Секънд хенд – чисто, екологично и модно

Над една трета от българите избират да пазаруват секънд хенд. Половината от хората у нас осъзнават, че производството на нови дрехи вреди на околната среда, сочи национално представително проучване за Remix.

Пазаруването втора употреба отдавна е навик за голяма част от потребителите по света, които мислят за природата, разпределят разумно бюджета си и осъзнават силата на устойчивата мода. Позитивната секънд хенд тенденция не подмина България – тя набира все по-голяма популярност у нас, трансформира мисленето и дава възможност на фешън индустрията да се промени в положителна посока.

Близо 50% от българите вече осъзнават, че производството на нови дрехи има негативен ефект върху околната среда, показва национално представително проучване за Remix, проведено от КАНТАР през февруари*. Добрата новина е, че над една трета от хората у нас (37%) редовно купуват дрехи, обувки и аксесоари втора употреба.

За младото поколение пазаруването секънд хенд е горещ тренд. Изследването показва, че у нас 40% от младите хора, пазаруващи по този начин, купуват модни стоки втора употреба поне веднъж месечно. Потребителите в тази възрастова категория, живеещи в градовете, са изкушени от възможността да открият нови или маркови артикули. Основна мотивация да се купуват такива продукти е доброто съотношение между цена и качество, твърдят 52% процента от пазаруващите.
Съвременните потребители са наясно, че модната индустрия е вторият най-голям замърсител в света след петролната, а удължаването на живота на текстила е свързан с опазването на природата. Неупотребяваните или малко носени дрехи, които 29% от българите признават, че държат в гардеробите си, могат да получат шанс за втори живот.
Потребителите имат възможност да изпратят свои запазени дрехи, обувки и аксесоари чрез услугата „Продай на Ремикс“/Sell to Remix и да получат средствата за одобрените стоки, още преди те да бъдат продадени.Услугата „Продай на Ремикс“ е уникална за българския пазар и е част от мисията на компанията в Европа да вдъхнови новото поколение да играе активна роля в зараждащата се икономика на препродажбите, която трансформира гардеробите ни и създава по-устойчиво бъдеще за модата. Чрез нея компанията помага на всеки да направи устойчив избор, когато обновява гардероба си. Препродажбата предотвратява възможността неупотребяваните дрехи да попадат в огромните текстилни бунища по света, намалява въглеродния отпечатък от производството на нови дрехи и спестява пари на потребителите.

* Национално представително проучване за пълнолетното население, възложено от Remix на КАНТАР. Проучването за навиците на потребителите при пазаруване на дрехи втора употреба е проведено в началото на месец февруари тази година с лични интервюта в дома на респондента, въз основа на стандартизиран въпросник.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Кейт Мидълтън се бори с рак
Кейт Мидълтън е диагностицирана с рак. Това оповести самата тя във видеообръщение. В...
Read More
0 replies on “Секънд хенд – чисто, екологично и модно”