6 парижки музеи показват тоалети на Ив Сен Лоран

Ив Сен Лоран

Дали модата е изкуство е спор, любим още от времето на вечните съпернички Габриел Шанел и Елза Скиапарели. Тази дилема обаче не присъства в творчеството на Ив Сен Лоран, многократно вдъхновяван от големи имена в изобразителното изкуство като Мондриан, Пикасо, Матис, Бонар и Дюфи.

По повод 60-тия юбилей от основаването на легендарната модна къща, негови творения са поставени рамо до рамо с някои от картините, които ги вдъхновяват. На изложбата “Yves Saint Laurent at the Museums” ще можете да се насладите до 15 май в центъра Помпиду, Лувъра, Орсе, Парижкия музей на модерното изкуство, музея на Пикасо, както и този на Ив Сен Лоран, намиращ се на отсрещния бряг на Айфеловата кула.

„Идеята на проекта е, че няма нито начало, нито край. Можете да посетите всички музеи, но и да видите само един. Всяка локация има конкретна тема.“

Това казва Моуна Мекуар, кураторката на изложбата.

За съжаление, няма комбиниран билет за изложбата. Това означава, че трябва да заплатите отделна такса за всеки музей, като те варират от 10 за музея на Ив Сен Лоран до 17 евро за Лувъра. Достъпът до музея на модерното изкуство е безплатен. Но ако сте под 26 като европейски гражданин достъпът до голяма част от музеите (в това число Орсе и Лувъра) е безплатен. В противен случай може да закупите Paris Museum Pass – цените са между 52 евро за два дни и 78 евро за шест дни, като ще имате достъп до 4 от общо шест локации.

Картина на Раул Дюфи от 1937-ма служи като фон на три тоалета с етикет YSL от 90-те; Снимка: Nicolas Matheus

Най-голямата част от излобжата се намира в центъра Помпиду – с 13 дизайна на Лоран, поставени до творения на Матис, Пикасо и Леже, наред с полароидни снимки на модели, снимани по време на фитинги за предстоящи ревюта. Това е и първият път, в който мода бива представена в Музея за модерно изкуство.

„Вече няма дебат на тема дали модата има място в музея“, казва Лоран Лебон, директор на центъра Помпиду. „Наравно поставяме творенията на Ив Сен Лоран и на Пикасо. Това, от което се нуждаят хората, е емоция – особено след пандемията. Затова изложбата има за цел да подобри настроението им“, добавя той.

брошка на императрица Юджийн, изложена в Лувъра

Брошка на императрица Юджийн, изложена в Лувъра;
снимка: Ина Иванова

Една от най-вълнуващите зали в Лувъра – Galerie d’Apollon, послужила като модел за Огледалната зала във Версай, е и мястото, където е представена колекция от бижута на френската монархия. Точно там са представени някои от най-великолепните бродирани сака на Лоран. Внимателно поставени в защитни витрини, само на крачка от безценните бижута като брошката с формата на панделка с 2643 диаманта, принадлежала на императрица Юджийн, съпругата на Наполеон III.

Ив Сен Лоран, Пийт Мондриан

Ив Сен Лоран казва, че никога не е възнамерявал да прави носими репродукции на изкуството, на което се възхищава. „Не съм ги копирал – кой би се осмилил да го направи?“. Вместо това вижда процеса като отдаване на почит към творците. Затова и роклята, вдъхновена от Пийт Мондриан от 1965 г. винаги ще бъде сред най-известните дизайни на ХХ век.

Spread the love
More from Ина Иванова
Марк Джейкъбс съживява легендарния графити принт на Стивън Спраус
Близо 24 години след като дизайнерът и художникът си партнираха в Louis...
Read More
0 replies on “6 парижки музеи показват тоалети на Ив Сен Лоран”