Симон Роша ще е следващият гост-дизайнер на Jean Paul Gaultier

Симон Роша
Getty Images

Родената в Дъблин дизайнерка сподели в социалните мрежи във вторник, че ще бъде шестият гост-дизайнер, който ще създаде колекция за Jean Paul Gaultier. Чрез използването на гост-дизайнери за колекциите на Готие се показва нов, свеж поглед върху марката с всяко следващо ревю.

Френският дизайнер се пенсионира през януари 2020-а. Оттогава петима творци създадоха по една колекция за марката. Това са Читосе Абе от Sacai, Оливие Рустейн от Balmain, Глен Мартенс от Y/Project и Diesel, Хайдер Акерман и Жулиен Досена от Paco Rabanne. Роша ще вдъхне нужната доза романтизъм в списъка и ще сблъска две на пръв поглед несъвместими естетики – провокативно закачливата на Готие с неините обемни кукленски силуети, понякога придружени от по-мрачен подтекст. Но едно е сигурно – двамата са създали светове, в които половете са размити, а женствеността е сила.

Симона Роша присъства на вечеря в чест на лондонските творци в Лондон. (Снимка: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for BoF)

Вълнението се усеща още от коментарите под снимката на Роша – те са в духа на Инстаграм потребителя, който е написал „OH MY GOD“ с главни букви. Всички са единодушни, че това сътрудничество е невероятна идея.

Griff, облечена с визия от Simone Rocha, на Седмицата на модата в Лондон през септември 2023 г. (Снимка: Jeremy Moeller/Getty Images)

Роша дебютира с едноименната си марка през септември 2010 г. на Седмицата на модата в Лондон, а предизвикателните ѝ, женствени модели, често украсени с панделки, цветя с мъниста и тюл, се превръщат в акцент сезон след сезон. През последните няколко години тя събра почитатели, които са обсебени от нейната мечтателна, свръхмладежка, приказна женственост – стил, който в TikTok беше наречен coquette-core. Когато през 2021 г. тя направи колаборация с H&M, уебсайтът се срина.

Модното ревю ще се проведе през януари догодина.

Spread the love
More from Ина Иванова
Каролин Бесет Кенеди – призракът на една модна икона
Близо 25 години след трагичната ѝ смърт в самолетна катастрофа интересът към...
Read More
0 replies on “Симон Роша ще е следващият гост-дизайнер на Jean Paul Gaultier”