Три работещи добавки за мозъка

Дори екстрактът от гинко билоба не е доказано ефикасен според изследване на учени от Харвард 

Съвременният начин на живот изисква от нас много да работим, много да успяваме и да се концентрираме върху няколко съществени задачи на секундата. За мозъка е тежичко да действа в този режим и тази е причината мнозина да прибягват до помощта на хранителните добавки, стимулиращи мозъчната активност и подобряващи когнитивните способности. По статистика повече от 25% (всеки четвърти) работещи зрели хора по света използват добавки. А покрай високото им търсене на пазара се появиха твърде много обещания за мигновен и осезаем ефект.  

През 2019 година учени от университета Харвард проведоха мащабно изследване, за да изяснят кои са добавките, действително повлияващи позитивно когнитивните способности, и кои са продукт на успешен маркетинг. В резултат стана ясно, че у по-голямата част от рекламираните като хранителни добавки продукти няма и половината от полезните свойства, които им приписват. А с реален ефект може  да се похвалят само три от тях.

Ключовото и най-ефективно вещество, което наистина е в състояние да повлияе работата на мозъка и когнитивните способности, учените нарекоха омега-3 мастни киселини. Те са нужни за строежа на мембраните в мозъчните клетки, предотвратяват възпалителните реакции и понижават оксидативния стрес. Статистиката сочи, че дефицитът на омега-3 мастни киселини е свързан с по-висок риск от понижаване на когнитивните способности с напредването на възрастта.

Следващ в списъка на добавките с научно доказана ефективност е витамин Е. През 2014 година в списание Nutrients е публикувано изследване, потвърждаващо връзката на достатъчно количество витамин Е в организма с ниския риск от развитие на деменция и Алцхаймер. Освен това витамин Е е мощен природен антиоксидант, защитава мозъчните клетки от увреждания и възпрепятства разрушаването на невронните връзки.

В списъка на учените от Харвард попадат и три витамина от група В  В6, В9 и В12. Те са необходими на организма, за да разгражда веществото хомоцистеин, чиито високи нива повишават риска от развитие на слабоумие и Алцхаймер. Тези витамини са и ключови елементи в процеса на обновление на мозъчните клетки.

Що се отнася да другите популярни биодобавки (от екстракта от гинко билоба до извлеците от някои видове насекоми, активно прилагани в народната медицина), тяхната ефективност никога не е била научно доказана. Може и да съдържат редица съединения, благоприятно влияещи на човешкия организъм, но засега нито едно изследване не е потвърдило пряка връзка. Затова, ако искате да стимулирате мозъчната си активност, не вярвайте на рекламата на чудеса. Обърнете се към лекар, направете изследвания и анализи и в случай на нужда ще получите предписание за прием на някоя от трите работещи добавки, а може и на трите едновременно.

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Д-р Асен Тодоров: Крака за показ
Д-р Асен Тодоров е съдов и висцерален хирург, специализирал флебология в Дюселдорф...
Read More
0 replies on “Три работещи добавки за мозъка”