложим не само за месо, риба и зеленчуци, но и за продукти, за които едва ли подозирате, като хляб, мляко, настърган кашкавал, зелени подправки, кубчета бульон във формичките за лед.
Консервирането също е добър начин да запазите плодовете и зеленчуците за зимата, а за нашите ширини е и традиционен – тук се варят компоти, лютеници и туршии като за последно. Ако има къде да го направите и ви се занимава, защо не? Ферментацията също е опция, при това по-полезна.
Нетолкова популярен метод е сушенето на плодове и зеленчуци в специален уред, наречен дехидратор. Може да сушите чушки, домати, гъби, ябълки, круши, дори месо. Ако нямате дехидратор, може да го направите във фурната на ниска температура.

Моят трик
В хладилника подреждам продуктите според трайността – трайните колбаси, да речем, отиват на задния ред, а малотрайните най-отпред, така че да се изядат в този порядък.

Готвене с въображение

Снимка: iStock

Използвайте всичко
Един от основните принципи при готвенето с нулев отпадък е да се оползотворяват всички части на суровината.
Дръжките на листни зеленчуци като манголд, кейл и спанак, както и на броколито често се изхвърлят заради влакнестата им структура. Те обаче са напълно годни за консумация и съдържат същите хранителни вещества като листата. Нарежете ги на ситно и ги задушете, добавете към супи или смутита. Дръжките на гъбите може да се пасират за крем супа.
Листата на кореноплодните зеленчуци като моркови, репички, ряпа, цвекло също стават за ядене. Добавете ги сурови към салата, задушете ги, направете ги на песто или ги използвайте като заместител на спанака.
Обелките от картофи, моркови, ябълки или краставици също може да се оползотворят, стига да са добре измити предварително. От картофените обелки може да се направи чипс, ябълковите може да се изсушат за чай, а тези от краставица да се добавят към млечна салата. В най-добрия случай просто купувайте екологично чисти, необработвани с препарати и изкуствени торове плодове и зеленчуци и ги консумирайте, без да ги белите.

Направете бульон
Когато готвите зеленчуци, събирайте в плик всички части, които не използвате – обелките от лук и чесън, дръжки, листа. Дръжте го във фризера и когато се напълни, сварете концентриран зеленчуков бульон. Него също може да съхранявате във фризера във формички за лед и да го използвате, когато ви потрябва. По същия начин може да сварите и да замразите и костен бульон.

Направете пюре
От попрезрелите и омекнали плодове, които нямат „търговски вид“, пък може да направите пюре и също да го съхранявате във фризера за смутита или кремове.

Ароматизирайте
С корите от цитруси, обелките от ябълки или стъблата на зелените подправки може да си направите ароматен оцет или зехтин.

Компостирайте
Всички хранителни отпадъци, които не стават за ядене, може да се направят на компост, стига да имате необходимите условия. Ако живеете в къща, това е чудесен начин да осигурите екологично чисто наторяване на градината.

Моят трик
Преди години една баба на пазара ме посъветва да не изхвърлям листата на връзката моркови, които бях купила от нея, а да ги направя на супа. Послушах я и свежият им, леко магданозен вкус толкова ми хареса, че оттогава редовно си купувам моркови на връзка специално заради листата. Опитайте!

Spread the love
More from Дона Делова
Майкъл Джексън и Принс: Кой на кого казва Your Butt is mine
Краля на попа и Принца на попа – две личности, без които...
Read More
0 replies on “Без остатък: Какво е zero waste и как да го постигнем”